E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsveç ve NATO'dan Türkiye açıklaması---

İsveç ve NATO'dan Türkiye açıklaması

İsveç ve NATO'dan Türkiye açıklaması
13 Haziran 2022 - 17:37 borsagundem.com

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in, Türkiye'nin Stockholm’ün NATO üyelik başvurusunu onaylama taleplerini karşılamak için önemli adımlar attığını söyledi.

İsveç Başbakanı Andersson, ülkesinin Türkiye'nin endişelerini çok ciddiye aldığını, çözüm bulabilmek için Finlandiya ile birlikte diyaloğun sürdüğünü söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile bir araya geldi. Stoltenberg, "İsveç'in terörle mücadele mevzuatını şimdiden değiştirmeye başlaması ve silah ihracat kurallarında yapılmakta olan değişikliklikler memnnuniyet verici. Bunlar, Türkiye'nin gündeme getirdiği endişeleri ele almak için iki önemli adım” dedi.

Bununla birlikte Stoltenberg, amacın Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin, itirazları mümkün olan en kısa sürede çözmek olduğunu belirterek “İsveç saldırıya uğradığında NATO müttefiklerinin karşılık vermemesi düşünülemez” diye konuştu.

Türkiye neden İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine karşı çıkıyor?

Türkiye, 1952'den bu yana üye olduğu NATO'nun açık kapı politikasını destekleyen bir tutum izliyor. Soğuk Savaş sonrası dönemde 1999 ve 2004'de eski Sovyet bloku ülkelerinin ittifaka katılmasını da destekledi.

İsveç ve Finlandiya'nın katılımına itirazının nedeni ise bu iki İskandinav ülkesinin, "Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermemesi" ve PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG'ye destek vermeleri oluşturuyor.

Türkiye hem İsveç hem de Finlandiya'nın PKK üyelerine ev sahipliği yaptığını savunuyor. Özellikle İsveç'in YPG'ye askeri ekipman ve mali destek sağladığını söyleyerek rahatsızlığını ifade eden Türkiye, bu ülkeden yargılamak için talep ettiği 21, Finlandiya'dan talep ettiği 12 kişinin iade edilmemesini de gündemde tutuyor.

NATO'dan flaş Türkiye açıklaması

 

NATO'dan Türkiye açıklaması

 

Finlandiya Savunma Bakanı'ndan Türkiye ve NATO mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)