E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşte bankalarının transfer tarifesi!---

İşte bankalarının transfer tarifesi!

İşte bankalarının transfer tarifesi!
13 Ocak 2014 - 07:52 borsagundem.com

Faiz gelirinin düşmesiyle ücret ve komisyonlara sarılan bankalar, EFT ve havaleye yüklendi

BDDK verilerine göre bankaların kârı geçen yılın 11 aylık döneminde 23.3 milyar TL’ye ulaşırken, bu rakam Eylül 2013’te 19.8 milyar TL’ydi. BDDK’nın Eylül 2013’te açıkladığı bankacılık görünüm raporuna göre, bankaların faiz dışı gelir kalemi olan ücret ve komisyonlardan aldığı para bir önceki yıla göre yüzde 18.1 artışla 16 milyar 669 milyon TL’ye ulaştı. Son dönemde faizlerin düşmesiyle faiz dışı kalemlere yönelen bankalar, en çok ücret ve komisyonlardan gelir elde ederken, tüketicileri de adeta bezdiriyor. Mayısta yürürlüğe girecek Yeni Tüketici Kanunu ile 65 çeşit kalemde aldıkları ücretlerden bazılarına veda edecek bankalar için bazı ücret kalemleri ise vazgeçilmez.

Taraf'ta yer alan habere göre, para transferi için kullanılan yolardan ikisi olan EFT ve havale için bankaların ücret tarifesi özellikle EFT için el yakıyor. 18 banka arasında yaptığımız analize göre, EFT kanalında en yüksek ücreti Albaraka Türk ile Ziraat Bankası alıyor. EFT ücretinde bu bankaları Yapı Kredi, Denizbank ve Akbank en yüksek ücrette izliyor. EFT’de en düşük ücret ise Garanti ve Türkiye Finans tarafından alınıyor.

İNTERNET DAHA UCUZ

Bankaların EFT ve havale için müşteriden talep ettikleri ücretler ağırlıklı olarak şubeden yapılan para transferlerini kapsarken, internet bankacılığı ile cep bankacılığı kanallarını kullananlar için ücretsiz ya da çok küçük ücretlerle bankacılık imkânı sunuluyor. Albaraka Türk, telefonla EFT’den 2.5 TL alırken, internetten 1 TL ücret talep ediyor. Akbank ise mobil ve internet EFT’lerinden 3 TL alıyor. Finansbank’ta ise ATM kanalıyla EFT göndermenin bedeli 5 TL. Ayrıntılı karşılaştırmalar ise BDDK’nın internet sitesinde bulunuyor.

BDDK’NIN İNTERNET SİTEDEN KARŞILAŞTIRMAYI UNUTMAYIN!
Bankaların müşterilerden aldığı bankacılık hizmet bedelleri BDDK’nın internet sitesinden karşılaştırmalı olarak yayınlanıyor. Sitede her bir bankanın para aktarma, bireysel krediler, kredi kartları ve banka kartları, mevduat hesapları, ATM kullanımı, kiralık kasa ücretleri, menkul kıymet işlemleri, çekler ve senetler ile diğer işlemler karşılığı tahsil ettikleri masraf, ücret ve komisyon ücretleri yer alıyor. Sistem, vatandaşın alacağı hizmet için hangi bankanın ne kadar ücret talep ettiğini görmesini sağlıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • .13 Ocak 2014 08:54

    reklam olmasın *sanal bankacılık var bir tane reklamları oluyor tv lerde internete,... heryerefe eft havale bedava. doğalgaz ödeme elektrık vb.. bedava... komisyon. internet bankacılığı odur... ama borsa işlemleri yok belirteyim.