E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiISO: İmalat PMI Endeksi Mart'ta yükseldi---

ISO: İmalat PMI Endeksi Mart'ta yükseldi

ISO: İmalat PMI Endeksi Mart'ta yükseldi
01 Nisan 2019 - 10:42 borsagundem.com

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Endeksi Mart'ta 47,2’ye yükselerek Temmuz 2018’den beri en yüksek düzeye çıktı.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Mart 2019 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, şubatta 46,4 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, martta 47,2’ye yükselerek Temmuz 2018’den beri en yüksek düzeyde kaydedildi. Böylece faaliyet koşulları son bir yıl boyunca aylık bazda yavaşlamış oldu. Ancak marttaki yavaşlama hızı söz konusu dönemin ortalamasına göre ılımlı gerçekleşti.

Bazı anket katılımcılarının talepte iyileşme görmesine bağlı olarak üretimdeki yavaşlama son sekiz ayın en düşük hızında gerçekleşti. Ancak zorlu piyasa koşulları devam etti ve yeni siparişlerin yavaşlamasına yol açtı. Yeni ihracat siparişlerinde de yavaşlama görülürken firmalar özellikle Avrupa pazarında zayıflık yaşandığını belirtti. Üretime benzer şekilde istihdam düzeyi son sekiz ayın en düşük hızında azaldı. Birikmiş işlerde Şubat 2018’den beri en ılımlı azalma gerçekleşirken, bu durum sektörde kapasite baskısının yeniden başladığı yönünde sinyaller verdi. Girdi maliyetleri enflasyonu ilk çeyreğin sonunda artış kaydetti. Anket katılımcıları bu durumun büyük ölçüde Türk Lirası’nda son yaşanan zayıflamadan kaynaklandığını belirtti. Nihai ürün fiyatları ise üst üste ikinci ay arttı ve artış şubat ayına göre ivme kazandı. Ancak girdi maliyetlerinde olduğu gibi nihai ürün fiyatlarında da enflasyon görece ılımlı seyrini korudu.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, şunları söyledi: “Hem üretim hem de istihdamdaki yavaşlamanın 2018 ortalarından bu yana gözlenen en düşük hızda gerçekleşmesi, Türk imalat sektörü açısından tünelin sonunda ışık olduğunu gösteriyor. Talebin zayıf seyri nedeniyle yeni sipariş almak en önemli zorluklardan biri olmaya devam ederken, sektörün genel olarak istikrar kazanmaya doğru yaklaştığı görülüyor.”

İstanbul İmalat PMI martta 46,6 ölçüldü

Mart ayında 46,6 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da şubat ayındaki 46,7 düzeyine oldukça yakın gerçekleşerek İstanbul imalat sektöründe belirgin yavaşlamanın sürdüğüne işaret etti. Buna rağmen üretimde son sekiz ayın en ılımlı yavaşlaması gözlenirken istihdamdaki düşüşün oldukça sınırlı gerçekleşmesi, iyileşmeye yönelik kimi sinyallerin olduğunu gösterdi. Maliyet enflasyonundaki artışın yansıması olarak nihai ürün fiyatları son dört ayda ilk kez arttı. Ancak hem girdi hem de nihai ürün fiyatlarındaki artışlar, 2018 yılındaki düzeylerin belirgin şekilde altında gerçekleşti. Yine zorlu ekonomik koşulların devam etmesine bağlı olarak İstanbul imalatçılarının yeni siparişleri martta yavaşlama gösterdi. Ayrıca bu yavaşlama 2019 başından beri en yüksek hızda kaydedildi. Yeni ihracat siparişlerindeki ivme kaybı toplam yeni siparişlerdekine kıyasla çok daha hafif çapta gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)