E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİsviçre silah satış gelirlerini artırdı---

İsviçre silah satış gelirlerini artırdı

İsviçre silah satış gelirlerini artırdı
30 Ekim 2014 - 08:11 borsagundem.com

İsviçre silah endüstrisinden iyi para kazanmaya başladı

Yaklaşık 1 milyar franklık ekonomi büyüklüğü olan İsviçre silah endüstrisinin düşen satışları bu yılın üçüncü çeyreğinde tekrar yükselişe geçti. 'Silahsız İsviçre' oluşumu ise mevcut durum hakkında alarm verdi.
Gümrük Bakanlığı verilerine göre bu yılın üçüncü çeyreğinde yurtdışına ihraç edilen silah sektörünün toplam tutarı 342,7 milyon frank oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 300 milyon frank seviyelerinde idi. İnsan hakları ihlalleriyle anılan ülkelere silah malzemesi satışının yasak olduğu İsviçre’de hükümet, bu yasayı hafifletici bir uygulamayı meclisten geçirmişti. 1 Kasım tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni uygulamadan önce satışların yükselmesi dikkat çekti. 
Güncel uygulamaya göre İsviçreli silah üreticilerinin insan haklarının sistematik olarak ihlal edildiği ülkelerle iş yapması yasaktı. Uluslararası rekabette yarışmakta zorlandığını ileri süren silah sanayisi, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde geçerli olan yasaların İsviçre’de de uygulanmasını talep etmişti. Federal Konsey, İsviçre silah sanayisinin uluslararası piyasadaki geleceği için ihracat şartlarının hafifleştirilme yoluna girdiğini açıkladı. 
1 Kasım tarihinden itibaren silah ihracat yönetmeliğindeki kriterler değişecek. Meclisin onayıyla yürürlüğe giren yeni uygulama  ‘ihraç edilen silahların insan haklarının ihlal edildiği suçlarda doğrudan kullanılması’ haricinde her ülkeye satılabilecek. Söz konusu tasarı geçtiğimiz aylarda meclisin onayından kıl payı kabul edilmişti.

BİR NUMARALI ALICI ALMANYA

Silah endüstrisinin ihracat rakamları 2011 yılında zire yapmış, toplam ihracat 872,7 milyon frank seviyesine kadar çıkmıştı. 2012’de 700 milyon franka gerileyen sektörün birinci müşterisi Almanlar. Almanya 123 milyon franklık silah malzemesi tedarik ederken, 
İsviçre’nin bu alandaki en iyi müşterileri sırasıyla İtalya ve ABD. Türkiye’nin de yıllık 5 milyon franklık ithalat yaptı.

HAFİF SİLAH SATIŞINDA 6’INCI SIRADA

Birleşmiş Milletler’in New York merkezinde "Small Arms Survey" ismiyle yayınlanan raporda dünyada hafif silah ihracatı yapan ülkeler sıralandı. ABD’nin yıllık 1 milyar dolara yakın ihracatı ile birinci sırada yer aldığı listede İsviçre 191 milyon dolarlık satışı ile altıncı sırada gösterildi. Geçen 10 yılda 2,3 milyar dolardan 4,5 milyar dolara çıkan hafif silah endüstrisinde ABD’den sonra İtalya, Almanya, Brezilya ve Avusturya gibi ülkeler geliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)