E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİtalya varlıkları sert düşüyor---

İtalya varlıkları sert düşüyor

İtalya varlıkları sert düşüyor
19 Ekim 2018 - 14:10 borsagundem.com

İtalya tahvilleri ve hisse senetleri, Avrupa Birliği'nin bütçe planına ilişkin eleştirilerini artırmasıyla düşüşünü sürdürüyor

İtalya tahvilleri ve hisse senetleri, Avrupa Birliği'nin (AB) popülist İtalyan hükümetinin bütçe taslağına yönelik eleştirilerini artırmasıyla kayıplarını üçüncü güne taşıdı.

Yatırımcı riski açısından önemli bir gösterge olan 10 yıl vadeli İtalya ve Almanya hazine tahvilleri arasındaki faiz farkı, Avrupa Komisyonu'nun Roma hükümetine yönelik kaleme aldığı eleştirel mektubun ardından beş yıldan uzun bir sürenin zirvesini gördü.

Avrupa Komisyonu, İtalya hükümetinin harcama planına ilişkin resmi kararını henüz açıklamadı. Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşları S&P Global Ratings ve Moody's Investors Services, bu ay sonuna kadar İtalya'nın kredi notunu düşürme yoluna gidebilir.

İtalya'da Beş Yıldız Hareketi ve Lig arasında vergi affına ilişkin fikir ayrılığına dair sinyaller de artıyor.

Grafikte İtalya ve Almanya 10 yıllıkları arasındaki faiz farkının beş yıllık seyri görülüyor.

Societe Generale SA stratejisti Ciaran O'Hagan, müşteri notunda “İtalya'yla ilgili kısa vadedeki kilit endişe 2019 bütçesinin Avrupa Komisyonu tarafından geri çevrilmesi. Bizce Moody's İtalya'nın kredi notunu Baa3 ve görünümü durağan olarak açıklayacak ve bu, enflasyona endeksli tahviller için toparlanmanın yolunu açacak. Yine de biz bekleyip görmeyi tercih ediyoruz.” dedi.

İtalya'da 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi 6 baz puan yükselerek yüzde 3.75'i gördü. Benzer vadeli Almanya tahvilleriyle arasındaki faiz farkı 338 bp ile Nisan 2013'ten beri en yüksek seviyesini gördü. FTSE MIB Endeksi yüzde 1.6 düşerek Şubat 2017'den beri en düşük seviyesine geriledi. İtalya hisse senetlerindeki düşüşe UniCredit SpA ve Intesa Sanpaolo SpA da dahil olmak üzere bankacılık sektörü öncülük etti.

İspanya tarafında ise 10 yıllıkların faizi 9 bp yükselerek yüzde 1.83 ile Mart 2017'den beri en yüksek seviyesine gelirken Portekiz 10 yıllıklarını faizi 8 bp artarak yüzde 2.11'e geldi. Güvenli varlık olarak kabul edilen Almanya 10 yıllıklarının faizi 1 bp düşerek yüzde 0.41'e geriledi.

İtalya'da Cuma günü açıklanan verilere göre yabancı yatırımcılar İtalya tahvillerinde satışa Ağustos ayında da devam etti.Avrupa Merkez Bankası'na (AMB) göre yatırımcılar İtalya hazine ve özel sektör tahvillerinde 17.9 milyar euroluk (20.5 milyar dolar) net satış gerçekleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)