E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİSKİ'de mazot skandalı---

İSKİ'de mazot skandalı

İSKİ'de mazot skandalı
08 Eylül 2019 - 10:35 borsagundem.com

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) hesaplarını inceleyen Sayıştay, İSKİ'ye ait bir aracın, sadece 1 kilometre yol yaptığı halde bir yılda 42 bin 794 litre motorin tüketmiş gibi gösterildiğini ortaya çıkardı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla 'ihtiyaç fazlası' denen araçlar Yenikapı'da sergilenirken,  Sayıştay'ın İSKİ araçlarının bir yıl içinde yaptığı kilometrelerle harcadığı yakıtları tek tek inceleyip tablo halinde ortaya koyduğu öğrenildi.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, İSKİ'nin hesaplarını inceleyen Sayıştay, İSKİ'ye ait bir aracın, sadece 1 kilometre yol yaptığı halde bir yılda 42 bin 794 litre motorin tüketmiş gibi gösterildiğini ortaya çıkardı.

Sayıştay, araçların kullanımını denetleyecek bir takip sistemi olmadığını, İSKİ kayıtlarında bulunmayan araçlara da yakıt temin edildiğini belirledi.

Sayıştay'ın tespitine göre, bir araç 100 kilometrede ortalama 4-5 litre motorin tüketirken, İSKİ'nin araçları kilometre başına 20-63 litre yaktı.

En son geçen yıl yayımlanan 2017 yılı İSKİ denetim raporuna göre, takip sistemi kurulmadığı için Sayıştay, yıl boyunca binlerce kilometre yol kat eden İSKİ'ye ait araçların İSKİ'nin resmî işlerinde mi yoksa başka kurum ya da kişiler için mi kullanıldığına ilişkin denetimi yapamadı.

Ancak  Sayıştay, birçok binek ve hafif ticari aracın her 100 km'de 20 ile 63 litre motorin tükettiğini tespit etti.

Araçların üreticileri tarafından belirtilen ortalama tüketim değerlerinin 100 kilometrede 4 ila 5 litre olduğu halde 60 litreyi geçen aşırı akaryakıt tüketimin sebeplerinin araştırılması gerektiği belirtilen Sayıştay raporunda, “Yakıt alımları doğru kabul edilse araç kilometre bilgilerinde, araç kilometre bilgileri doğru kabul edilse de yakıt alım tutarlarında bir hata olduğu açıktır. Bu ise aracın görev, kilometre, yakıt denetimlerini engellemektedir” denildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (38)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakan09 Eylül 2019 07:34

    ha ali yapmıs ha Mehmet yapmıs fark etmez bız İstanbul belediye bakanını oraya bostan korkuluğu dıye oturtmadık bak başkan nasıl yakaladı arastırınca calısınca oluyor bu mılletın parasını yerken kac mılyon İstanbul hakkını yedınız bunun vebalını nasıl oduceksınız ayrıca savcılık bıran once harekete gecmeli

  • abdullah 1108 Eylül 2019 23:07

    haberin yalan olduğu aracın 1 sene boyunca 1 km yol yaptığından belli değilmi? hırsızlığın bir gururu iftiranın yalanında bir gururu olur yalancılarında sözcülerininde zerre gururu yok burada belediyeyi suçlayanlar trafiğe çıkmayan aracın plakasına fatura keseni suçlasalar bence bütün gerçek ortaya çıkacak ama o şahsiyet ve kişilikte olmayanlar hep yorum yapıyor gerçeği arayan yok sadece şu soruyu sorsunlar bence istasyona kadar gidecek km yapmayan araca kim fatura kesti ve niçin çok mu zor? haberi yapan bunun cevabını neden aramamış bu kadar mı ahmak olur bir haberci

  • abdullah 1109 Eylül 2019 09:48

    hamide hanım yalan yanlış raporlar bunlar iskinin açıklamalarına bak iftiracıların yalanlarına kanma

  • Hamide09 Eylül 2019 08:38

    Raporlar devletin resmî kurumu Sayıştay’ın resmî raporları.. Herşey yalan bir tek siz doğrusunuz di mi? Devletin (ki tamamı sizin adamlarınızdan oluşmasına rağmen) yayınladığı raporlara bile yalan diyorsunuz. Bu gazete haberi değil birader,resmî devlet raporu..

