E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte IŞİD'in dudak uçuklatan yıllık geliri!---

İşte IŞİD'in dudak uçuklatan yıllık geliri!

İşte IŞİD'in dudak uçuklatan yıllık geliri!
20 Mart 2015 - 16:31 borsagundem.com

Ortadoğu'yu kana bulayan terör örgütü IŞİD'in yıllık geliri açıklandı

Yeni yapılan bir araştırma IŞİD'in finansal geliri ve bütçesinin tahmin edilenin kat kat üzerinde olduğunu ortaya koydu. Ortadoğu'yu kana bulayan terör örgütünün yıllık gelirinin 2 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor.

Ortadoğu Gözü isimli internet sitesinin yaptığı araştırmada, IŞİD'in finansal aktivitesini kontrol etmekle görevli Sheikh Abu Saad al-Ansari, terör örgütünün ilk yıllık bütçesini onayladı. Görevini IŞİD'in Musul'da kurduğu merkezde yürüten Al-Ansari'nin onayladığı bütçede bu yıl tahmini 2 milyar dolarlık bir harcama ile 250 milyon dolarlık artan para bulunuyor. 

Bu bütçe, IŞİD'in daha önce tahmin edilen çeyrek milyar dolarlık bütçesinin 9 kat üzerinde bulunuyor. Uzmanlar, IŞİD'in gelirinin petrol satışı, organ ticareti, fidye, haraç ve antika satışından geldiğini belirtiyor.

En Zengin İslamcı Terör Örgütü

Yenilenen rakam, eğer doğruysa, El-Kaide'yi geride bırakan IŞİD tarihin finansal açıdan en zengin cihatçı terör örgütü olmasını sağlıyor. Bu rakamlara göre Ebu Bekir el-Bağdadi, dünyanın en zengin terör örgütünün lideri oluyor. 

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarat bölümünden David Cohen, IŞİD'in önceden öngörülenin üzerinde bir gelir elde ettiğini ve örgütün gelirinin 2 milyar doların üzerinde olduğunu doğruladı.

IŞİD, islami değerlerle yönetilen bir islam devleti kurduğunu iddia etse de, terör örgütünün ana gelir kaynağı illegal satışlara dayanıyor. IŞİD'in temel gelir kaynakları; karaborsa petrol satışı, mafya tipi haraç toplama, uyuşturucu satışı ve insan kaçaklığı olarak gösteriliyor.

Uyuşturucu ve Organ Ticareti

Rusya Federal Uyuşturucu Kontrol Servisi'nin bilgilerine göre, IŞİD Türkiye sınırına çok yakın bir yerde bulunan Ninova şehrini eroin ticareti merkezi haline getirdi. IŞİD'in yıllık 1 milyar dolarlık gelirinin eroin satışına dayandığı ve Avrupa'da satılan eroinin yarısının teröristler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Öte yandan Irak'ın BM büyükelçisi Muhammed Elhakim, IŞİD'in geçtiği bölgelerde alelacele açılmış toplu mezarlarda böbrekleri ya da başka organları ameliyatla çıkarılmış cesetler bulduklarını söyledi. Iraklı diplomat, "Cesetler elimizde, gelip inceleyebilirsiniz. Organlarının alındığı açık seçik görülüyor" diye konuştu. Elhakim ayrıca Musul'da insanların organlarını almayı reddeden onu aşkın doktorun idam edildiğini de söyledi. Organ ticareti işinin Musul'da kurulan bir hastaneden yürütüldüğünü belirten Elhakim, IŞİD'in yabancı doktorları işe aldığını da belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)