E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİşadamlarına İran uyarısı---

İşadamlarına İran uyarısı

İşadamlarına İran uyarısı
17 Şubat 2016 - 07:01 borsagundem.com

Türkiye-İran İş Konseyi üyesi Osman Aksoy, Türk işadamlarına "İran'la güvene dayalı iş yapmayın. Vadeli mal satmayın" uyarısı yaptı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Hayat Kimya AŞ Genel Sekreteri Osman Aksoy, Türk işadamlarına İran’la güvene dayalı iş yapmamaları uyarısında bulundu.

“İran’a güvene dayalı mal satmamayı öneriyorum. Risk almayın” diyen Aksoy, “Bedeli tahsil edilmeden, vadeli alışveriş yapmayın ki, ödeme konusunda bazı firmaların yaşadığı sorunları yaşamayın. Büyük yatırımlarda mutlaka Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümeti işin bir yerinde olmalı” dedi.

Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) tarafından düzenlenen panelde konuşan Osman Aksoy, Türklerin İran’ı yeterince tanımadığını belirterek “İran’da çok büyük potansiyel var algısı var. Oysa biz İran’ı tanımıyoruz. İthalatı öğrenmemiz lazım.  İran’da malların üzerinde tüketici fiyatı vardır. Bu zorunludur. Promosyon yapamazsınız. Yaptınız mı devlet isterse büyük cezaları vardır” dedi.

İran’a dünya devletlerinin uyguladığı tüm ambargoların kalktığının düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Aksoy, “İran’ın dünya ile bütünleşmesi çok olumludur. Bu süreçten geri dönüş olmasını beklemiyorum” şeklinde konuştu.

‘Ortak bulmak zor’

Türklerin İranda yaşadığı en büyük sıkıntının birlikte iş yapacak güvenilir ve ülke çapında büyük şirket bulmak olduğunu ifade eden Osman Aksoy şöyle konuştu:

“En büyük sorun bu. Önerim Türk firmaların orada konuşlanması. Firmayı orada kendileri kurup, buradaki firmadan ürün gönderebilirler. İran’da para transferlerinde sorun var söylentilerinden korkmayın, mutlaka finans konusunun bir çözümü var. Ama güvene dayalı mal satmamayı öneriyorum. Risk almayın. Bedeli tahsil edilmeden, vadeli alışveriş yapmayın ki, ödeme konusunda bazı firmaların yaşadığı sorunları yaşamayın. Büyük yatırımlarda mutlaka Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümeti işin bir yerinde olmalı.”

Aksoy, İran’da iş yapılacak sektörlerin telekomünikasyon, fast food, AVM, mobilya, otel, ambalaj ve POS sistemleri olduğunu söyledi.

‘Risklere dikkat edin’

Panelde İran’a ilişkin değerlendirmelerde bulunan İran ve Sudan Yatırım ve Ticaret Danışmanı Noyan Aksak, ülke yönetiminin belirlediği yüzde 8’lik büyüme hedefinin kısa vadede gerçekleştirmesinin “imkansız” olduğunu söyledi.

Aksak, şöyle konuştu:
“Kısa vadede yüzde 8’lik büyüme çok zor. Petrol fiyatları çok dipte, fiyatlar bu şekilde gittiği sürece İran’ın bu büyüme hedefini yakalayabilmesi için uzun yolu var. İran’da yatırımcılar için fırsatlar var evet, herkes bu trene bilet almış durumda ama ülkede risk az değil. Çok sağlam ve kararlı yürümek lazım. 

Turkcell’in İran’a yeniden ilgi gösterdiğini belirten Aksak, ülkede bulunan risklerden bahsederken, Turkcell’in, İran’da düzenlenen 2004 tarihli ikinci GSM lisansı ihalesini kazanması sonrası yaşadıkları ve devam eden dava sürecini örnek gösterdi. Aksak, İran’a yapılacak yatırımlar konusunda dikkatli olunması ve mevcut risklerin gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)