E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİstihdam piyasasında bozulma hız kesiyor---

İstihdam piyasasında bozulma hız kesiyor

İstihdam piyasasında bozulma hız kesiyor
17 Şubat 2014 - 11:40 borsagundem.com

Türkiye genelinde işsiz sayısı 2013 yılı Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 154 bin kişi artarak 2 milyon 784 bin kişiye yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumundan yapılan açıklamaya göre, İşsizlik oranı ise 0,5 puanlık artış ile %9,9 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,3 puanlık artış ile %12, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 0,5 puanlık artış ile %19,3 oldu.

İşsizlik rakamları Akbank Ekonomik Araştırmalar tarafından değerlendirildi ve şu grörüşlere yer verildi:

''Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı Kasım ayında değişmeyerek %9,9 seviyesinde kaldı. İstihdam piyasasında 2013 Mart-Eylül arasında görülen bozulmanın son iki aydır bir miktar hız kestiği dikkat çekiyor. Öncü göstergelerde zayıf seyir sürmekle birlikte bozulma hızında yavaşlama görülüyor.
 
Mevsimsellikten arındırılmış (m.a.) verilere göre iş gücüne katılım oranı aylık bazda 0,1 puan artarak %50,7 seviyesinde gerçekleşti ve Nisan ayından bu yana ilk defa artış göstermiş oldu.
 
Kasım’da istihdam artışı 70 bin kişi ile son 8 ayın en güçlü artışını işaret etmesine karşın yılın ilk 11 ayında yaratılan istihdamın geçtiğimiz yıla göre oldukça zayıf seyrettiği görülüyor. 2012 yılın ilk  11 ayında 989 bin kişilik istihdam artışına karşılık 2013’ün ayını dönemindeki istihdam artışı sadece 189 bin kişi.
 
İstihdam edilenlerin %23,1’i tarım, %19,3’ü sanayi, %7,3’ü inşaat sektöründe yer alırken %50,4’ü ise hizmetler sektöründe yer aldı. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerde son 3 aydır öne çıkan inşaat sektöründe artış (11 bin kişi) ile sınırlı kalırken, hizmet sektöründe 51 bin kişilik güçlü artış olduğu görülüyor. Haziran ayından bu yana düzenli olarak gerileyen sanayi sektörü istihdamı (Haziran-Ekim: - 145 bin) ise 28 bin kişilik artış kaydetti.
 

 Kasım ayında istihdam piyasasında son döneme kıyasla göreceli bir toparlanma olmasına karşın hala istihdam yaratılmasında güçlü bir seyir gözlenmiyor. Önümüzdeki dönem için, PMI istihdam endeksi ve TCMB iktisadi yönelim endeksi istihdam piyasasında bir toparlanmadan ziyade bozulmanın yavaşlayacağına işaret ediyor.
 
Mevsimsellikten arındırılmamış işsizlik oranı ise Kasım ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 0.5 puan artarak %9,9 olarak gerçekleşti.''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)