E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte vekil transferini önleyecek formül---

İşte vekil transferini önleyecek formül

İşte vekil transferini önleyecek formül
31 Mayıs 2020 - 08:35 borsagundem.com

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin uyumu için yeni düzenlemeler planlanıyor. Bunların arasında, içtüzüğe ‘başkanlık’ rötuşu, komisyonlara yasa yapma yetkisi, vekillere zorunlu bağımsızlık ve transferlere Avrupa modeli incelemesi de var.

TBMM’nin koronavirüs salgını nedeniyle ara verdiği çalışmalar, siyasi tartışmalarla başlayacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi uyum çalışmaları ile milletvekilleri transferine ilişkin yasal düzenlemeler, tartışmaların odağını oluşturacak. Komisyonlara yasa yapma yetkisi, vekillere zorunlu bağımsızlık gibi konular tartışılıyor.

ŞENTOP ÇALIŞMA YAPTIRDI

Edinilen bilgiye göre, TBMM açılmadan çalışmalarına başlanan düzenlemelerden birini, İçtüzük değişikliği oluşturuyor. TBMM Başkanlığı, yasama uzmanları ve Meclis bürokratlarına yeni sisteme uygun çalışma kuralları oluşturmak için bir çalışma yaptırdı. Yapılan çalışmanın önümüzdeki günlerde partilere sunulacağı ve tartışmaya açılacağı öğrenildi.

YASA KOMİSYONLARDA HAZIRLANACAK

Yeni içtüzük taslağındaki en önemli değişikliğin, ihtisas komisyonlarının çalışma şekline ilişkin olduğu belirtiliyor. Artık, yasaların Meclis komisyonlarında yapılması için alt yapı oluşturulacak. Yasaların bakanlıklar veya bürokratlar tarafından hazırlanarak, TBMM’ye gönderilmesine son verilmesi planlanıyor. Hükümetin önerdiği tasa tekliflerine ilişkin çalışmaların, ihtisas komisyonlarında yapılması ve ilgili bakanlıkların yardımcı olmak için bürokrat göndermesi planlanıyor.

VEKİL TRANSFERİNE FREN FORMÜLÜ

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerileri arasında bulunan ‘milletvekili transferini engelleme’ çalışmalarında ise formüller tartışılıyor. Çalışmalar sırasında özellikle Avrupa ülkelerindeki uygulamalara bakıldığı ve bu uygulamalarla ilgili alternatiflerin çıkartıldığı öğrenildi.

AVRUPA SİSTEMLERİ TARANIYOR

Batı ülkelerine ilişkin bazı örneklerde, seçimden sonra parti gruplarının oluşması için milletvekillerine bir kaç aylık bir süre veriliyor. O süre içinde milletvekilleri hangi parti grubuna katılacağına karar veriyor. Gruplar oluştuktan sonra da bir daha yeni gruplar kurulamıyor. Tartışılan örnekler arasında şunlar bulunuyor:

- Seçimlerden sonra grupların oluşması için süre verilecek. Bu süre içinde kurulan gruplar seçime kadar gidecek. Yeni grup kurulamayacak.

 
- Milletvekilleri partisinden istifa edip bağımsız kaldıktan sonra sadece bir kez parti değiştirme hakkı verilecek. Parti değiştirdikten sonra tekrar istifa ederse, bağımsız olarak yoluna devam edecek.

- Bir parti, seçimlere en az 6 ay varken grup kurarsa seçime katılabilecek.”

PARTİ YÖNETİMİNE İLETTİLER

Olasılıkların araştırıldığı çalışma AK Parti’de sürerken, bazı milletvekillerinin bu çalışmanın sorun yaratacağına ilişkin görüşlerini parti yönetimine ilettiği öğrenildi. Anayasayla güvence altına alınmış bazı hakların, yasal düzenlemeyle engellenmesinin doğru olmadığı, bu tür yasal düzenlemenin daha çok engellenen kişilerin işine yaradığı şeklindeki görüşler iletildiği belirtildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DarkNight01 Haziran 2020 17:17

    Kemal cok ilginc bir Tip , bence potansiyelini gösteremiyor , onu secsek Türkiyeyi ucuracak gibi bir Tipi var , cok acayip isler yapar kesin onu orada görüyorum cok acayip duruyor.