  • nedim09 Eylül 2019 06:23

    Bu embesil dangalların sadece iftira atmak önemli!  Baktığın zaman sanki  bunları yapanlar hayalet!  Yakıtı alan ve üzerine fatura kesilen isimlerini bulursun yapanı hem teşhir edersin hem de canına okursun!  Bunlar hayali senaryo olduğu için  Chp mahallesinin hafifmeşrep dönmeleri için çok uygun dedikodu ve iftiralar. Bu hafifmeşrep dönmelerin görevi de bu zaten!  Beyinleri uçmuş olduğu için bunlardan mantıklı aklı selim yorumlar beklemeyin.

  • İstanbullu08 Eylül 2019 21:58

    Alın size soygun, ama ne diyecekler, “ ne yaptıysak istanbul sevdamızdan”

  • Realist08 Eylül 2019 21:36

    HADİ BUNA DA YALAN DİYİN. ANKARA'DA PARSEL PARSEL. ISTANBUL'DA LİTRE LİTRE.

  • eee08 Eylül 2019 20:07

    ee devle kurumlarının iş yapmasını umarız engellemezler... devlet kendine yapılanı affetmez unutmaz : )) sıra sıra adım adım... Halk gerçeği gördüya görüyoya, elbet kervanda döner...

  • ARİF 08 Eylül 2019 19:39

    Eskiside yeniside hırsızlık yaptı, yapıyor. Allah halkına göre idareci gönderir. Hakkımız çok mu dürüst - memur mesaisi dolmadan erkenden çıkar - esnaf denk getirirse malı kakalar - müdür faturalara ayar geçip, adam kayırı - köylü ürünlere hormon basar - mülk sahibi kirayı düşük gösteri - işçi tembellik edip kaytarma çabasındadır. - halk sıra beklemeden araya adam sokar Vs. Vs. Vs.

  • O halde?08 Eylül 2019 21:59

    Peki bu bir kader mi?

  • ekrem08 Eylül 2019 17:48

    yeni kapı ses getirmedi iftiralara devam olmadı eyt lileri meydana sal bakalım ellerinden ne tür iftiralar daha sadır olacak.

  • ekrem08 Eylül 2019 22:58

    sayıştay bu diyen sayıştay böyle birşey tesbit ettiyse mahkemesi nerde ? mahkemeye intikal etmemiş bir yolsuzluk raporu olmaz yalancılara inanmayın  sizi yanıltırlar sen ne anlarsın sayıştay raporundan suç varsa mahkeme kararı olması lazım rapor olmasada olurdu anlamındadır. yolsuzluk varsa mahkemeye intikal eder nasıl olsa sayıştay raporu ne anlatıyor anlamaz bu millet de dayan iftirayı.

  • Seçmen08 Eylül 2019 22:01

    Ekrem şu kafanı artık kumdan çıkar da gör gerçekleri, Sayıştay bu sayıştay!!! Sen hala neyin kafasını yaşıyorsun?

  • ibrahim kara08 Eylül 2019 18:57

    sayıştay dediğin devletin kurumu

  • abdullah 5308 Eylül 2019 17:46

    bu aracın yakıtı opetten miydi? sanki bir haberde böyle birşey okumuştum. ..ha bu haberin doğruluğuna inanıyor değilim çünkü kaynağı fasık ya doğruysa diyeceksiniz öyle bir şey varsa gerçeği şu olabilir bir plaka kaydı yapılır tek fatura altında diğer araçlarda yakıtını alır sağlaması da tüm araçların km si toplanır yekünden bölünür gerçek ortaya çıkar yada hangi istasyon bu faturayı kesmişse ondan paralar geri tahsil edilir.

