E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİsrail'den İran çıkışı: Anlaşmaya bağlı değiliz---

İsrail'den İran çıkışı: Anlaşmaya bağlı değiliz

İsrail'den İran çıkışı: Anlaşmaya bağlı değiliz
22 Ağustos 2022 - 19:40 borsagundem.com

İsrail, İran ile imzalanacak nükleer anlaşmasına bağlı kalmayacak

2015 yılında imzalanan, ancak daha sonra Trump yönetimindeki ABD'nin çekildiği İran Nükleer Anlaşması'nda Avrupa Birliği'nin koordinasyonu ve taslak metni sayesinde sona yaklaşıldı. İsrail ise, ABD ve Avrupa'nın İran'la yürüttüğü nükleer müzakerelerde alınacak kararlara bağlı kalmayacağını duyurdu.

İsrail Başbakanı Yair Lapid, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinde, "İran ile yürütülen nükleer müzakereler sonucu varılacak anlaşmaya bağlı kalmayacaklarını ve Tahran'ın nükleer kapasite elde etmemesi için her şeyi yapacaklarını" belirtti.

İsrail hükümetinden yapılan yazılı açıklamaya göre Lapid, Macron ile İran nükleer müzakerelerine ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

"BU ANLAŞMAYA BAĞLI KALMAYACAĞIZ"

İran'ın nükleer anlaşmaya geri dönmesine ve İran'a daha fazla taviz verilmesine karşı olduklarını ifade eden Lapid, "İsrail, bu anlaşmaya bağlı kalmayacak ve Tahran'ın nükleer kapasite elde etmesini önlemek için her şeyi yapacağız." ifadelerini kullandı.

Lapid, İranlıların nükleer müzakerelere "ya al ya git biçiminde" yeni bir teklifle yaklaştığını Fransa Cumhurbaşkanı'na aktararak, İranlıların daha önceden nükleer programa ilişkin 2015'te imzalanmış Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na (KOEP) yeni maddeleri ekletmeye çalıştığını savundu.

İsrail Başbakanı, bu yeni anlaşmanın "İran'ın terör ağına güçlü yatırım akmasının ve ordusunu güçlendirmesinin önünü açacağını" vurguladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un da İran'ın nükleer silah elde etmesinin önlenmesi konusuna bağlılığını vurguladığı ifade edildi.

ANLAŞMANIN GEÇMİŞİ

Anlaşma 2015'te P5+1 olarak bilinen BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya arasında yapılmış, ABD Başkanı Donald Trump Mayıs 2018'de anlaşmadan çekilme kararı almış ve İran'a yönelik yeni yaptırımları devreye sokmuştu. Sonrasında ise İran anlaşmanın bazı taahhütlerini yerine getirmeme kararı almıştı.

İran ile nükleer anlaşmanın tarafları arasında tekrar başlayan, Nisan 2021'den bu yana devam eden müzakerelerde sona gelinirken, müzakerelerin koordinatörlüğünü üstlenen Avrupa Birliğinin (AB) sunduğu taslak anlaşma metni sonrasında taraflar nihai anlaşmaya varma konusunda pozitif mesajlar vermişti.

Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile görüştü

 

Çavuşoğlu açıkladı: İsrail ile yeni dönem

 

İran resmi ajansından iddia: Erdoğan ve Esad buluşacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )23 Ağustos 2022 08:07

    Evet aylar önca yazdık. ABD araplarla +iran ile enerjı fiyatların baskılanması için sahneye çıkacak. Kaşıkcı olayına rağmen Biden ziyaretlerde bulundu. umdugunu tam alamasada, İran ilede bazı hafifletici maddelerde bulunması bekleniyordu. Şimdi onuda duyar olduk.  Geçmişte KKTC yüzüne türkye ambargosu birden hafifledi neden ? RUSYA TEHDİDİ karşısında abd hızlı ambargolarımızı kaldırmışdı. İranda öyle oldu. Ama bir gerçek var şuan. Eğerki, İran olmasa, iran enerjısı ABd emrinde kuklalarda olsa ne olurdu ? Rusya daha kıskaca alınmazmıdı ?= Avrupa daha rahat enerjıye ulaşıp Ruslar devre dışı kalabilir, etkınlık azalırmıdı ? İşte ABD orta doğu plan ve programı Rusların ve Rusya gibi sorun oluşturacakların üzerine kurulu.Ama Çin geliyor bide Suriye ye kadar hemde ESAd ile görüşmeler felan... ABD dünya hakimiyeti için şuan İran ile uzlaşmacı olacak. Şaşırtmadık.

  • EKRİKS22 Ağustos 2022 21:51

    Ne yapacak tek başına savaşmı başlataksın.