E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivİstanbul’da taksilerde yeni dönem başlıyor---

İstanbul’da taksilerde yeni dönem başlıyor

İstanbul’da taksilerde yeni dönem başlıyor
19 Ekim 2021 - 10:26 borsagundem.com

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, plaka tahsisiyle ilgili yeni sisteme geçti. Artık taksi plakası satışında şoförlük mesleğinin geçim kaynağı olması şartı aranacak. Artık ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak.

86/10553 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla; vatandaşın ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere toplu taşımacılığın geliştirilmesi ve disiplin altına alınması, korsan taşımacılığın önlenmesi ve fiilen çalışmakta olan şoför esnafının haklarının korunması maksadıyla taksi, dolmuş minibüs ve umum servis araçlarına verilecek ticari plakaların sayısı, verilme usul ve esasları doğrultusunda satış işlemlerinde “meslek” şartı aranacak.

GEÇİM KAYNAĞININ ŞOFÖRLÜK OLDUĞUNU İSPATLAMASI GEREKECEK

Mevcut taksi plaka sahipleri, plaka satışını yaparken, alıcının da  şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olmasına bakılacak.  Buna göre alıcının tek geçim kaynağının “şoförlük” olduğunu ispatlaması gerekiyor. Ticari plaka tahsis belgesi başvurularında, beyanında şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini belgelemesi gerekecek. Bu belgelerde de ilgili resmi kurum onayı aranacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Ticari Plaka Tahsis Belgesi başvurularında; İBB'ye verilmek üzere plaka edinmek isteyen kişiye ait E-Devlet üzerinden elde edilmiş ve karekod/barkod ile doğrulanabilecek şekilde “Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulaması”, “SGK'ya Tabi İşyeri Kaydı ve Sigortalılıktan Kaynaklı Borç Bilgisi Sorgulaması”“Araçlarım Sorgulaması” talep edilecek. İlgili belgelerle doğrulamanın yeterli görülmediği hallerde vergi dairesi veya benzeri kurumlardan da ilave belge talep edilecek.

TİCARİ PLAKALARIN TEK SAHİBİ OLACAK

Ticari plaka alımında çoklu hisselere bölünmesi de ortadan kalkıyor. Denetimler kapsamında araç sahiplerine ulaşılması gereken durumlarda da sıkıntılar yaşanmasından dolayı kanuni zorunluluklar dışında (veraset, mahkeme kararları vs.) ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak. Ticari plakaların yüzde 1-2 gibi hisseler veya 1/16'ya kadar (Bijon hisse adı altında) satılması nedeniyle, (daha önce hisseli halde satılan plakanın hisseli şeklinde satışı dâhil) olup yalnızca hissedarlar arası yüzde 100 Hisse tamamlamaya yönelik satışlar yapılabilecek.

KOMİSYON KURULACAK

Mevcutta taksi, taksi dolmuş veya minibüs plaka sahiplerinin şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğine dair Bakanlar Kurulu kararı veya 5216 sayılı Kanun kapsamında, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile esnaf odalarının katılımıyla çalışma komisyonu kurulacak. Bu komisyon taksi plaka sahiplerinin mevcut şartlara uygun olup olmadığını denetleyecek. Şartları taşımayan ticari plakaların ruhsatlarını askıya alabilecek.

UKOME'DE 5000 TAKSİ TALEBİ

Her ay gerçekleşen ve bu ay 28 Ekim'de yapılması planlanan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında İBB'nin daha önce de sunduğu İstanbul'a 5000 taksi talebi yine gündeme gelecek.

İçişleri Bakanlığı'ndan taksiler için 12 yeni kural

 

Taksilerde mobil devrim

 

İstanbul'da 750 minibüsün taksiye dönüştürülmesi kararının iptali için dava

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kom19 Ekim 2021 12:17

    komisyon ne ayak oadada mı mülakat olacak:)))

  • emekci19 Ekim 2021 11:01

    taksi plakası ağalarını öttürmeye başladılar desene

  • Mucise Reis ;)19 Ekim 2021 10:44

    İşin garibi, adamlar kendi sgk larınıödüyor, sözde işveren sgk primi ödemeli. Kurum denetçileri nerede ?.... işçi olan emektar çalışanalr günde kaç saat çalışıyor ? haftad akaç saat çalışıyor ? mesayi alıyor mu? kurum denetçiler nerede ? ... işçiler hafta sonu mesayi alıyormu, bayramda fazla mesayi alabiliyor mu ?... Yani gunde 10 saatten fazla çalışan bir taksiye ben vatandaş olarak binmek orundamıyım ? yolcu güvenliği nerede? adam 12 saat direkyosun başında, çoluk çocuk taksiye binen yolcular ? .. iç içleri denetim yapıyor mu? kamerakayıtlarından şöfor kaçta bindi araca-kaçta indi tesbiti olabilir ? Bu alana siyaset girdi ama tartışmalar yolcu güvenliğine çalışmıyor, yolcu hizmet ve konforunu geliştirmiyor. Gerçekten Resmi kurumlar denetlemıyor. Uganda devleti mi dnetleyecek ? tansanya cumhuriyeti mi? taksicilere not veremıyoruz yolcu olarak hala.? 

  • iso19 Ekim 2021 10:34

    Bitti artık 3-5 tane plaka alıp sıfır vergiyle geçim kapısı helal olsun ekrem başkana...