E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİsrail Türkiye gaz boru hattı 2015'te---

İsrail Türkiye gaz boru hattı 2015'te

İsrail Türkiye gaz boru hattı 2015'te
15 Nisan 2014 - 06:11 borsagundem.com

İsrail kaynaklarının Türkiye ve Mısır’la ilişkileri iyileştireceği ancak Rus doğalgazına alternatif arayan Avrupa’yı olumsuz etkileyeceği belirtiliyor

Reuters Ajansı’nın yayımladığı haber analizde, herşey beklendiği gibi giderse İsrail ve Türkiye arasında bir doğalgaz boru hattının 2015 yılında döşenmeye başlanacağını, öte yandan İsrail ve Mısır arasındaki gaz işbirliği ile de Süveyş Kanalı üzerinden Asya ülkelerinin önemli bir kaynağa kavuşacağı belirtiliyor.

‘Çıkarlar örtüşüyor’

Reuters, Türkiye ve İsrail arasında deniz altından geçen 2.2 milyar dolara mal olacak bir boru hattı planlandığını ve bunun 10 milyar metreküp doğalgaz taşıyabileceğini yazdı. Türkiye 2023 itibariyle Avrupa’nın en büyük enerji tüketicilerinden biri haline gelecek. Reuters’a bilgi veren bir Türk enerji yetkilisi, boru hattının inşasına 2015’in ikinci yarısında başlanabileceğini söyledi. Türkiye ve İsrail arasında 25 senelik bir gaz anlaşmasının iki ülke ilişkilerini yakınlaştıracağı düşünülüyor.

İsrail doğalgazını hem boru hattı yoluyla hem de likit hale getirerek LNG biçiminde gemilerle satmayı planlıyor. İsrail Leviathan sahasından elde edeceği doğalgazı, LNG biçiminde Mısır üzerinden Asya pazarlarına satması durumunda Avrupa pazarının 2 katı para kazanabilecek. Reuters’a bilgi veren bir İsrail diplomatik kaynağı, “Sonuç olarak Mısır ve Türkiye enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bizim de enerji kaynağına sahip olmamız bölgesel olarak çıkarları birleştiriyor” dedi.

Güney Kıbrıs zorda

Ancak Reuters, Türkiye ve Mısır açılımının, İsrail’in daha önce gündeme aldığı Güney Kıbrıs üzerinden doğalgaz ihracatı planına darbe vuracağına dikkat çekti. Rus gazına bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa’ya ve Asya’ya, İsrail’in Güney Kıbrıs üzerinden yılda 5 milyon ton LNG gideceği hesaplanıyordu.
Güney Kıbrıs’ın elindeki doğalgaz yataklarının ise tek başına milyarlarca dolarlık yatırımı karşılayacak düzeyde olmadığı hesaplanıyor. Güney Kıbrıs bir LNG tesisi kurmak için İsrail’den gelecek gaza büyük önem veriyordu. Bu durumda G. Kıbrıs gazının da Türk karasularından boruyla taşınması gündeme gelebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)