E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİşte 50 borsa şirketi içinden zirveye tırmananlar---

İşte 50 borsa şirketi içinden zirveye tırmananlar

İşte 50 borsa şirketi içinden zirveye tırmananlar
13 Aralık 2020 - 08:30 borsagundem.com

Yabancı ve yerliler için 24 Aralık neden kritik tarih? Yatırımcıların hisselere ilgisi nasıl? Borsaya para girişi sürecek mi? Dolar ve altında beklentiler ne? Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş piyasaları kaleme aldı. İşte o yazı…

24 Aralık’tan itibaren yabancılar tatile giriyor. Bu tarihten sonra yurtiçi piyasalarda ağırlıklı olarak yerli yatırımcıların hareketleri izlenecek. Yabancı kurumların son dönemdeki raporlarda ağırlıklı olarak Türk hisse senetlerinde olumlu yönde beklentiler dile getirilmekte.

Öte yandan Merkez Bankası’nın faaliyet takvimine göre, 2020’nin son Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı 24 Aralık 2020 tarihinde gerçekleştirilecek. Merkez Bankası’ndan şimdiden bir faiz artırımı beklentisi oluşmuş durumda.

Ancak TCMB, 24 Aralık’ta faiz artırımına gitmese de yılın genelindeki enflasyonu görerek yeni atacağı adımın sinyalini verebilir. Böylesi bir yaklaşım da yine piyasaları rahatlatacaktır.

Piyasalarda bir süredir devam eden yılbaşı hareketi sürüyor. BIST 100 Endeksi, son bir haftada yüzde 2,99 değer kazanarak haftayı 1.370 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Gün içi de 1.371 puanla rekor seviyeyi test etti. BIST 100 Endeksi, haftalık bazda 39,83 puan artarken İşlem hacmi hafta boyunca günlük ortalama 41 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,02 ve holding endeksi yüzde 5,53 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 16,64 ile metal, ana sanayi endeksleri, en çok kaybettiren de yüzde 1,53 ile BIST KOBİ Sanayi oldu.

Arçelik, Japon sanayi devini alıyor

Borsadaki veriler yatırımcıların hisse senetlerine ilgisinin sürdüğünü gösteriyor. Alternatif seçenekler içerisinde öne çıkması, yabancıların hisseler için olumlu yönde rapor üretmeye başlamaları borsaya bir süre daha para girişinin süreceğini gösteriyor.

Altın fiyatları yeniden 2000 dolar olacak

Yurtiçi yerleşik yatırımcılar dolar kurunda yükseliş bekliyor. 4 Aralık haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 231 milyar dolar oldu. Yabancı para mevduatı toplam mevduatın yüzde 55’ine yükseldi. TL mevduatlar toplam mevduatın yüzde 45’ini oluşturuyor. Enflasyonun yüzde 14,03 seviyesine yükselmesi ve aralık ayında da yükselişe işaret etmesi, beklenen ABD yaptırımları ile birlikte kura yönelimde bir zayıflama bulunmuyor. Elbette bunda yıl sonu kapanışı nedeniyle döviz alan kurumların da etkisi var. Ancak döviz ve altına yönelimi kıracak bir gelişmenin henüz yaşanmadığı yurtdışı ilişiklerdeki seyir nedeni ile de güçlü döviz pozisyonlarının korunduğu görülüyor. Yatırımcılar kendilerine istikrarlı bir getiri sağlayacak TL alternatifi olmadıkça döviz ve altın bazlı enstrümanlara yönelimlerini sürdüreceklerdir.

Bir dönemlerin lokomotif hissesi yeniden hareketlendi

Artan enflasyon karşısında faiz seçeneği yatırımcılar açısından cazip bir seçenek olarak öne çıkmıyor. Bu nedenle döviz ve altına yönelimi sürüyor. Bunların yanı sıra borsada hisse senetleri bir seçenek olarak yatırımcıların önünde. Paranın adreslerindeki değerlenmeler gayrimenkul, otomotiv, doğrudan yatırım gibi alternatif seçenekleri de güçlü tutuyor. Beklentiler fiyat artışlarının devam edeceğine yönelik olunca tüketim eğilimi de canlı kalmaya devam ediyor.

Getiri potansiyeli en yüksek hisseler

 Tüketici ve yatırımcıların eğilimi için en kritik gösterge enflasyon. Enflasyonun yükselmeye devam edeceği ve bu eğilimle de mevcut birikimlerin eriyebileceği endişesi paranın geçerli adres arayışına yol açıyor. Birikiminin erimesini istemeyenler bunu farklı alternatif seçeneklerinde değerlendiriyor.

Deva, Avusturalya’da şirket kurdu

Borsada derinliği ve likiditesi en yüksek Borsa 50 şirketleri içerisinden zirveye tırmananlar Coca Cola İçecek, Arçelik, Vestel, Kardemir (D), Enerjisa ve Ereğli Demir Çelik oldu. Bu hisseler zirvede olmalarına rağmen beklentiler korunuyor. Çıkış eğilimleri sürebilir. Borsa 50’de tarihi dip seviyesine en yakın üç hisse bulunuyor: Halk Bankası, İş Fin. Kir. ve Emlak Konut GMYO. ABD’de görülmekte olan Halk Bankası davasında gelişme sağlandığı takdirde bu hisse dip seviyesinde kalmayacaktır.

Günlerdir konuşulan olası ABD yaptırımları Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da geçti. Trump’ın sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan bir düzenlemeyi içerdiği için veto edeceğini söylediği tasarıyı, Senato üçte iki çoğunlukla onayladı. Trump veto etse dahi uzmanlar aynı çoğunlukta tekrar kabul edebileceğini nazara alarak yaptırımların devreye girmesine kesin gözle bakıyor. Mesele yaptırımların ağırlığının ne olacağı sembolik düzeyde kalıp kalmayacağı yönünde. Bunu da esas olarak iki ülke arasındaki dengeler belirleyecek. Genel beklenti ise sembolik düzeyde kalacağı yönünde. Yaptırım kararı sonrasında doların tepki vermemesi de buna işaret olarak okunabilir. Bu aşamadan sonra piyasalarda oluşabilecek dalgalanmalar alım fırsatı olacak. ABD’de Biden yönetiminin 20 Ocak’ta resmen göreve başlayacağı nazara alındığında bu tarihe kadar riskli varlıklarda fiyatlamalar sürecektir.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)