E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'la müzakere için destek istedi---

İran'la müzakere için destek istedi

İran'la müzakere için destek istedi
14 Kasım 2013 - 02:22 borsagundem.com

Kongre'yi ikna turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "İran'a karşı yeni yaptırımlar istemek müzakere sürecini baltalar" dedi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kongre'ye, İran'a yönelik yeni yaptırımlar getirmeleri halinde bunun İran'la yürütülen nükleer müzakereleri sekteye uğratabileceği uyarısında bulunarak, "Biz bu yaptırımları, müzakere edebilmede kendimizi mümkün olan en güçlü pozisyona oturtabilmek için devreye soktuk. Şu anda müzakere ediyoruz. Ve şöyle bir risk var ki, eğer Kongre yaptırımları artırma yolunda tek taraflı bir adım atarsa, bu, müzakerelerdeki güveni kırabilir ve aslına bakılırsa müzakereleri durdurabilir ve altüst edebilir" dedi.

Eskiden senatör olan Kerry, yine eski bir senatör olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte, ABD Senatosu'nda toplantılara katılıyor. Bu bağlamda önce Senato Bankacılık Komitesi'yle kapalı oturumda bir araya gelen Kerry, daha sonra Biden ile birlikte Senato'daki çoğunluk Demokrat liderlerle ayrı bir toplantıya katılacak.

İran'a yönelik yeni yaptırımlar üzerinde çalışmaya geçici bir süreliğine ara verilmesi gerektiği mesajını vermek üzere Kongre'de olan Kerry, Bankacılık Komitesi'ndeki oturumdan önce gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kerry, ABD ve diğer uluslararası güçlerin, Cenevre'de geçen hafta İranlı müzakerecilere sundukları teklif üzerinde birlik halinde olduğunu kaydetti. Ancak Kongre üyelerinin şu anda yaptırımlar konusunda yeni bir adım atmasının, müzakereleri yürüten uluslararası koalisyon arasında çatlaklar yaratabileceği ve İran'la nükleer meseleye barışçıl çözüm bulma umutlarını sona erdirebileceği uyarısı yapan Kerry, "Biz bu yaptırımları, müzakere edebilmede kendimizi mümkün olan en güçlü pozisyona oturtabilmek için devreye soktuk. Şu anda müzakere ediyoruz. Ve şöyle bir risk var ki, eğer Kongre yaptırımları artırma yolunda tek taraflı bir adım atarsa, bu, müzakerelerdeki güveni kırabilir ve aslına bakılırsa müzakereleri durdurabilir ve altüst edebilir" diye konuştu.

Kerry, "İran'a sunulan teklife dair P5+1 içerisinde tam bir birlik varken, birdenbire yaptırımların artırılması halinde, bu koalisyonun (P5+1) bazı üyelerinin ABD'nin kötü niyetle hareket ettiğini düşünebileceğini ve  (süreçten) çekilebileceğini" belirterek, "Herkesten istediğimiz, sakin olmaları ve nelerin başarılabileceğine ve gerçekliklerin neler olduğuna iyice bakmaları. Eğer bu işe yaramazsa (müzakereler başarıyla sonuçlanmazsa), yaptırımlara geri dönme hakkımızı saklı tutuyoruz. (Öyle bir durumda) Bizzat kendim, (İran'a) yaptırımların artırılması istemiyle Kongre'de olacağım ve askeri seçeneği de her zaman saklı tutuyoruz. Dolayısıyla kesinlikle hiçbir şey kaybetmiyoruz, diplomasiyi ve diplomasinin işe yaramasına izin verme olasılığı dışında" ifadelerini kullandı.

İran'a sunulan teklifin "sıkı bir teklif" olduğunu belirten Kerry, "Eğer güçlü olmasaydı, İran bu zamana kadar neden kabul etmemiş olurdu ki" ifadesini kullandı. Kerry, müzakerecilerin bir anlaşmaya varıp varamayacaklarını görmek için birkaç haftaya ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Ed Royce ise "İran rejimi nükleer programını durdurmadı" diyerek, Kerry'nin taleplerine olumsuz bakıyor. Yaptırım yanlısı olan Cumhuriyetci Senatör Bob Corker da Kerry'nin İran'a teklifle ilgili ayrıntılar vermesini beklediklerini söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)