E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİşte dövizdeki hareketin perde arkası---

İşte dövizdeki hareketin perde arkası

İşte dövizdeki hareketin perde arkası
26 Mart 2019 - 12:54 borsagundem.com

Süreci yakından takip eden bir bankacı kurlardaki hareketin arka planını anlattı.

Süreci yakından takip eden bir bankacı kurlardaki hareketin arka planını anlattı.

İşte o açıklama:

"Fotoğrafa bakınca şunu söyleyebilirim. Bir kara pazartesi yaşatılmak istendi, ama Merkez Bankası hamlesi ile engellendi.

Cuma günü yaşanan kur atağından sonra Pazartesi günü piyasaların kısmen sakinleşmiş olmasında,  Merkez Bankası’nın açıklamaları ve alınan diğer aksiyonlar etkili oldu.

Uluslararası bankaların başını çektiği bazı bankalar Türk Lirası’na karşı pozisyon aldı. Cuma günü başlayan yükseliş, Türk Lirası satışları ile dün çok daha ileri taşınacaktı.

Merkez Bankası yaşanan atak sonrasında para politikasını daha da sıkılaştırarak piyasaya fonlama sağladığı 1 haftalık Açık Piyasa İşlem ihalelerini durdurduğunu açıklamıştı. Bu hamle ile TL satışının maliyeti yükseldi.

Swap yoluyla TL borçlanma faiz oranları yüzde 95 seviyelerine yükseldi. Bunda TL'ye karşı döviz satın alıyor olmaları ve TL’yi dövizi satan bankalara ödemek zorunda olmaları da etkili oldu.
 
Yabancı bankaların özellikle döviz alımları karşılığında TL ödemelerinde zorlandığı hatta bazı büyük bankaların temerrüde düştüğü konuşuluyor.

Giriştikleri bu hamle sonrasında birkaç milyar TL açık ve çok büyük bir maliyeti karşılamak zorunda kaldılar. Türk Lirası’na karşı bu pozisyonu almanın maliyetini üstlenmeleri gerekecek.

TL satarak döviz alımı yönündeki bu talebi sürdüremezler. Bu maliyete rağmen bu pozisyonda dururlarsa, Türkiye ile ilişkilerini riske atarlar. Ayrıca yaptırımlarla da karşı karşıya kalabilirler.

Dışardaki bu gelişmeler ve pazartesiden itibaren kurda bu geriye gelişten sonra içerde de yerleşiklerin döviz satmaya başladığını gözlemliyoruz." (Milliyet)

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan27 Mart 2019 01:17

    Birileri kendini George Soros sanmış, kur saldırısı yapıyor eline verdiler. Bu işler kolay olsa her ay bir ülkeye kul saldırısı olur. Uzun vadeli riski olanlar ile kısa vadeli gir çık yapanlar aralarında çarpışıyor. Faizler düşükken altına endeksli sisteme geçmek lazımdı, bütçe ve para piyasası disiplini daha kolay sağlanırdı.

  • mehmet yılmaz26 Mart 2019 23:30

    dolarcılara swap tokadı  OSMANLI TOKADINI yiyen atalarının kuyruk acısı gibi oldu.

  • mehmet yılmaz26 Mart 2019 23:02

    küreselci soykırımcı siyonistlerin  DEVLETLERE saldırı BELİRTİLERİ;yerleşikler dolar alıyor,hane halkı dolar alıyor, cari açık var,üretim maliyetleri arttı,iklim şartları.bu sözleri sözde 2 ekonomistleri söyledimi bu bir İŞARET.

  • poyraz26 Mart 2019 22:30

    Sen yazdığına inanıyor musun içerdeki yerleşiklerin dolar sattığına

  • yorum26 Mart 2019 23:19

    kura bir bak istersen

  • nihat26 Mart 2019 19:03

    İnsanların şunu anlaması gerekir.  Bu alçaklar hiç bir Ortadoğu  ülkesine rahat ve huzur vermezler, vermeyecekler.  Yoksa  insanlar durduğu yerde kendi kendine cahil, fakir ve aç kalmış değildir.  Çok dikkat edin burada felsefe  ya da kahve gırgırı yapmıyoruz.  Almanya 2 dünya savaşı çıkarıyor  fakat hala dipdiri ayakta. Ya da biz öyle zan ediyoruz.  Bir ülke yönetimi diktatör dahi olsa  Dünya düzeninin nasıl çalıştığını fark eder etmez al aşağı ediliyor. Sonraki durum diktatörlere dahi rahmet okutuyor.  Toplumların ifrat ve tefrit noktaları tahrik edilerek  o ülkedeki münafık ya da cahil yapılar hukuksuz ve kuralsız hale getiriliyor. Emin olun son derece sistemli çalışan bir üst akıl var ki!  Bu da Amerika yı dahi yöneten İngiliz derin devletidir. Ki zaten Amerika yı pentagon un yönettiği çok açık.  

  • Okie Dokie26 Mart 2019 16:03

    Yerleşikler döviz satıyormuş. Bu maliyete rağmen bu pozisyonda dururlarsa, Türkiye ile ilişkilerini riske atarlarmış. Mış mış mış da miş miş miş şarkısını hediye ediyorum bu gizemli bankacıya  :D 

  • Yılmaz27 Mart 2019 00:03

    Eteklerinmi tutuştu döviz yükselmeyince,

  • Hasan Aydın26 Mart 2019 19:04

    Sinagogunu yapamayacak mısın şimdi?

  • Ertuğrul Gazi 26 Mart 2019 15:37

    Dövizcileri Allah’ım kahreyle

  • ali26 Mart 2019 15:22

    bundan sonra bir iki tokat daha attımmı. bi daha yapamazlar. demekki eskiden göz yumuluyordu.

  • enayi26 Mart 2019 13:23

    hep ayni hikaye olan garibana oluyor 

  • Erdi toptan26 Mart 2019 23:13

    Garibanda doların ne işi var!

  • bekir ırmak26 Mart 2019 13:22

    2001 yılı Türkiyesi değil bunu anlamalılar artık :D 

  • hisseci27 Mart 2019 08:24

    Paranın duygusu olmaz zayıf gördüğü an tilkiler saldırır bu kadar basit 6 ay önce yapılan atakta çok para kazandılar bir daha istiyorlar zayıf gördükçe de hep saldıracaklar

  • vatandaş26 Mart 2019 13:11

    1-2 lira lara mı düştü

  • Latif26 Mart 2019 13:03

    Laf ola beri gele..Tek mantıklı laf Sawp faizlerinin %95 olması