  • Vatandaş08 Eylül 2019 16:54

    Daha önce 2018, 2019 yılları hakkında iddiada bulunulup daha sonra henüz 2018 yılına ait sayıştay raporunun hazırlanmadığı yine sayıştay tarafından açıklanmıştı. O yüzden varsa gerçekten böyle bir durum belgeleyip dava edilsin, yoksa ve kara propogandaysa bunu yapan sayıştay tarafından dava edilsin.

  • vatansever08 Eylül 2019 15:11

    Bu isler laga lugarayla olmaz varsa kanitin yargiya verirsin biter ,haksizlik yapan kim olursa olsun cezasini cekmeli,vede cezalar caydirici olmali,amma velakin laf ebeligi yapipta insanlarla oynmanin anlamida yok,benim verdigi vergi ona buna keriz parasi olsun diye vergi vermiyoruz.....

  • Ziya08 Eylül 2019 15:29

    Olur mu öyle şey!  Önce şov yapacaklar, oynayacaklar, lafı sündürecekler!  Eveleyip geveleyecekler!  

  • gerçek.08 Eylül 2019 14:29

    bul ver mahkemeye belediye başkanı.

  • Gerçek vatandaş08 Eylül 2019 14:17

    1km yol mu yapılır km. İle oynandığı belli

  • Mesut08 Eylül 2019 13:44

    Trolun biri oksurmus arkadas zoruna qitmis beni chp li veya baska bir partili saniyor kendi qibi ben kendi siyasetime bakarim.sanayide calisiyorum isciyim isci benim verqilerim kimlerin cebinde onu soyle bana hee ben sabah koru baslamiyorum ama siz sabah aksam burdasiniz benim maasimdan verqi kesiliyor ay sonu qelmiyor diye buqunde calisiyorum yazdiqim saate bakarsan cay paydosunda yazdim.ama sen evde sey ustunde findik kiriyosun dimi keyfin qeldi hemen cevap vermissin nede oLsa aLLahi birakip kuLa tapansin...

  • emekçi dostum.08 Eylül 2019 14:02

    savunmak, vergi vermek, çalışmak bizden yana olsun... veririz öderiz.. emek ve bilek gücümüz var... ama verdiğimiz 5 kuruşun da hesabını sormaz isek, istemez isek ne bizim çalışmamız kurtarır bu ülkeyiböyle, nede sabahlara kadar mesayilerle vergilerimiz. yaşananları gödüyoruz. okuyoruz. oyumuzu artık çok daha dikkli atıcaz. burada bizim sırtımızdan geçinenler var. onlar patron yalakası gibi. Bir baltaya sap olamamışlar. bizlerin sırtından geçiniyolar. bu bozuk düzenis avunuyorlar. Bizler gereğini seçim zamanı artık yapıcaz. Arkadaşlar, kahvede, molada, tarlada, çarşıda, vb. herkes konuşuyor, anlatıyor. Düzensizliğin sonuçları artık ekmeğe vurdu. yemeğe vurdu. hesap vermeden herkes çekiyo gidiyor.Devlet hesap soramıyor. Sabırla çözücez. İyiler kazanır. 10 haram süt içen, 1 Helal süt içeni eşeder..Helal süt içen kazanır kazandırır...

  • Endazeci 08 Eylül 2019 13:03

    Hizmet için araç olacaktır. Ekonomik olsun personel giderlerinden kurtulayım diyebilir ve Araçta kiralanabilir... Ancak Ortalama Araç başına100 Km yakıt maliyeti ortalaması 23-60 Km arası ise bu işte ki kokular mide bulandirici... İşin kötüsü hangi düşüncede olursa olsun ise bizden ise savunuyor olmak...

