E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİran'ın günlük petrol üretimi 3,8 milyon varile yükseldi---

İran'ın günlük petrol üretimi 3,8 milyon varile yükseldi

İran'ın günlük petrol üretimi 3,8 milyon varile yükseldi
01 Nisan 2022 - 10:44 borsagundem.com

İran Petrol Bakanı Cevad Uci İran'ın petrol ve doğalgaz üretimine ilişkin bilgi verdi.

İran Petrol Bakanı Cevad Uci, ülkesinin ham petrol üretiminin günlük 3,8 milyon varile ulaştığını açıkladı. Ham petrol üretiminin yaptırımlardan önceki seviyeye ulaştığını aktaran Uci, "Kara ve deniz petrol sahalarında alınan etkin tedbirler, yeni petrol kuyularının, tesislerin yeniden inşası ve modernizasyonu ile ülkenin mevcut petrol üretim kapasitesinin günlük 3 milyon 800 bin varile ulaştığına tanık oluyoruz" diye konuştu.

Basra Körfezi'ndeki Güney Pars doğalgaz sahasından günlük üretimin de 705 milyon metreküpe ulaştığını belirten Uci, petrol ve doğalgaz ihracatında geçen yıl ciddi düşüş yaşandığını ancak bu yıl ihracat rakamlarını artırmaya hazır olduklarını söyledi.

Petrol üretimi ABD'nin yaptırımlarıyla düşmüştü

İran Petrol Bakanlığının istatistiklerine göre ABD nükleer anlaşmadan ayrılmadan önce Nisan 2018'de günlük 3,8 milyon varil ham petrol ve kondensat üretimi yapan İran, bu miktarın 2,8 milyon varilini ihraç ediyordu. Bu süreçte satmakta zorlandığı için petrol üretimini günlük 2 milyon varilin altına indiren İran'ın ihraç ettiği petrol miktarı da ortalama günlük 500 bin varilin altına düşmüştü.

ABD'de Joe Biden yönetiminin göreve gelmesiyle Washington ve Tahran, Avrupa Birliğinin  aracılığıyla nükleer anlaşmaya tekrar dönüş için dolaylı görüşmelere başlamıştı. Henüz yaptırımlar kaldırılmamasına rağmen İran'ın petrol üretiminde ve ihracatında artış yaşanmıştı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 13 Ocak'ta yaptığı bir konuşmada, "Hükümetimiz döneminde petrol ihracatı yüzde 40 arttı. Buradan elde edilen para da ülkeye dönüyor" demişti.

Rusya, İran ile iş birliğini güçlendirecek

İran'ın petrol satışları günde bir milyon varilin üzerine çıktı

Piyasalarda İran petrolü beklentisi

İran'dan ABD'ye yaptırım tepkisi

İran: Suudi Arabistan-Kuveyt gaz sahası anlaşması yasa dışı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)