E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri Listesiİşte ilk hisse raporu!---

İşte ilk hisse raporu!

İşte ilk hisse raporu!
07 Kasım 2013 - 16:43 borsagundem.com

Gedik Yatırım tarafından hazırlanan hisse raporunda tüm yönleriyle analiz edilen hisse için hedef fiyat 3.15 TL olarak belirlendi

Gedik Yatırım tarafından kısa süre önce tanıtımı yapılan ve Dr. Yaşar Erdinç'in liderliğini yürüttüğü ''Paramı Ne Yapayım?'' projesinin ürünleri şirket tarafından yatırımcılara sunulmaya başlandı. Yatırımcılarını sms yoluyla bilgilendiren ve en kısa sürede sağlıklı bilgi almalarını sağlayan sistemde, müşterilere sunulan detaylı hisse raporlarıda bulunuyor. Açıklanan hisse raporlarında, Soda Sanayi detaylı incelenerek mali ve teknik analize tabi tutuldu. Şirket için hedef fiyat belirlendi.

Soda Sanayi için hazırlanan hisse değerlendirmesinde aşağıdaki özet detaylara yer verildi: İşte o rapor;

''Kısaca Soda Sanayii
1969 yılında kurulan, 1986 yılında Kromsan Krom Bileşikleri fabrikasını bünyesine katan Soda San. A.Ş., Şişecam Topluluğu’nun ‘Kimyasallar” grubunda faaliyet göstermektedir. %90 hissesi T. Şişecam ve grup firmalarına ait olan şirketin nihai ana ortağı T. İş Bankası olup, 2000 yılından buyana Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. Türkiye/Mersin (1.250.000 ton/yıl), Bulgaristan (360.000 ton/yıl) ve Bosna-Hersek’te (370.000 ton/yıl) yer alan tesisleri ile toplam kapasitesi 1.98 milyon ton/yıl olan SODA, dünyanın en büyük 10., Avrupa’nın ise 4. büyük sentetik soda üreticisidir. Yine Mersin’de bulunan krom fabrikası Türkiye’deki tek krom tedarikçisi olup, sodyum bikromat (105.000 ton/yıl) ve krom sülfat ürünlerinde dünyada 1.sırada yer almaktadır. Şirketin pazar payı sırasıyla yurtiçi %71, Avrupa %15 ve global %3 şeklindedir. Soda kimyasalları ağırlıklı cam olmak üzere, detarjan, kimya, kağıt ve maden gibi sektörlerde, Krom kimyasalları ise deri, ahşap koruma ve metal kaplama sektörlerinde kullanılmaktadır.
Soda fabrikası, soda üretiminin ana hammaddeleri olan kireçtaşı, tuz ve buharı kendi işletmelerinden sağlamakta, krom bileşiklerinin hammaddesi olan ‘kromit’ ise G. Afrika’dan ithal edilmektedir. 2012 yılında Camiş Elektrik AŞ’den devir alınan 252 MW kapasiteli elektrik santrali grubun elektrik ve buhar ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, satış geliri yaratmaktadır.
2013 ilk yarı sonuçları itibariyle USD bazında konsolide satış gelirleri %44 yurtiçi - %56 ihracat şeklinde dağılım göstermekte olup, satış gelirlerinin %52.6'sı soda grubundan, %27'si krom grubundan ve kalan %20 elektrik satışlarından oluşmaktadır. Yurtiçi soda satışlarının çok önemli bir bölümü “Şişe Cam topluluğu” dahilindeki grup firmalarına yapılırken, krom bileşiklerinin %86'sı ihraç edilmektedir.

-Zayıf TL ortamı, kur farkı geliri yaratarak, karlılığa katkı sağlıyor.
 
- Enerji verimliliği ve doğalgaz fiyatları rekabette belirleyici faktör.
 
 -Küresel arz fazlası, ürün fiyatlarını baskılıyor.
 
- Katma değeri yüksek krom ürünlerinde büyüme hedefi, dikkat çekici.
 
- Küresel ekonomik görünüm en büyük tehdit.
 
- Doğal Soda rezervlerindeki kapasite artışları orta vadede rekabeti artırabilir.
 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)