E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİş Bankası'ndan kaçan nereye tutundu?---

İş Bankası'ndan kaçan nereye tutundu?

İş Bankası'ndan kaçan nereye tutundu?
12 Ağustos 2013 - 09:11 borsagundem.com

Son iki ayda borsada 1.4 milyar dolarlık satış yapan yabancılar banka hisselerini azalttı

Borsa İstanbul’da haziran ve temmuz aylarında 1.4 milyar dolarlık satış yapan yabancı yatırımcıların hisse senedi tercihleri değişti. Banka hisselerindeki portföylerini önemli ölçüde azaltan yabancıların, özellikle havayolu şirketlerini takibe aldığı gözlendi.
Radikal'in haberine göre, yabancı yatırımcılar, borsada endeksin yüzde 13,4 oranında değer kaybettiği haziran ve temmuz aylarında 15.8 milyar dolarlık alıma karşılık 17.2 milyar dolarlık satış yaptı. Yabancı yatırımcıların bu iki aylık dönemdeki net satışı 1.4 milyar dolar oldu.
Yabancılar İş’ten ayrıldı
Söz konusu iki ayda yabancı yatırımcıların satışlarının büyük bir bölümü banka hisselerinde gerçekleşti. Yabancı yatırımcılar İş Bankası C, Halkbank, Garanti Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi’de iki ayda 1 milyar 55 milyon dolarlık net satış yaptı. Yabancıların 1.4 milyar dolarlık net satışının yüzde 75’i bu 5 hissede gerçekleşti. Yabancıların bu iki ayda en fazla net satış yaptığı hisse senedi İş
Bankası C oldu.
Yabancıların 352.8 milyon dolarlık net satış yaptığı İş C hisseleri bu dönemde yüzde 26,1 değer kaybetti. Halkbank’ta 321.7 milyon dolarlık net satış yapılırken, hisse yüzde 27,6 değer kaybetti. Yabancı yatırımcıların 149.5 milyon dolarlık net satış yaptığı Garanti Bankası hisseleri yüzde 21,8, 103.1 milyon dolarlık net satış yapılan Yapı Kredi Bankası ise yüzde 24,6 değer kaybetti. Yabancı yatırımcıların 128.6 milyon dolarlık net satış yaptığı Vakıfbank hisselerindeki kayıp ise yüzde 29 oldu.
Turkcell’e geri dönüş
Çukurova Grubu ile Rus Altimo arasındaki sahiplik kavgasında ibrenin Çukurova Grubu’na döndüğü Turkcell, yabancıların bu iki ayda en fazla net alım yaptığı hisse senedi oldu. Yabancı yatırımcıların 32.3 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdiği Turkcell hisselerindeki kayıp yüzde 2’de kaldı. Yabancıların 20.4 milyon dolarlık net alım yaptığı Türk Hava Yolları ise bu dönemde yüzde 7,8 ile BIST-30’un en fazla prim yapan hissesi oldu.
Pegasus uçuşa geçti
15.7 milyon dolarlık alım yapılan Enka yüzde 2,1 yükselirken, 14.6 milyon dolarlık net alım yapılan Pegasus hisseleri ise yüzde 33 yükseldi. Pegasus hisseleri borsada işlem görmeye bu yıl başlamıştı. Yabancı yatırımcıların ilgi odağı olan bir diğer hisse ise TAV Havalimanları Holding oldu. Hissede 13.3 milyon dolarlık yabancı alımı gerçekleşti. TAV hisseleri bu dönemde yüzde 2,53 prim yaptı.
ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını eylül ayından itibaren azaltmaya başlayacağı endişeleri, yabancı yatırımcıların tüm gelişmekte olan ülkelerde portföylerini azaltmasına neden oldu. Bu yılın mayıs ayı sonuna kadar Borsa İstanbul’da 650 milyon dolarlık net alım yapan yabancılar, haziranda 1.2 milyar dolarla son 5 yılın en büyük net satışını greçekleştirdi. Temmuzda da 195.6 milyon dolarlık satış gerçekleştiren yabancılar bu yılın 7 aylık döneminde 745.9 milyon dolarlık net satış yapmış oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı12 Ağustos 2013 18:03

    Bence para bir süre dinlenmek üzere ABD ye gidiyor. Zaten ucuzz kaya gazı ve kaya petrolü bulmuş. Neredeyse OPEC'e üye olacak. Gaz ABD de Avrupa'dan 6 kat ucuzmuş. Özellikle ağır sanayi ve enerji tüketen işletmeler ABD ye göçmeye başladı. Borusan dahi ABD de boru fabrikası kuruyor. ABD bence dünyada gidişata dur dedi. Outsourcing işi tekrar tanımlanıyor. Burada Türkiye'ye verilen rol artık AR-GE ve tarım teknolojileri. Kendi tohumumuzu ancak yeni üretebiliyoruz. Borsadan para çıkışı normal. Hisse bazlı takip etmek gerekiyor artık.

  • Tayfur12 Ağustos 2013 16:05

    İş bankasından kaçan paralar en son gezi parkında görüldü izleniyor.