E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİş arayana ‘yardım’ gençlere iş harçlığı---

İş arayana ‘yardım’ gençlere iş harçlığı

İş arayana ‘yardım’ gençlere iş harçlığı
14 Ağustos 2019 - 12:43 borsagundem.com

Çalışanlara AGİ desteği ve işsizlere işsizlik ödeneğinin yanı sıra genç istihdam eden patronlara da destek var. Kendi işini kurarak piyasaya girmek isteyen gençlerin de pek çok masrafı devlet tarafından karşılanıyor.

İşini kaybedenler, kendi maaşlarından kesilen fon üzerinden geçici aylık alıyor. İşsizlik sigortasından yararlanmak için şu şartlar aranıyor.

- İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmek

120 güne dikkat...

- Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak üzere son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak

- Fesih tarihini izleyen günden başlayarak 30 gün içinde şahsen veya elektronikortamda (www.iskur.gov.tr) İŞKUR’a başvurarak (mücbir nedenler dışında başvuruda gecikilen süre toplam hak sahipliği süresinden düşülür) yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmiş olmak.

Ne kadar ödeniyor?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanıyor.

Bu kapsamda işsiz kalanlar gelirlerine göre 2019 yılı için bin 23 ila 2 bin 46 arasında işsizlik maaşı alıyor.

İşçinin hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor.

Ödeneğin süresi

600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere (6 ay),  900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 8 ay, bin 80 gün ve fazlası sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 10 ay işsizlik maaşı ödeniyor.

Patrona istihdam desteği

Özellikle genç işsizliğini engellemek için özel sektöre yönelik bir dizi destek bulunuyor. Bu kapsamda 18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 24 ila 54 ay, 18-29 yaş arası erkekleri istihdam eden işverenlere 12 ila 54 ay boyunca prim desteği veriliyor. Bu destek, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.

Meslek kursları var

İşsizlere meslek edindirerek iş bulmalarını sağlayan kurslar da bulunuyor. Bu kapsamda açılan mesleki eğitim kursları, işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla düzenleniyor.

Kurslar için 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine başvuru yapılabiliyor. Kurslara katılanların kursiyer zaruri gideri (günlük 30 -50 TL), iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi, genel sağlık sigortası prim giderleri devlet tarafından karşılanıyor.

Çalışana AGİ imkânı

Çalışanların maaşına ise değişen oranlarda asgari geçim indirimi (AGİ) yansıtılıyor. Buna göre işçilere şu oranlarda AGİ veriliyor:

- Bekar 191,85 TL

- Evli eşi çalışmayan 230,22 TL

- Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 259 TL

- Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 287,78 TL

- Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 326,15 TL

- Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 326,15 TL

- Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 326,15 TL

- Evli eşi çalışan 191,85 TL,

- Evli eşi çalışan 1 çocuklu 220,63 TL

- Evli eşi çalışan 2 çocuklu 249,41 TL

- Evli eşi çalışan 3 çocuklu 287,78 TL

- Evli eşi çalışan 4 çocuklu 306,96 TL
 
- Evli eşi çalışan 5 çocuklu 326,15 TL

Girişimci beyinlere hangi destekler var?

İş arayanların yanı sıra kendi işini kurmak isteyen gençlere de devletten yardım yapılıyor. Yeni girişimcilere verilen destekler arasında kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım, işletme giderleri, sabit yatırım giderleri desteklemesi var.

Yeni Girişimci Desteği ile girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması amaçlanıyor. Pazara yeni girenlere yönelik programla işletme kuruluş giderleri, kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım giderleri destekleniyor. (Mithat Yurdakul/Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ferdi15 Ağustos 2019 00:17

    Ülke son yıllarda çok geri kaldı. Alım gücü inanılmaz derecede düştü. Üretim yok tüketim çoktu. Son yıllarda tüketimde krizle doğru orantılı düştü ve piyasada nakit dönmez oldu. Kısacası faizler yüzde 10 altına düşmedikçe piyasaya para girmez. Kimisi dolarda zararda bekler kimisi bu faizle ben geçinirim neden ev araba alırım der. 500 bin liran varsa yılda temiz 100 bin faiz alır mis gibi geçinirsin.