  • Günaydın 01 Haziran 2020 08:07

    Ne güzel iş canın sıkılınca anayasa ile oyna olmadı bi daha ,böyle devam etsin gitsin. Sizin bu ihtiraslarınız yüzünden memleket dikiş tutmuyor, dökülüyor..

  • Kafkas31 Mayıs 2020 23:58

    TBMM başkanı sentop tarafsız olması gerekirken yaptığı tamamen bulundugumu makama aykırı ama yapicak birşey yok geçmişte kendilerine vekil belediye başkanı muhtar bile transfer ederken iyidi ama şimdi gemi su alıyor kendi tayflarindanda kaçan olmasın diye ugrasiyorlar

  • Sakarya 31 Mayıs 2020 20:13

    CHP ve hdp aynı kapi ama iyi parti ne iş var ya tek olun sağ duyulu olun iyi parti

  • soner31 Mayıs 2020 20:12

    Diğer  partilerden akp ye ve mhp ye transfer olurken gururla  rozet takarlarken, akp den  ve  mhp  den  diğer  partilere  milletvekili transferi olacağı zaman kanun çıkartıp engellemeye  çalışıyorlar. Korkunun ecele  faydası yok. bahçeli anladı barajı geçemeyeceğini. artık  eskisi gibi  elini  aşağıdan yukarı doğru sallayıp  haydi  seçime diyemiyor. 

  • Serhat 31 Mayıs 2020 19:39

    Guzel yorum var milletvekil sınav olmsli birde genel baskan kim baskan adayı o olmsli eğer cesaret yoksa diger genel baskan aday destek versın kim kim ne olduğu beli olsun

  • Vatandaş31 Mayıs 2020 19:15

    Başka partiye geçen vekilin vekilliği düşsün,veya bağımsız kalırsa sıkıntı yok, vekilliği devam etsin,yoksa bu CHP,nin oyunları bitmez, hiç bir zaman bileğinin hakkı ile iktidara hayatta gelemez,hile,hurda, sahtekarlık, düzenbaz ne ararsanız var bunlarda

  • atakan31 Mayıs 2020 20:40

    Vatandaş yeğenim başka partilerden akp ve mhp ye milletvekili transferi olurken böyle konuşmuyordun rozet takıyordunuz evladım.  akp ve mhp den başka partilere transfer  olacağı zaman korkudan  elin ayağın  titriyor. Rahat ol  kasma kendini korkunun ecele  faydası yok. 

  • Oyun bozulmalı31 Mayıs 2020 17:46

    Bu yasalar gerçekleştirilmeden derhal CHP ve İYİ partiden yeni kurulan partilere 20 şer millet vekili transfer edilmeli.Bakalım ondan sonra ne yapacaklar.

  • Öğretmen 31 Mayıs 2020 17:30

    Her partın adayların sınav olsun o cesaret varsa aday olsun parası olan değil her partın adayı hepsi aynı yerde sınav olsun yuksek alan kendi parti aday olsun o zaman milletvekil olmazlar

  • Aynur31 Mayıs 2020 17:23

    Bence milletvekil hakların az olsun ve maas asğari 3kat olsun o zaman milletvekil olmak için caliş a yaparlar mi bir de milletvekil sınav olsun

  • ali veli31 Mayıs 2020 16:54

    yolcudur Abbaz

  • Dada31 Mayıs 2020 15:32

    Yusuf yusuf mu

  • Darende31 Mayıs 2020 15:12

    Doğu Perinçek ne zaman ak partiye transfer edilecek acaba! Numan Kurtuluş, Düleyman Soylu, Tuğrul Türkeş ten sonra Doğu Perincek te her an partiye monte edilir mi acaba!