  • İsmail katırcı08 Eylül 2019 12:50

    İsmail katırcı. Devleti ve yargıyı göreve davet ediyorum. Gereği yapılsın. Ancak tüm belediyelerde ayırım yapılmadan titizlikle incelensin Sonuç SGK KİT ler gibi BİT ler de kara delik Sivrisinek aramayalım.Bataklık kurutulsun

  • ...08 Eylül 2019 12:39

    Allah bu tip sözde müslümanlık eden, milletin yetimin hakkını yiyenlerin,ü namabını kılanların, oruçlarını tutanların, kurban bayramında kestiği Kubanların  kabulünü  eylesin... Anim diyen yorum altına yazsın kardeşlerim. Bu dünyada hesapdan katakullile kaçsanda, öbür dünyada o yetimler haklarını alacak senden.

  • AHMET ÖZBİR08 Eylül 2019 12:35

    İSKİ İSKİ, bir aydır su akmıyor NE İŞ NURETTİN SÖZEN dünya şehrini ettiniz rezil, bir yanda susuzluk bir yanda AŞK MAŞK AYAKLARI! Ah SOL'ak zihniyet ah, size güzelim şehri asla emanet etmem, oy verenlere de geçmiş olsun by! Bugün İSKİ'fe yanlış yapanlar tespit ediliyorsa acımadan gereğini yapın! Salağın biri de namaz kılıyor diyor, imansız alçak namaz Allahın emri, onu alaya almak İslam düşmanlarının işi.

  • Namzade08 Eylül 2019 12:28

    Bedavacilar bedava yemek için ne varsa yapmışlar ...BEDAVA SÜİT 7 KAT ONLARI BEKLİYOR OLACAKTIR.

  • Memet08 Eylül 2019 12:24

    Trolleri yorum yazmaya davet ediyorum. Öksürün lan

  • Lale08 Eylül 2019 12:19

    Hem çalılıyorlar hem çalıyorlar hem oy alıyorlar

  • ...08 Eylül 2019 11:52

    aynı biçimde o naylon fatura kesen mazot kesen ilgili firma hesap vermeli sahte plakaya mazot kesen petrol firmaları bu işin içinde. ben petrol fişi keserken plakama özel kesiliyor. başka kimse ye kesmiyolar. bunar sahte favura kesip, belediyeden nakit para almış olabilir. syıştay üzerindeki baskıyı atınca incelemeye geçti. yoksa sayıştayda görmezden gelirse olay buyur.görevden alımlar olur

  • : )08 Eylül 2019 11:48

    ama namaz kılıyorlar ??

  • AhmetK08 Eylül 2019 11:25

    Millete troll diyen tip, haberle mesain başlamıs. Hemen iş bası yapar olmussunuz bakıyorum. Mesaiyi kacta başlatıyor eko size, ucuz işgucu olmayın. Pazar gec başlayın bari destege.. yada fazla mesaiyi isteyin muhakkak. Hee atıl arac vardıya, belediyenın iski oto ihalesiji bi arastırın bakalım. Ne zaman kac tllık ve oncekı ihaleye gore ne kadar fark var, Lafta israfa karsı, asıl dine ve milliyetcılere karsı zavallılar

  • Volkan08 Eylül 2019 11:18

    Denetim şart. O kadar işsiz var, denetçi eksiklği giderilebilir.

  • METIN ÇETİN08 Eylül 2019 11:18

    Mazot skandalı olmayan bir belediye var mı. ... Partiler belediyeleri çöp toplamak ve Kanalizasyon hizmeti için mi istiyorlar. ..Seçim yeniletiyorlar. . Hiç bir belediye hesap verilebilir değil. ..

  • ersan08 Eylül 2019 10:51

    araçları kim kullandıysa özelinde.MAAŞINDAN :KESILSIN :DEVlETIN MALINI BABASININ GIBI KULLANAN HAİNLER:::::::

  • Mesut08 Eylül 2019 10:43

    Vay vay vay troLLer nerdesiniz hemen yorum yapin koss koss savunun qeLinde...

  • Veli08 Eylül 2019 11:15

    Bunun neyini savunacaklar. Düpedüz hırsızlık.

  • Hoca08 Eylül 2019 10:41

    Sorumlulardan o paralar tahsil edilmedikren sonra boş lakirdiya gerek yok.devletin malı deniz yemeyen3domuz