E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşçiler için çok kötüyüz---

İşçiler için çok kötüyüz

İşçiler için çok kötüyüz
22 Mayıs 2014 - 05:55 borsagundem.com

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu raporuna göre Türkiye'deki işçiler, Nijerya, Katar, Bangladeş ve Guatemala gibi ülkelerle aynı haklara sahip

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Türkiye’yi işçiler için dünyanın en kötü ülkeleri listesine aldı. 161 ülkede 325 üye kuruluşu ve 176 milyon üyesi bulunan ITUC’un Nisan 2013 ve Mart 2014 tarihleri arasında 139 ülkeden topladığı verilerle hazırladığı Küresel Haklar Endeksi’nde Türkiye listenin zirvesine çıktı.

EN KÖTÜLERE 5 PUAN

ITUC listeyi temel işçi haklarına, sendika kurma veya sendikalara katılma haklarına, sendika aktivitelerine, toplu sözleşme haklarına ve grev haklarına bakılarak yaptı. Araştırmada en az işçi hakkı çiğneyen ülkelere 1 puan, işçilerin haklarının neredeyse hiç garantisi olmadığı ülkelere ise 5 puan verildi.
Türkiye 5 puanla dünyanın en kötü ülkeleri listesinde üst sıralarda yer aldı. Konfederasyonun notunda Türkiye ile aynı puanı alan ülkeler için, “5 puanlı ülkeler işçiler için en kötü ülkelerdir. Yasalarda işçilerin bazı haklarının olduğu belirtilse de işçilerin etkin olarak hiçbir hakkı bulunmuyor ve işçiler bu yüzden otokratik rejimlerin haksız ve kötü eğilimli uygulamalarına maruz bırakılıyor,” yorumu yapıldı.

EN GÜZEL ÜLKE İSVEÇ

İçinde İsveç, Norveç, Danimarka, Fransa, Almanya, Finlandiya, Güney Afrika, Uruguay gibi ülkelerin olduğu 1 puanlı ülkelerdeki halklarla ilgili ise, “Bu ülkelerde toplu işçi hakları genel olarak garanti altındadır. İşçiler toplu olarak haklarını hükümet veya şirketlerle birlikte koruyabilir ve toplu sözleşmelerle çalışma şartlarını iyileştirebilirler. Bu ülkelerde işçi hakkı ihlali yok denemez ancak ihlaller düzenli olarak gerçekleşmez” ifadesi kullanıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)