  • Murathan31 Mayıs 2020 15:10

    Nerden geldi akıllarına birdenbire! Gecmişte diğer partilerden kendileri trasfer edince problem yoktu!

  • Köylü31 Mayıs 2020 10:36

    Hukumetin bu oyunlara ihtiyaci yok ne ali ne davut nede kemal nede meral bu ulkeyi yonetecek kapasitesi yok sevsende sevmesende mantıklısı ak parti macera aramayn

  • malafat31 Mayıs 2020 11:26

    reisin senin gibi düşünmüyor

  • baturayersin31 Mayıs 2020 10:32

    bu yasa çıkmaz gidecek adam oy vermez çoğunluk nasıl bulucaklar yandım keten helva 

  • Kamil 31 Mayıs 2020 10:18

    Sen daha vekilini seçerken sana pazarladıkları vekile oy vermek zorunda kalıyorsun, sonrasında a, b, c partisine geçmesine neden takıldınız? Ayrıca artık a partisinden bizim partiye geçti, rozet takıp boburlenelim uygulaması tarihmi olacak😂

  • Ersan31 Mayıs 2020 10:11

    Millet.be killer I. Partinin.degilmilletin.vekilidir.partibaskaniyanlisyapiyorsabirakirbaskasinageceryarinhesapverece.millet. e.tc.Halkin dir

  • editöre çağrı31 Mayıs 2020 11:28

    bu trol daha türkçe yazmasını bilmiyor, farklı isimlerle böyle saçma sapan yorumlar yazıyor. utanmıyor musunuz bu anlamsız yorumları yayınlamaya??

  • BORSACI31 Mayıs 2020 10:09

     BU ÖNERİ ÜLKEYE İHANETİN BELGESİDİR MECLİS VEKİL PAZARLAMA YERİ OLMAMALI CHP NİN ÜLKENİN TEMELİNE DİNAMİT KOYACAK ADIMLARDAN ARTIK ELİNİ ÇEKİP ÜLKENİN SORUNLARINI DİLE GETİRMESİ LAZIM.

  • Emekçi31 Mayıs 2020 09:09

    Erken seçim geliyor. Ali Babacan ve Davutoğlu'nu seçime sokmayacaklar

  • Ankara lı aday olur31 Mayıs 2020 17:38

    Baturayersın sayın baskan İzmir ve İstanbul içın bir sey söyleme hata ama Ankara için aday Ankara li ve MHP li olduğu içın. Chp Ankara aday varmi kardeş onu yaz eğer mahsur ve turğut olsa kim olur Du Turgut bir sana söyle bir sey chp mi baskan aday belmi bence genel baskan kimse baskan aday o olmalı

  • Ayse 31 Mayıs 2020 16:33

    Dsvutoğlu ve babacan karar cikar milletvekil maas calişan İcin öğretmen maaşı 2katı ve emekli milletvekil maas öğretmen maaşı ğecmezsın onu söylesin

  • baturayersin31 Mayıs 2020 10:34

    SEÇİMİ KAZANACAGININ GARANTİSİ İSTANBUL ANKARA İZMİR GİTİ İBRE TERSİNE DÖNÜYOR

  • Türkoğlutürk 31 Mayıs 2020 08:56

    Korkunun ecele faydası yok.

  • Ali01 Haziran 2020 00:12

    Sen nemenem bir cinssin ya

  • İstanbul 31 Mayıs 2020 20:09

    Kim korkuyor bence chp nıye baskan adayı bile yok ıyı parti nıye milletvekil istifa etmesi gerekir hdp partin eş baskan bayan meçlis de iyi partiye siz bizim sayesinde dedi maas lar hak etmiyor