E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsviçre göçmende lider---

İsviçre göçmende lider

İsviçre göçmende lider
03 Aralık 2014 - 15:15 borsagundem.com

Nüfusuna oranla en fazla göçmen kabul eden ülke İsviçre

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) hazırladığı göçmen raporuna göre üye ülkeleri içinde nüfusuna oranla en fazla göçmen kabul eden ülke İsviçre. Raporun İsviçre’de göçmen rakamlarını kısıtlamayı öngören halk referandumundan bir gün sonra yayınlanması 
ise dikkat çekti.
Geçtiğimiz hafta sonu ülkeye gelecek olan göçmen sayılarını yaklaşık 17 bin kişi ile sınırlamayı öngören Ecopop teklifini reddeden İsviçre, OECD’nin son yayınladığı rapora göre yılda ortalama nüfusunun yüzde 1,6’sı kadar göçmen kabul ediyor. 2012 yılının verilerini 
kapsayan raporun en önemli özelliği ülkelerin nüfuslarına göre kıyas yapması. Buna göre 8 milyon nüfusu olan İsviçre 2012 yılında 125 bin 600 göçmene kapılarını açtı. 
OECD ülkeleri içinde İsviçre’ye en yakın olan yer ise Avrupa’nın bir diğer AB üyesi olmayan ülkesi Norveç. Bu ülkenin de 2012’de kabul ettiği göçmen rakamı nüfusuna oranla yüzde 1,2 seviyesinde. Dünya yüzeyinde göçmenlerin en çok tercih ettikleri ülkeler arasında üçüncü 
sırada oranı 1,1 olan Avustralya geliyor. 

OECD ÜLKELERİNİN TOPLAM GÖÇMEN ORANI YÜZDE 10

Türkiye, ABD, Japonya ve birçok Avrupa ülkesinin dahil olduğu Paris merkezli OECD’nin dünya genelinde 34 üyesi bulunuyor. Göçmen raporuna göre OECD ülkelerinde toplam 115 milyon göçmen yaşıyor ve bu rakam ülke nüfuslarının yüzde 10’una denk geliyor. 2012 yılında üye ülkeler içinde en fazla göçmen ağırlayan ülke 400 bin kişi ile Amerika Birleşik Devletleri geliyor. ABD’yi 286 bin kişi ile Birleşik Krallık, 259 bin ile Fransa ve 258 bin kişi ile İtalya takip ediyor. 

GURBETÇİ AVRUPALILARIN İLK TERCİHİ İSVİÇRE

Yılda 100 binden fazla göçmenin yerleştiği İsviçre’de her 10 göçmenden 8’i Avrupa Birliği üyelerinden geliyor. Bunlar içerisinde birinci sırayı Almanlar (yüzde 18) alıyor. Sonrasında ise sırasıyla Portekiz, İtalya, Fransa ve İspanya vatandaşları geliyor. 
İsviçre’de son yıllarda hızla artan göçmen sayıları ülke içi siyasetinin de en büyük tartışmalarını oluşturuyor. 9 şubatta gerçekleşen halk referandumunda AB vatandaşlarının oturum izni almalarını belirli bir kontenjanla kısıtlamayı ön gören teklif kabul edilmişti. Geçen hafta sonu ise İsviçreli seçmenler son derece radikal bir teklif olan, yıllık göçmen limitini nüfusunun 0,2’sine denk gelen 17 bin kişi ile sınırlayacak referandum teklifini geri çevirdiler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)