E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'dan ABD'ye korona suçlaması---

İran'dan ABD'ye korona suçlaması

İran'dan ABD'ye korona suçlaması
26 Şubat 2020 - 15:11 borsagundem.com

Ruhani, Trump yönetimini İran'da korona virüs salgınıyla ilgili gerçeklerin gizlendiği iddiasıyla halka korku yaymaya çalışmakla suçladı.

Çin'in Vuhan kentinde başlayan korona virüs salgınının sıçradığı onlarca ülkeden biri olan ve 19 ölümle Çin'den sonra en çok can kaybını veren İran, ABD yönetimini halka korku yaymaya çalışmakla suçladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun "İran rejiminin virüs salgını hakkında gerçekleri gizlemiş olduğu iddiaları nedeniyle endişe duyuyoruz" diyerek gerçekleri uluslararası kamuoyuna açıklamaya çağırması üzerine İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani kabine toplantısında açıklama yaptı.

"Amerika'nın korona virüsün üzerine korku denilen yeni bir virüs çıkarmasına izin vermemeliyiz" diye konuşan Ruhani, halka, yetkililerin tavsiyelerine uyma ve söylentilere kulak asmama çağrısında bulundu. Salgınla ilgili tüm önlemlerin alındığını savunan Ruhani, "Korona virüs, ülkedeki üretim ve işlerin durdurulması için düşmanların silahına dönüşmemelidir" dedi.

Asıl ABD saklıyor

İran Cumhurbaşkanı, bizzat Amerikalıların korona virüs salgınıyla baş etmekte zorlandıklarına dikkat çekti. Ruhani, ABD'de resmi verilere göre ekimden beri 16 bin kişinin gripten öldüğünü, Ama Amerikalıların bu konuyu ört bas ettiklerini söyledi.

ABD'nin saptadığı 57 vaka arasında Güney Kore'de konuşlu bir ABD askeri de bulunurken, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Amerikalılara pandemi uyarısında bulundu. Merkez'den "Bu bir olur olmaz meselesi değil, ne zaman ve kaç kişinin yakalanacağı meselesi" açıklaması yapıldı. Ruhani ise CDC verilerine göre ABD'de Ekim 2019'dan beri 16 bin kişinin gripten öldüğünü, ama Amerikalıların kendi ölüleri hakkında konuşmadıklarını belirtti. 

Ruhani'nin paylaştığı tablo gerçeği yansıtmıyor olabilir

İran'da şimdilik 139 kişiye bulaşan korona virüsle mücadelede ilerleme kaydettiklerini savunan Cumhurbaşkanı, "Hastanelere başvuru sayısında azalma ve tedavide ilerlemeye tanıklık ediyoruz. İlk dönemde 100 kişi hastaneye yatırılıyorsa 7-8'i ölebiliyordu, ama bugün bu sayı çok düştü" dedi.

Korona virüs bulaşanların ve bu yüzden ölenlerin sayısıyla ilgili şeffaf olma sözü veren Ruhani, "Hiçbir şekilde mevcut rakamları ne azaltıyor ne de artırıyoruz" diyerek, hükümetin istatistikler üzerinde herhangi bir oynama yapmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı, "Hiçbir şehir veya bölge için karantina kararı gündemde değil. Bir yerin kapatılması kararı valiliğin ve bakanlıkların değil, Koronayla Mücadele Merkezi'nin sorumluluğundadır" dedi.

Ruhani'nin pembe tablo çizmesi öncesinde İran Sağlık Bakanı Yardımcısı canlı yayında ateşler içinde terleyip öksürerek basın toplantısına katılmasının ertesinde korona virüs teşhisiyle tedaviye alındı. İran'da virüsün ilk görüldüğü yer olan din ve hac merkezi Kum'da ne seyahat kısıtlaması getirilmesi ne de karantina uygulanması yüzünden, hastalık ülke çapında yayıldı.

İran Sağlık Bakanı Yardımcısında korona virüs tespit edildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika26 Şubat 2020 21:10

    Sağlık Bakanı yardımcısı Covid-19'u kapmış hâlâ karantina uygulamasına karşılar.

  • fafa26 Şubat 2020 18:26

    Bu virüs,neden Amerika'nın kızdığı iki ülkede ortaya çıktı?

  • ibrahim26 Şubat 2020 17:30

    Kimler geldi kimler gecti bu hayattan.Birgun sizin saltanatinizda sona erecek ama yaptiklarinizi hickimse unutmayacak.Suan yasal diktatorsun.Hz Alinin sozu:Oyle bir hayat surunki oldugunuzde dusmaniniz bile arkanizdan aglasin.Siz insanlarin dini duygularini kullanarak ulkeyi somurmeye devam edin.