E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​İspanya'da gösterilere yeni cezalar---

​İspanya'da gösterilere yeni cezalar

​İspanya'da gösterilere yeni cezalar
30 Kasım 2013 - 08:36 borsagundem.com

İspanya'da izinsiz gösterilere ciddi miktarda para cezası öngören yasa tasarısı bakanlar kurulunda kabul edildi

İspanyol hükümeti, ekonomik krizin etkisiyle son yıllarda sayıları çok artan ve özellikle sosyal paylaşım siteleri kullanılarak yapılan çağrılarla gerçekleştirilen izinsiz gösterilere karşı ciddi para cezaları içeren bir yasa tasarısını Bakanlar Kurulu'nda kabul ederek, Meclise gönderdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve iki hafta önce basına yansıyan yasa tasarısına karşı gerek muhalefet partilerinden gerekse bazı sivil toplum örgütlerinden gelen tepkiler üzerine küçük değişiklikler yapan sağ görüşlü hükümet, her şeye rağmen yeni yasakların yasallaşması için yeşil ışık yaktı.
Tasarının ilk şeklinde, meclis, senato veya özerk yönetim parlamentoları önünde izinsiz gösterilere 30 bin 1 ila 600 bin avroya arasında para cezası öngörülürken, tasarının Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen halinde ceza, bin 1 ila 30 bin Euro olarak belirlendi.

Ayrıca gösteriler sırasında güvenlik görevlilerine karşı hakaret ve tehdit gibi eylemler için ön görülen ceza da bin 1 Euro ila 30 bin avrodan, 100 ila bin Euro'ya düşürüldü.

Hükümet ayrıca yasa tasarısına bir ek yaparak, bu zamana kadar İspanya'daki birçok gösteride rastlanan, ETA üyelerinin fotoğraflarının taşınması, İspanyol bayrağının veya Kral'ın fotoğraflarının yakılması, İspanya'ya, özerk yönetimlere ya da belediyelere hakaret edilmesi, milli marşların ıslıklanması veya devlet sembollerine saldırı gibi eylemlere 30 bin Euro'ya kadar para cezası getirilmesini istedi.
İspanya'da büyük tartışmalara neden olması beklenen yasa tasarısına muhalefet partileri sert tepki gösteriyor. Hükümet ise Vatandaş Güvenliği Yasasında 22 yıl sonra bir değişiklik yapmanın ''artık ihtiyaç haline geldiğini'' savunuyor.

Bu arada, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilen yasa tasarısına karşı bazı sivil toplum örgütleri, internet aracılığıyla yaptıkları çağrılarla gösteri organize etmeye çalışsa da başarılı olamadı.
İktidardaki Halk Partisi'nin Madrid'deki merkez binası önünde geniş güvenlik önlemi alan polis, vatandaşların kimlik kontrolü ile sokağa girmesine müsaade etti.

İspanya'da sadece 2012 yılında 42 binden fazla gösteri organize edilirken, ''Meclisi Kuşatma'' adı altında yasa dışı eylemler de yapılmıştı. ''Öfkeliler'' adlı halk girişimine bağlı bazı sivil toplum örgütleri, internetten yaptıkları çağırılarda, para cezalarını öngören yasa tasarısına karşı 14 Aralık'ta ''Meclisi Kuşatma'' eylemi gerçekleştirileceğini duyurdu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)