E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiİsrail'in denizaltıları rollerini artırıyor!---

İsrail'in denizaltıları rollerini artırıyor!

İsrail'in denizaltıları rollerini artırıyor!
22 Ağustos 2021 - 18:54 borsagundem.com

Değişen jeopolitik gerçeklerin ve İran ile aralarında her geçen gün kızışan ‘gölge savaşının’ ortasında, İsrail ordusunun bir başka ateş gücü giderek daha belirleyici bir rol oynamaya başladı; İsrail denizaltı filosu...

İsrail denizaltı filosu, onlarca yıl, denizaltılar hiç fark edilmeden uzak yerlerden denize dalıp çıkabildiklerinden en önemli istihbarat bilgilerini toplamak olan geleneksel görevlerini yerine getiriyor.

Birkaç gün önce ‘N12 News Israel’ haber ağına konuşan İsrail donanmasından bir yetkili, “İsrail ordusu, bundan çok daha fazlasını yapabileceğini anladı” ifadelerini kullandı. Yetkili, İsrail denizaltılarının görevlerinin detaylarının elbette gizli kalacağını ve İsrail kıyılarından çok uzakta faaliyet gösterdiklerini vurguladı.

Şarku’l Avsat'taki habere göre; Bu ayın başlarında İran, Kızıldeniz ve Akdeniz'de en az 14 gemisinin İsrail kuvvetleri tarafından saldırıya uğradığını duyurdu. Eğer bu bilgi doğruysa İsrail resmi olarak sorumluluk almasa da denizaltıların bu saldırılarda doğrudan veya dolaylı olarak yer aldığı su götürmez bir gerçek.

İstihbarat toplama görevi, İsrail denizaltılarının oynadığı rolde aslan payının sahibi olsa da, casusluk ve bilgi toplamaktan daha fazlasını yapabiliyorlar. N12 haber ağı, İsrail denizaltılarının, düşman kontrolündeki uzak bölgelere gönderilebildiğini ve bu bölgelerden asker ve personel taşıyabildiğini aktardı. Habere göre İsrail donanmasından bir yetkili, “Doğrudan düşmanın ayaklarının dibinde hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

Denizaltılarının üstlendiği bu önemli görev ordunun diğer birimlerinin dikkatinden kaçmazken N12’ye konuşan İsrail donanmasından diğer yetkililer, denizaltı filosu ile ortak operasyonlara talebin, artık bu talebe yetişemeyecekleri kadar arttığını ifade ettiler. Bu nedenle İsrail, talebi karşılayabilmek için önümüzdeki yıllarda filosuna, İsrail'in tüm denizaltılarını satın aldığı Almanya'da inşası devam eden altıncı bir denizaltı ekleyecek.

İsrail’in 10 yıl içinde eski dolphin sınıfı denizaltı filosundaki denizaltılarının en az yarısını daha yeni, daha gelişmiş ve daha büyük denizaltılarla değiştirmesi bekleniyor ve bu yetenekli gizli gücü genişletme ve modernize etme ihtiyacı, zaman geçtikçe daha da belirgin hale geliyor.

Geçtiğimiz 29 Temmuz'da Umman kıyılarında İsrail merkezli bir şirket tarafından işletilen bir tankere düzenlenen saldırı ve ardından İsrail, ABD ve İngiltere'nin İran’ı saldırının arkasında olmakla suçlamasıyla bölgesel gerilimler arttı.

İngiltere merkezli The Telegraph gazetesi geçtiğimiz hafta, İran ve İsrail arasındaki ‘gölge savaşı’ bağlamında en az 20 geminin mayın, silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve özel kuvvetler tarafından saldırıya uğradığını bildirdi.

Geçtiğimiz yıl İran donanmasına ait Cameran fırkateyni, Körfezi'nde Hürmüz Boğazı yakınlarında düzenlenen tatbikatlar sırasında donanmaya ait Konarek adlı başka bir fırkateyni yanlışlıkla füze ile vurmuştu. Olayda 19 denizci yaşamını yitirmiş, 15 denizci ise yaralanmıştı.

İran’ın rejimi lideri Rehber Ali Hamaney, geçtiğimiz günlerde denizin derinliklerine taşınan İran-İsrail geriliminin ortasında İran donanmasına yeni bir komutan atadı. Hamaney, 2017 yılından bu yana görevde olan Tuğamiral Hüseyin Hanzadi'nin yerine Amiral Şehram İrani'yi, İran Deniz Kuvvetleri’nin yeni komutanı olarak atadı.

Atama kararnamesinde Amiral İrani’yi donanmayı iyileştirmeye, yeteneklerini ve genel hazırlık durumunu yükseltmeye çağıran Hamaney, geçtiğimiz ay St. Petersburg'daki yıllık deniz geçit törenine katılan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hanzadi'nin çalışmalarını övdü. Kararnamede değişikliğe ilişkin bir sebep belirtilmezken Hamaney, Hanzadi'yi yeni bir göreve atamadı.

Yeni Deniz Kuvvetleri Komutanı, İran ordusunun Hürmüz Boğazı açıklarındaki Bender Abbas’taki 1. Deniz Bölgesi Komutanlığı görevinde bulundu. İran Devrim Muhafızları Ordusu’na (DMO) yakın Tesnim Haber Ajansı, Amiral İrani’nin, 2012 yılında Süveyş Kanalı'ndan savaş gemilerinin geçişinden kendisinin sorumlu olduğunu ve birçok deniz kurtarma operasyonunu yönettiğini belirtti.

İran ordusu ve DMO, deniz görevlerini aralarında paylaşıyorlar. İran Deniz Kuvvetleri, Umman Denizi’ndeki ve uluslararası sulardaki operasyonların baş sorumluluğunu üstlenirken DMO, İran donanmasına paralel bir deniz kuvvetiyle Basra Körfezi’ndeki operasyonları yürütüyor. ABD donanması zaman zaman DMO’nun Hürmüz Boğazı yakınlarındaki ordu güçleri tarafından desteklenen hücum botlarının tacizlerinden şikâyet ediyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Mayıs 2019 tarihinde İran'ın petrol ihracatını engellemeye yönelik yaptırım uygulamaya başlamasının ardından birkaç ticari gemi ve petrol tankeri saldırıya uğramış, saldırıların arkasında İran’ın izleri bulunmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)