E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİş adamı Fahrettin Ulusoy vefat etti---

İş adamı Fahrettin Ulusoy vefat etti

İş adamı Fahrettin Ulusoy vefat etti
24 Kasım 2022 - 08:09 borsagundem.com

Ulusoy Un Fabrikası’nın kurucusu sanayici Fahrettin Ulusoy vefat etti.

Samsun'un tanınmış ve sevilen duayen sanayicilerinden Fahrettin Ulusoy, vefat etti.

Ulusoy, 1949 yılında Trabzon’da doğdu. Samsun Ticaret Borsası ve Samsun TSO'da çeşitli kademelerde hizmet veren Ulusoy, bir dönem Anavatan Partisi İl Başkanlığı görevini üstlendi.

1969 yılında Samsun’un halka açık tek şirketi olarak kurulan Türkiye’nin 500 sanayi devi ve 500 büyük ihracat firması arasında yer alan Ulusoy Un’un kurucusu ve onursal başkanıydı.

Ulusoy Un’un Onursal Başkanı Fahrettin Ulusoy kimdir:

Fahrettin Ulusoy tarafından Samsun’da 1969 yılında kurulan Ulusoy Gıda, 1989 yılından itibaren faaliyetlerine Ulusoy Un adı altında buğday unu, kepek ve diğer yem hammaddelerinin üretimi, ticareti, yurt içi ve yurt dışı satışı ile buğday başta olmak üzere çeşitli tahılların yurt içi ve yurt dışı ticareti olarak devam etmiştir. Fahrettin Ulusoy, Samsun’da babasının zahire dükkanında çalışırken bir gün ceketini alıp çıktı, İstanbul’un yolunu tuttu. 2 yıl çeşitli yerlerde işçi olarak çalıştı. Biraz para biriktirip memleketi Samsun’a döndü. Un-kepek ticaretine başladı. 1969’da kendi zahire dükkanını açtı. Hayalinde hep bir un fabrikası kurmak vardı. Un üretiminde aslında kâr marjı çok düşüktü ama fabrikalardaki kamyon trafiği, yatırım kararında etkiliydi. Derken Ulusoy’un ilk fabrikayı kuracağı gün geldi. Fabrika yerini seçerken doğum yeri Tekkeköy’de (Samsun) karar kılındı. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Rusya’ya ilk incelemelerde bulunan heyetin içerisinde yer alıp ihracat yapılmasına karar verildi. Bir zahire dükkânından un fabrikasına doğru giden hikâyenin temelleri 1970-80 yılları arasında atılmış, Karadeniz Bölgesi’nde un fabrikalarının çok az olması nedeniyle diğer bölge üreticilerinden un satın alıp bölge toptancılarına satmaya başlanmıştır. Böylece un ticaretinde bölgede önemli bir yer edinildi. 1980-86 yılları arasında artan ticaret hacmi ile Ulusoy Gıda Karadeniz sahil kesiminde en etkili gıda ve ihtiyaç maddeleri dağıtım ve pazarlama şirketi haline geldi. İş hayatına başladıktan sonra “Bir gün un fabrikası sahibi olmalıyım hayali” 1986-88 yılları arasında Hasan Usta Un’a ortaklık ile un sektörüne üretim kanadından giriş yapma şansını yakaladı. Ulusoy Gıda’nın dağıtımdaki gücü ve 2 yıllık başarılı ortak faaliyet dönemi sonunda Ulusoy Un’un yüzde 60 Fahrettin Ulusoy hissesi ile kurulmasına karar verildi ve 8 Ocak 1991’de 180 ton/gün buğday işleme kapasiteli un fabrikası Samsun’da üretime başladı. Bugün şirketimizin Samsun’da 2.085 ton/gün, Çorlu’da 400 ton/gün olmak üzere toplam 2485 ton/gün buğday işleme kapasiteli 2 fabrikası ve 300.000 tondan fazla tahıl stoklama kapasitesine sahip lisanslı depo ve serbest bölge depoları bulunmaktadır. Ulusoy Un’un bağlı ortaklığı Söke Değirmencilik A.Ş.’nin Aydın’da 640 ton/gün ve Ankara’da 800 ton/gün olmak üzere toplam 1440 ton/gün buğday işleme kapasiteli 2 fabrikası hizmet vermektedir. Bugün Türkiye’nin sayılı gıda firmalarından birine dönüşen Ulusoy Un, 4 üretim tesisi ile Türkiye’nin Borsada işlem gören tek ve en büyük un üreticisi olma özelliğine sahiptir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ismail şama24 Kasım 2022 13:59

    sermayesini,çalışmasını,yatırımını 1990 lara kadar yapan ve hala devam eden iş insanlarının çoğunluğu,takdiri övgüyü hakediyor,kim ne derse desin.çünkü yokluk,bilginin azlığı,eleman azlığı,pazar kaygısı gibi birçok olumsuzlukla mücadele ettiler.elbette teşvik vs.kullanmışlardır ama yatırım yaptılar..birçok insana ekmek kapısı,gelir aracı oldular.kendisini tanımam bilmem ama eskiler için laf söylenmesi ağırıma gidiyor.ülke için,insan için,dürüstçe,haksızlık yapmadan,hak yemeden iş yapan herkes için yolları açık olsun..Allah rahmet eylesin.

  • ALİ KODUŞ24 Kasım 2022 10:19

    Çoçukları da babalarından aldıkları bayrakları bayağı ileriye taşıdılar.başarılar ve başsalığı dilerim.

  • Nuri24 Kasım 2022 10:10

    Rahmetlinin hayatı azim ve başarı ile ne hale gelmiş.taktir ettim okuyunca helal olsun vakıf tan kömür ve yardım alan keneler gibi değil.

  • AHMET ÖZBİLEN24 Kasım 2022 11:31

    Sen nereden biliyorsun elinde bilgi ve belgelerin varmıdır.teşvik almayan hiç bir fabrikatör ileri gidemez.

  • baran24 Kasım 2022 09:56

    Allah rahmet eylesin!  Eski toprak yaşlı ve güngörmüş insanlar bambaşka oluyor. Bir Firuz Kanatlı da öyleydi!  Sıfırdan çalışıp alın teri ile bir yerlere gelmiş insanların hakkını teslim etmek gerekir.  Şımarmamış kimsenin hakkını hukukunu yemeyip  binlerce insana ekmek kapısı açan insanalrın hayat hikayelerini dizi yapmak lazım ki gençler bir şeyler öğrensin.  Atarlı katarlı saçma sapan diziler bu gençliği resmen bitirdi. Dünya nın kendi etrafında döndüğünü farz eden ahmak tipler sayısı çok fazla ısrarla bu tipler eğitim sisteminde şımartılıyor!  Saygısız olmak için adeta teşvik ediliyor. Küfürbaz ve ikiyüzlü bir nesil yetişiyor. Daha doğrusu bunları yetiştiren ana babanın bayağı bir insanlık dersine ihtiyacı var.  Kimse kusura bakmasın bunlar çok açık ve acı  gerçekler.  BU Yaradan ın gücüne gide kimse yaptığının yanına kalacağını sanmasın. ^^Dilediğini işle karşılığını göreceksin^^,  Ayet meali.

  • CGÜÇLÜTÜRK24 Kasım 2022 09:37

    Allah rahmet eylesin. Memlekete hizmet etmiş insan.