E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİşsizlik oranı ağustosta yüzde 9.2 oldu---

İşsizlik oranı ağustosta yüzde 9.2 oldu

İşsizlik oranı ağustosta yüzde 9.2 oldu
10 Ekim 2023 - 09:16 borsagundem.com

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ağustos ayında 0,2 puan azalarak yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 56 bin kişi azalarak 3 milyon 223 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puan azalarak %9,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %7,5 iken kadınlarda %12,6 olarak tahmin edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, istihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre bin kişi artarak 31 milyon 686 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek %48,4 oldu. Bu oran erkeklerde %65,6 iken kadınlarda %31,5 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı %53,3 olarak gerçekleşti

İşgücü 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 55 bin kişi azalarak 34 milyon 909 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,1 puan azalarak %53,3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde %70,9 iken kadınlarda %36,0 oldu.

Genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %17,2 oldu

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,7 puanlık azalış ile %17,2 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde %14,2, kadınlarda ise %22,7 olarak tahmin edildi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 43,3 saat oldu

İstihdam edilenlerden referans döneminde işbaşında olanların, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 1,1 saat azalarak 43,3 saat olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı %23,0 oldu

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,4 puanlık artış ile %23,0 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,3 iken işsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı %17,5 olarak tahmin edildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sos10 Ekim 2023 15:04

    İş yokki millet iş arasın.Aramadiklari içinde, evde kahvede oturanlar işsiz den sayilmiyo. Hatta onların sayesinde işsiz lik azalıyor.

  • azmi10 Ekim 2023 13:28

    İsrail şiddetinden kaçan Gazzeliler de gelince ensar tamamlanır , işsizimiz daha da çoğalır. Sgk prim , hazine vergi toplayamaz. Maaşları , hazineden destekle karşılamaya devam ederiz de nereye kadar...

  • süslü sülü10 Ekim 2023 12:56

    yalancıya nahoş yaptırımlar uygulanmıyor Allah'tan. yoksa bu tüiktekiler oturamaz hep ayakta dikelirdi

  • Mucise Reis : )10 Ekim 2023 12:18

    Turzm okulları. liseleri  öğretmenleri , milli eğitim bakanlığı, velileri.. Yazıp yazmamakta tereddüt ettım. ...Bazı tursitik yerlerde 18 yaş altı staj ve lise dengi eğitim alan öğrencilerimiz otellerde stajda bulunuyor. okul yönetmeliğine aykırı otel ünivormaları ve kurallarına tabi tutuluyor. Hatta alkollu mekanlarda -18 çocuklarımız staj diye çalıştırılıyor. YASAK OLMALI. sarhoş ve yabancı uyruklu kişilerin bu kişilere yakın olması inanılır gibi değil. Bazı sauna, duş alanları vb yerlerde bu çocuklar sta j diye çalıştırılıyortemizlık havlu yer silme vb.. İnanılır gibi değil. Bu konuda acilen milli eğitim bakanlığı, turzm vb staj veren okullar, stajı denetleyen öğretmenler vb otellerde bu tarz alanlarda  staj olmaz demeli. Bazı otellerde olabilecek durumlar var, hepsi değil tabiki. Kültür farkı olan yabancı oteller daha dikkatli olup, daha kontrollü ve psikolojık tranva olmayacak  çalışma ortamını +18 yaş gurubuna göre özenleme ayarlamalı

  • Mucise Reis : )10 Ekim 2023 10:49

    ücret fiyat politikası ve büyük şehir yaşam koşullarıda iş arama sürecini arlaıksız sürdürüyor. ben X  anadolu ilçesinden gelen bir özel güvenlikçi gördüm. çay söyledim sohbet. dediği şu İst de iş buldum maaş 11,400+ 3 bin yemek+3 bin ulaşım böyle bişeler dedi. eee barınma nedır ? otelde 5 bin ödüyorum (elektrık+su+sıcak su+internet+ duş imkanı+ f tipi hücre dedi.. ) işyerinde yemek gelıyor ordan alıyormuş, bazen otelne göturuyor dolabına atıp bi rkaç öğün yapıyormuş. öyle böyle eilen geçen ödenen sgk ve 3 bin gibi net para... yoğum çalışma, cenaze, bayram vb hp çalışma, izin nerede ise yokç işçi kanunu hiç yok.Yani iş bu mu? sosyal hayat? halar? acı ama gerçek. baba ana yaşı 60 lara gelınce bekar kalan bu gençler ilçelerine zorunlu dönüyor, bakmaya atalarına...  8 yıl çalışmış. neyın var dedım ? bir KIDEM hakkım dedi ev, araba, yatırım hiç bişe yok. evlilik düşüncem bile yok dedi... yazık ülke gidiyor

  • Mucise Reis : )10 Ekim 2023 10:08

    Hiç iyi değil. Gerçekten perbat kötü bir durum. Hiç bir iyileşme yok. zaten ücretlerde ortada belli. Ücet düşük olunca işadamı girişimliği artar diyorsun ama oda yok. eee zaten eyt lilerin kaçak işçi çalışması yada eşlerini sigorta ödeterek eyt haklarından yararlanmak için paralı/parasız sisteme soktugunuda biliyoruz. Bir sürü kaçak işçi ortada.. üretim hatları kurulmadığı için işçi çalıştırmalarıda yok. TC yi çağ atlatacak bir yemek yok ortada. makarna kaynıyor tencerede. köfteler, biftekler, kuzu çevirmelerden uzak bir yemek kaynıyor. salçalı makarna... manası bu, gün kurtulsun