E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'ın balistik füze kapasitesi---

İran'ın balistik füze kapasitesi

İran'ın balistik füze kapasitesi
08 Ocak 2020 - 11:02 borsagundem.com

Tahran ve Washington hattında artan gerilim, İran'ın balistik gücünü ortaya çıkarıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İranlı General Kasım Süleymani’nin ABD hava saldırısı sonucu öldürülmesinden sonra İran’dan misilleme geldi. İran gece geç saatlerde Irak’taki ABD üstlerine füze ile saldırı gerçekleştirdi. Uluslararası basın biri Irak’ın kuzeyi Erbil, diğeri de Irak’ın batısındaki Al Asad’da olmak üzeri iki ABD üssünün bombalandığını açıkladı. ABD yetkililerine göre kayıp yaşanmadı.

Gece yapılan füze saldırısı İran – Irak savaşından sonra İran’ın Ortadoğu’daki vekâletlerini kullanmadan devlete karşı yaptığı ilk füze saldırısı olma özelliği taşıyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Tahran'ın gerginlik veya savaş istemediğini ancak herhangi bir saldırıya karşı kendisini savunacağını bildirdi.

Uzmanlara göre Pentagon'un füze saldırısından sonra oluşan hasarın hala değerlendirildiğini ve Tahran ve Washington arasında artan gerilimleri sonuçlanıp sonuçlanamayacağı belirsizliğini korumakta. Ancak askeri uzmanlar, başka hiçbir şey olmasa da saldırının İran’ın balistik füze kapasitesindeki gelişmeleri ortaya çıkarabileceğini söylediler.

Washington Post’un yazısında İran'ın balistik füze kapasitesindeki gelişmeleri “kuantum değişikliği” olarak nitelendirerek, eylül ayı ortalarında Suudi Arabistan petrol tesislerine yönelik saldırının, İran’ın balistik gücündeki ilerlemenin önemli bir işareti olduğunu belirtti.

1980'lerde İran'ın en sofistike balistik silahları, eski Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen ve sınırlı bir menzil ve düşük doğruluk sunan Soğuk Savaş dönemi Scud füzelerinin versiyonlarından oluşuyordu. İran ayrıca Çin ve Kuzey Kore’nin balistik teknolojilerini de kullandı.

İran şu anda dünyanın en büyük balistik füze cephaneliklerinden biri olmakta ve 3.175 km uzaklığa kadar hedefleri füze ile vurma yeteneğine sahip olmaktadır. Reuters'e göre İran, gizli olarak geliştirdiği son derece hassas kısa menzilli füzelerde üretti.

İran’ın gece vurduğu ABD üstleri Tahran’dan yaklaşık 1600 km uzaklıkta.

ABD’li yetkililere göre İran’ın balistik gücü:

Uzmanlara göre bu füzeler geleneksel patlayıcılar olurken, biyolojik, kimyasal veya nükleer savaş başlıklarına da çevrilebilir.

Irak'taki ABD üslerine saldırı sonrası petrol yükseldi dolarda düşüş

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat şahin09 Ocak 2020 09:43

    İran'a tam destek ne olursa olsun siyonist lere yedirmeyelim tüm müslüman alemi birleşmesi bakın ne yahudi ne hıristiyan nede Katolik bu dünyada zulüm görmüyor müslümanlar hergecen gün ölluyor yok oluyor zayıflıyor ve zayi olunca fuhuş uyuşturucu kumar kargaşa bu ülkelkere giriyor bu AMG İsrail ABD picleri Avrupa götleri bence bunlar yok olsun hepberaber olmalıyız

  • pazarci08 Ocak 2020 14:11

    abd amaci irani yuvasindan cikarip gucunu deneme pesinde vede cok iyi basariyor.

  • ...08 Ocak 2020 12:17

    En önemlisi geliştirilebilip..seri üretim yapabiliyorlar... üstleride gizli ve saldırılardan etkilenmiyor. yerlerinin tesbiti zor. ABd üretim tesisleri bulması yok etmesi çok ama çok zor.

  • anlamsız08 Ocak 2020 11:35

    Haritaya göre tahran ile ırak arası 500 km. Nasıl oluyor da 1600 km mesafedeki usleri vuruyor anlamadım. Ya harita yanlıs yada verilen bilgi?

  • Anlamlı09 Ocak 2020 08:17

    Harita iran sınırından uzalık gösteriyor. Verilen uzaklık Tahran dan vurulan üsse