E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİş dünyasından suikaste tepi: Oyuna gelmeyeceğiz---

İş dünyasından suikaste tepi: Oyuna gelmeyeceğiz

İş dünyasından suikaste tepi: Oyuna gelmeyeceğiz
20 Aralık 2016 - 06:05 borsagundem.com

Türk iş dünyası, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov’a yapılan saldırıyı kınarken, “Rusya ile ilişkilerin düzelme sürecinde gerçekleşen bu saldırı oldukça manidar. Ancak bizler bu oyuna gelmeyeceğiz” mesajını verdiler

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a dün akşam Ankara’da düzenlenen suikasta ilişkin Türk iş dünyasından kınama mesajları gelirken, Karlov’un iki ülke arasındaki ticarette normalleşme sürecinin baş mimarlarından biri olduğunun altı çizildi.

Silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Büyükelçi Karlov’u yakından tanıyan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Kendisiyle şahsen tanıştığımız ve Türkiye–Rusya ilişkilerinin bugünkü seviyesine getirilmesinde üstün gayret sarf ettiğini bildiğimiz, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Sayın Andrey Karlov’un silahlı saldırıda hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu menfur saldırıyı nefretle kınıyor; şahsım ve tüm DEİK ailesi adına Sayın Büyükelçinin yakınları başta olmak üzere, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ve tüm Rus halkına en derin taziyelerimizi iletiyorum. Bu menfur saldırıda yaralananlara da acil şifalar diliyorum” açıklamasını yaptı. Bu saldırının Rusya-Türkiye ilişkilerini de hedef aldığını kaydeden Vardan şunları söyledi:

ORTAK TAVIR ALINMALI

“Terörü, terörün anlamını ve yol açtığı sonuçları çok iyi bilen, birebir tecrübe eden ve maalesef yaşayan bir ülke olarak bu acıyı çok iyi biliyor; anlıyoruz. Türkiye olarak, yıllardır terör olaylarıyla karşı karşıyayız ve teröre karşı mücadelemizi yılmadan hassasiyetle sürdürüyoruz. Bu tür olaylara karşı artık tüm dünyada ortak bir tavır takınılması gerektiğini düşünüyoruz. Umarım uluslararası toplumda terörle mücadele konusunda oluşacak ortak ve kararlı tavır ile bu tür olayların üstesinden geliriz ve bir daha hiçbir ülkede böyle bir olay yaşanmaz”.

SAĞ DUYULU OLMALIYIZ

DEİK/ Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, şahsen çok iyi tanıdığını söylediği Karlov’a yapılan saldırının zamanlamasına dikkat çekerek şunları söyledi: “Rusya Federasyonu ile olan ilişkilerimizin düzelme ve derinleşme sürecinde gerçekleştirilen bu hain saldırı, zamanlamasıyla oldukça manidar. Ancak bizler bu oyuna gelmeyeceğiz! Türkiye ve Rusya’nın içerisine çekilmek istendiği senaryonun farkındayız. Fakat her iki ülke, bu senaryoya düşmeyecek kadar akıllı ve sağ duyuludur. Bu hain saldırının arkasındaki kişilerin, terör örgütlerinin ve karanlık odakların bir an önce tespit edilmesini ve gerekli yasal işlemlerin süratle yapılmasını temenni ediyorum. DEİK/Türkiye-Rusya İş Konseyi olarak başta Sayın Büyükelçinin ailesi ve yakınları olmak üzere, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ve tüm Rus Halkına en derin taziyelerimi iletiyorum.”

İLİŞKİLER ETKİLENMEZ

İSTANBUL Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye ve Rusya ilişkilerinin yoluna girdiği bir dönemde meydana gelen bu saldırının son derece düşündürücü olduğu yorumunda bulunarak, “Bu menfur saldırının kimlerin amacına hizmet ettiği Rus dostlarımız tarafından çok iyi bilinecektir. Hatırlanacağı gibi Rus uçağının düşürülmesi olayı yaklaşık bir yıl sonra aydınlatılmıştı. Şimdi en doğrusu bu terör saldırısının da aydınlatılmasını beklemek olacak. Son dönemde ivme kazanan Türk-Rus ilişkilerinin bundan etkilenmeyeceğine inanıyorum. Türk iş dünyası olarak Rus halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz” açıklamasını yaptı.

SICAK İLİŞKİYİ BOZMAK İSTİYORLAR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, silahlı saldırısı sonucu öldürülmesine ilişkin, “Ülkemizin huzurunu kaçırmaya çalışıyorlar. İki ülke arasındaki sıcak ilişkiyi bozmak istiyorlar” ifadesini kullandı.

İLİŞKİLERİN NORMALE DÖNMESİNİ SAĞLADI

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün de Ankara’da silahlı saldırıya uğrayan Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’la ilgili yazılı bir açıklama yaptı: “Sayın Andrey Karlov’un Türkiye-Rusya arasında uçak kazasının ardından yaşanan derin krizin atlatılmasında harcadığı büyük çaba ve emeğe bizzat şahit olduk. Türkiye Müteahhitler Birliği olarak, Sayın Putin’in Türkiye ziyaretinden hemen önce 30 Eylül günü kendisini Ankara’da ağırlama fırsatı bulmuştuk.

Sayın Karlov, yoğun bir diploması trafiği yürütmüş, ilgili tüm çevrelerle ilişkiler kurmuş ve süreci çok titiz bir şekilde yönetmişti. Sayın Karlov üyelerimizin ve birçok büyükelçinin hazır bulunduğu toplantımızda yaptığı konuşmada, “Son dönemin en derin krizini aşmış bulunuyoruz. Türk şirketlerini saygıyla anıyoruz ve Türk müteahhitlerinin Rusya’ya dönmelerini bekliyoruz” diyerek çok açık ve net mesajlar vermiş ve ilişkilerin normale dönmesi konusunda büyük bir adım atmıştı. Rusya ve Türkiye, kökü tar ihin derinliklerine uzanan dostlukla her zaman büyük zorlukların üstesinden gelmeyi başarmıştır. Bu güçlü birlikteliğin, bu saldırıyı gerçekleştirenlerin amaçlarına ulaşmalarına da asla izin vermeyeceğinden hiç şüphe duymuyoruz.”

BİR AN ÖNCE AÇIĞA KAVUŞSUN

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nce (TÜSİAD), Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un, saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin, bir açıklama yaptı. TÜSİAD’ın açıklamasında şöyle denildi: “Ankara’daki hain suikast ile derinden sarsıldık. Değerli diplomat Büyükelçi Karlov’un başta ailesi olmak üzere Rusya halkı ve devletine başsağlığı diliyoruz. Bu kabul edilemez saldırının arkasındaki karanlık emellerin bir an önce açıklığa kavuşmasını diliyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)