  • Goflet14 Ağustos 2019 18:14

    Rakamlar mükemmel. 4 kişi restoran fiyatı, 5 yılda 5 gofret alınır

  • dursun14 Ağustos 2019 14:31

    DEMEK ASGARİ ÜCRET 2000 LİRA DEĞİL 1800 LİRA. AMA HÜKÜMET ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRA DİYOR. BEN ŞÖFÖRLÜK YAPIYORUM MAAŞIMI ELDEN 1800 LİRA ALIYORUM AGİM YOK. BUNA GÖRE ASGARİ ÜCRET  2 BİN LİRA DEMESİNLER

  • Cumali15 Ağustos 2019 00:11

    Mal lütfen. 5 bin lira kime veeiyorlar. Git bak çoğu şöför emekli olanlardan seçiliyor. Çoğu şöföre ayda 4 gün sigorta yapılıyor. Sen belli yandaşsın. İş yok iş. Sen İşsiz aşsız kal göreyim nasıl hamallık yaomak için sıraya girersin.

  • Lütfen 14 Ağustos 2019 15:33

    Senin gibi çapsız bir şöföre kusura bakma 1.800 tl bile çok. Yeni havaalanında 5.000 tl almayana şöför bile demiyorlar. Senin gibi uyuyan şebeleklere diyecek ye verecek de bir şey yok. Sakın ben İstanbul’da oturmuyorum deme. Anadolu’dan gelen 1000 lerce işçi var . Ayrıca ben de işimde uzman olmama rağmen yıllarca yurtdışında çalıştım. Benim ailem de Türkiye’de kaldı . Ne zorum vardı? Bu arada bu yatırımlarda son derece kalifiye mühendis, yönetici, mali ve finansman uzmanları, teknik elemanlar, formenler ve işçiler yıllarca çalıştı çalışmaya devam da ediyor. Onca duble bölünmüş yol yapıldı hala da yapılıyor sen neredeydin ? Bulmuş bir sıcak döşek uzanmış sonra da Ağustos böceği misali maval okuyorsun... kalk silkelen ben niye bu haldeyim diye bir düşün bakalım ...

  • bilader14 Ağustos 2019 14:26

    hersey iyi guzelde, benmi arastiramiyorum nedir anlamadim. Bu is kurma tesviki nedir tam olarak neyi kapsar, miktari nedir, geri odemesi nedir, nereye basvurmak gerekir. bilen bilgilendiren yok. sagda solda ancak haberi vari var. dogal olarak aklima su geliyor, ben gidip konuscam onlar bi bakacak, siyasi egilimim yandas ise tesviki alicam yoksa avucumu yaliycam. boyle dusunmemin sebebi, simdiye kadarki girisimlerime destek almayi basaramamamdan kaynakli. fikrim var diyorum, bana destek yapmiycanda kime yapacan. bankamatik calisanlari ne uretiyor?

  • AhmetK14 Ağustos 2019 15:18

    Bankamatik memurları daha vicdanlı be kardeşim sen bide tarikatlere cemaatlere giden paraları bilsen

  • urla14 Ağustos 2019 14:06

    devletin vereceği 200-300 TL'ye muhtaç bırakanlar utansın. düzgün fabrikalar olsa, insanlar iş başında eğitim alıp namusuyla para kazansa olmaz mı? kredi faizlerini düşük tutup mütahitleri zengin edecekleri, devlet fabrika kurmak için gereken kredi faizlerini düşürsün. bina dikmek için amele olsunlar diye üniversite mezunlarını işssiz bırakıyorlar

  • Ckync14 Ağustos 2019 13:14

    Ben bu kadar ağı almiyorum