E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'ın vurduğu Ukrayna uçağı ile ilgili rapor açıklandı---

İran'ın vurduğu Ukrayna uçağı ile ilgili rapor açıklandı

İran'ın vurduğu Ukrayna uçağı ile ilgili rapor açıklandı
13 Temmuz 2020 - 02:46 borsagundem.com

İran Sivil Havacılık Dairesi'nin açıkladığı raporda radar sistemindeki yanlış ayar ve hava savunma operatörüyle komutanları arasındaki iletişim eksikliğine dikkat çekildi

İran Sivil Havacılık Dairesi, Ocak ayında Tahran’da yanlışlıkla vurulmasının ardından düşen, 176 kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna yolcu uçağıyla ilgili raporunu açıkladı. Raporda radar sistemindeki yanlış ayar ve hava savunma operatörüyle komutanları arasındaki iletişim eksikliğine dikkat çekildi.

İran Devrim Muhafızları Ukrayna uçağını karadan havaya fırlatılan füzeyle 8 Ocak’ta kalkışından kısa süre sonra vurmuştu.

İran daha sonra olayı “korkunç bir hata” olarak nitelemişti.

O gün İran, Amerika’yla muhtemel bir çatışma olasılığına karşı alarm durumundaydı.

İran Sivil Havacılık Dairesi’nin internet sitesinde yer alan ara raporuna göre radar sistemindeki arıza insan hatasına neden oldu. Raporda bir operatörün radarın konumunu değiştirmeyi unuttuğu, bunun da radar verilerinin yanlış okunmasına ve uçağın yerini yanlış algılamasına neden olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca uçağı hedef alan füze bataryasının yerinin değiştirildiği ve uygun bir şekilde konumlandırılmadığı da vurgulandı.

Olay, Amerika ve İran arasındaki gerilimin yükseldiği bir sırada gerçekleşmişti.

İran, üst düzey komutanlarından Kasım Süleymani’nin Amerika'nın Irak'ta Bağdat havaalanı yakınında düzenlediği füze saldırısında öldürülmesine karşılık olarak Irak’taki Amerikan hedeflerine füze fırlattıktan sonra alarm durumundaydı.

Raporda hatanın insan kaynaklı olduğuna vurgu yapıldı ve uçağın sistem tarafından Tahran’a yaklaşmakta olan bir hedef olarak algılandığı belirtildi.

Raporda ayrıca ilk füze fırlatıldığında yolcu uçağının normal bir yükseklikte uçmakta olduğu kaydedildi.

İran geçen ay Boeing 737-800 uçağının kara kutusunun analiz edilmesi için Fransa’ya gönderileceğini açıklamıştı. Kara kutu 20 Temmuz’dan itibaren incelenmeye başlanacak. (amerikaninsesi.com)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)