E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİstihdamda Trakya farkı---

İstihdamda Trakya farkı

İstihdamda Trakya farkı
26 Mart 2019 - 12:52 borsagundem.com

Türkiye`de geçen yıl en yüksek istihdam oranı yüzde 55,3 ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli bölgesinde gerçekleşirken, istihdamını en fazla artıran kentler Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya oldu.

Türkiye`de geçen yıl en yüksek istihdam oranı yüzde 55,3 ile Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli bölgesinde gerçekleşirken, istihdamını en fazla artıran kentler Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya oldu. Bu bölgede istihdam oranı 2,9 puan artışla yüzde 51,7 olarak belirlendi.

Türkiye genelinde istihdam oranı 2018'de yüzde 47,4 olarak hesaplanırken, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, istihdamın ve iş gücüne katılma  oranının en yüksek seviyede gerçekleştiği bölge oldu. Bölgede, istihdam yüzde  55,3, iş gücüne katılma oranı ise yüzde 59,7 olarak belirlendi. Trakya'daki bu  illerde geçen yıl istihdam 31 bin artışla 772 bine yükseldi. İstihdam artışının 2  bini tarım, 24 bini hizmetler, 7 bini de sanayi sektöründe gerçekleşti.

İstihdamını en fazla artıran iller ise Samsun, Tokat, Çorum ve Amasya  oldu. Bu bölgede istihdam oranı 2,9 puan artışla yüzde 51,7'ye yükseldi.

En düşük istihdam oranı da yüzde 30,5 ile Mardin, Batman, Şırnak,  Siirt bölgesinde görüldü. Söz konusu bölge, aynı zamanda yüzde 40,7 ile en düşük  iş gücüne katılma oranına sahip oldu.

İŞSİZLİĞİN EN ÇOK DÜŞTÜĞÜ İLLER

İşsizlik oranını en fazla düşüren iller de Gaziantep, Adıyaman ve  Kilis olarak kayıtlara geçti. Bu kentlerde  geçen yıl işsiz sayısı 118 binden 112  bine geriledi ve iş gücü aynı dönemde 861 binden 876 bine yükseldi. Böylece  Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'teki işsizlik oranı yüzde 15,1'den yüzde 12,8'e  düştü. İşsizlik oranında 2,3 puanlık bir gerilemeye imza atıldı.

Türkiye'de işsizliğin en düşük olduğu iller ise Kastamonu, Çankırı ve  Sinop olarak belirlendi. Bu illerdeki işsizlik oranı geçen yıl yüzde 4,6'dan  yüzde 5,1'e yükselmekle birlikte, diğer bölgelere göre düşük düzeyde kaldı.  Kastamonu, Çankırı ve Sinop'ta 15 ve daha yukarı yaştaki iş gücü, aynı dönemde  346 binden 344 bine geriledi. Bu bölgede istihdam, geçen yıl 3 bin azalışla 327  bine indi.

Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan ise geçen yıl işsizlik oranının en düşük  olduğu iller grubunda ikinci sırada yer aldı. Bu bölgede işsizlik oranı yüzde  5,5'ten yüzde 5,3'e gerilerken, istihdam oranı da yüzde 47,6 olarak gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)