E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİş Yatırım'dan faiz ve kur analizi---

İş Yatırım'dan faiz ve kur analizi

İş Yatırım'dan faiz ve kur analizi
28 Ocak 2014 - 16:05 borsagundem.com

İş Yatırım tarafından hazırlanan analiz raporunda, ara PPK kararından çıkabilecek faiz artırım kararlarının piyasalara etkileri incelendi

İş Yatırım'ın raporunda şu değerlendirmelere yer verildi: 

''Ara Para Politikası Kurulu Toplantısı:
Merkez Bankası (MB) son dönemde kurdaki aşırı değer kaybının fiyat istikrarına etkisini sınırlamak amaçlı karar almak üzere 28 Ocak akşamı bir ara Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapacağını duyurdu.
 
Geçtiğimiz haftaki PPK toplantısında alınan kararların ek belirsizlikler ihtiva etmesi ve piyasaları tatmin etmemesi sonrasında TL’deki değer kayıpları hızlanarak sürmüştü. Küresel bir satış dalgasına karşı Merkez Bankası’nın döviz piyasalarına doğrudan müdahale etmeyi bırakacağını ve faiz silahını kullanmak zorunda kalacağını belirtiyorduk.
 
Yarınki toplantıda Merkez Bankası’ndan açık ve doğrudan bir faiz artırımı kararı bekliyoruz. MB’nin gecelik faizleri mevcut % 7,75 seviyesinden en az %9 seviyesine çektiğini açık bir şekilde belirteceğini düşünüyoruz. Ancak, faizlerin geçtiğimiz haftaki PPK toplantıda artırılmış olması durumunda etkisinin çok daha fazla olacağını belirtmekte fayda var.
 
Piyasa beklentisi:
 
Döviz kuru forward ve tahvil piyasasında kısa vadeli faizler 250 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlamış durumda. Bu fiyatlamayla beraber değer kazanan TL, böyle bir artış geldiği takdirde piyasanın kısa vadede olumlu tepki vereceğini, ancak aksinin de ters etki yapacağını düşündürüyor.
 
MB geç hareket etmenin bedelini ödeyerek, %10-%11 gibi daha sert bir faiz artışı yolunu seçebilir. MB’nin piyasaları şaşırtmayı sevdiğini hesaba katacak olursak böyle bir hamleyi olasılık dışı bırakamayız. Ancak, zaten artmış olan faizler, sermaye girişinin yavaşlaması ve politik belirsizlik nedeniyle yavaşlaması beklenen ekonomiye sert bir faiz artışı ciddi darbe vurabilir.
 
Hatırlanacağı üzere, Ekim 2011’de faizleri birden 250 bp artıran MB ekonomik büyümenin %8,8’den %2,2’ye gerilemesinden sorumlu tutulup eleştirilmişti.
 
Kur üzerine etki
 
Açık ve doğrudan bir faiz artışı geçtiğimiz haftaki PPK toplantısından sonra aşırı satış gören TL’yi destekleyecek ve üzerindeki volatiliteyi düşürecektir. Ancak, kurdaki görünümü gelişmiş ülke merkez bankaları para politikalarındaki normalleşme hareketi ve bunun küresel sermaye akışına etkileri belirleyecek.
 
Ara PPK toplantısı neden 24:00’te açıklanacak?
 

Konu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası olunca ve toplantıyı akşam saatlerinde yapıp duyuruyu gece 24:00’te geçeceğini belirtmesi piyasa oyuncularının kafalarını karıştırdı.
 
Peki MB neden saat 24:00’ı seçti? Aklımıza aşağıdaki ihtimaller geliyor.
 
1. MB piyasanın en az likit olduğu anı seçmek istiyor. Saat 24:00’te ABD borsaları kapalı, Asya açılmak üzere. Yapılacak bir hamlenin piyasa etkisi az likit olan Asya seansında çok daha yüksek olabilir.
2. Fed ve Avrupa Merkez Bankası gibi merkez bankalarıyla swap anlaşması duyurulma olasılığını kısa zaman kaldığı için düşük buluyoruz.
3. MB yurtiçi bankalarla bir döviz swap ilişkisi kurabilir. Böylece bankalar da müşterilerine uygun koşullarla döviz swap imkanı sağlayabilirler. Swap vadesi uzun olursa, bu imkandan faydalanan şirketlerin açık pozisyonlarını kapatmaları için fırtınanın dinmesini bekleyecek kadar vakit kazancı olabilir.
4. Sermaye giriş çıkışı seçeneğini olası görmüyoruz.'' 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)