E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte ticaret savaşının kâr sağlayanları---

İşte ticaret savaşının kâr sağlayanları

İşte ticaret savaşının kâr sağlayanları
06 Eylül 2019 - 10:58 borsagundem.com

Asya’da tarife savaşından en fazla fayda sağlayan ekonomiler Vietnam, Tayvan ve Tayland olurken Asya dışında Meksika olduğu görülüyor.

CNBC'de yer alan habere göre, ABD'nin Çin'e uyguladığı ek gümrük vergilerinin şirket karlarına olumsuz etkilerinden dolayı bazı Asyalı şirketler ürünlerini üretmek için evlerine döndükleri ya da fabrikaları güncel olarak neredeyse Çin’den oraya taşıyorlar.

ABD tarafından uygulanan yüksek vergilerden kaçınmak için evine dönen 56 Şirket en çok Japonya ve Tayvan’da makine ve elektronik sektöründe görülüyor.

ABD ve Çin bir yıldan daha uzun süredir şiddetli bir ticaret savaşı sürdürmekte. İki taraf da milyarlarca dolar değerindeki ürüne uygulanan tarifeleri çok kez yükselttiler. Taraflar en son geçtiğimiz hafta Pazar günü karşılıklı tarifleri yükseltmişlerdi.

Nomura’nın raporuna göre, bu ticaret gerginliğinden en fazla fayda sağlayan ülke şirketlerin üretim yerlerini Çin’den ana merkezlerine doğru değiştirmesiyle Tayvan oldu.

‘Fabrikalar evlerine dönüyor’

Nomura’nın South China Morning Post’un 2019 Şubat ayındaki haberine referans verdiği notta, Tayvan Ticaret ve Ekonomi Bakanlığı’na göre 40 Tayvanlı şirket fabrikalarını Çin’den Tayvan’a geri taşımak için başvuruda bulundu.

Taipei, ‘Invest Taiwan’ (Tayvan’a yatırım yap) inisiyatifi ile şirketlerin Tayvan’a geri dönmelerini teşvik ediyor.

Örneğin, Tayvanlı şirketler Flexium ve Quanta Bilgisayar şirketlerini Tayvan’a taşıdı. SK Hynix, dünyanın en büyük ikinci çip üreticisi de bazı çip modüllerinin üretimi için Güney Kore’ye dönmek konusunu değerlendiriyor.

Japon şirketlerinden Mitsubishi Electric ise üretim merkezi olan Dalian’daki  ABD’ye bağlı makine techizatlarının üretimini Çin’den Japonya Nagoya’ya taşıyor.

Nomura’nın The Japan Times ve The Asahi Shimbun’ın haberlerine dayandırdığı bilgiye göre makine üreticileri Toshiba Machine ve Komatsu’nun da konuya dair benzer planları bulunuyor.

Nomura ekonomistleri Sonal Varma ve Michael Loo’nun Çarşamba günü yayımladıkları notta, “Bu trend Asya’da ticaretin yönünü değiştirmesinin sonucu olarak güncel ihracat verileriyle tutarlı bir görünüm sergiliyor” dediler.

Ekonomistlere göre, Dell gibi Çin’deki işgücü maliyetinden endişe duyan şirketler de fabrikalarını Çin’den çıkışını hızlandırmak için ticaret gerginliğinden faydalanıyor.

Ticaret savaşının kâr sağlayanları

Asya’da tarife savaşından en fazla fayda sağlayan ekonomiler Vietnam, Tayvan ve Tayland olurken Asya dışında Meksika olduğu görülüyor.

Nomura analizine göre, Meksika en çok elektronik ve elektrik ekipmanları konusunda yarar sağladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)