E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran'da Maliye Bakanı görevden alındı---

İran'da Maliye Bakanı görevden alındı

İran'da Maliye Bakanı görevden alındı
26 Ağustos 2018 - 13:11 borsagundem.com

İran Meclisi, yerel para birimi riyaldeki değer kaybı ve ülke ekonomisinin kötüye gitmesi üzerine Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Karbasian'ı görevden aldı

Nükleer programı nedeniyle ABD'nin yaptırımlarını artırdığı İran'da meclis, Ağustos ayı başında Çalışma Bakanı Ali Rebii'yi de görevden almış, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de geçen ay Merkez Bankası başkanının yerine yeni bir isim atamıştı.

Mecliste Karbasian için yapılan gensoru oylamasında 121 milletvekili, bir yıldır Ekonomi ve Maliye Bakanı olan Karbasian'ın görevde kalması yönünde oy kullandı.

Meclisteki 137 milletvekili ise Karbasian'ın azledilmesini istedi. İki milletvekili de çekimser kaldı.

İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Mesud Kerbasiyan, mecliste yapılan gensoru oylamasında görevinden azledildi.

Milletvekilleri, ülkede bankacılık sisteminde yaşanan sorunlar, 'adaletsiz' vergi sistemi, ekonomik krize karşı gerekli tedbirleri alamamak ve uygun mali denetim ve şeffaflığı sağlayamamaktan sorumlu tuttukları Karbasian hakkında gensoru oylaması yapılması talebinde bulunmuştu.

Karbasian hakkındaki gensoru 19 Ağustos'ta, 33 milletvekilinin imzasıyla meclis başkanlığına sunulmuştu.

Geçen Aralık ayında ülkedeki ekonomik durumu protesto amaçlı başlayan gösteriler 80'den fazla şehre yayıldı ve çıkan olaylarda 25 kişi öldü.

BATILI ŞİRKETLER İRAN'DAN ÇEKİLİYOR

ABD Başkanı Donald Trump'ın Mayıs ayında İran nükleer anlaşmasından çekilme kararının ardından Tahran'a yönelik yaptırımların bir bölümü bu ay devreye girdi.

Trump'ın kararı sonrası çok sayıda Batılı şirket peş peşe açıklamalarla İran'da yürüttüğü projeleri geri çektiklerini duyurdu. Fransız enerji devi Total ve Alman sigorta şirketi Allianz, bu kuruluşlardan bazıları.

Hollandalı havayolu şirketi KLM de geçen ay Eylül ayından itibaren Tahran'a seferlerini askıya alacaklarını açıkladı.(BBC)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sait26 Ağustos 2018 18:24

    1 yillik ekonomi bakani duzgun olmayan ekonomiyi nasil duzeltsin gelin zamlar yapalim ucretleri dusurelim kemerleri sikalim dese doverler adami..amerikan yaptirimlarini nasil halletsin..amerikayla uzlasmanin caresine bakalim dese adami gene doverler..ulkede teknolojide ticarette ucmuyor ki bi petrolleri var onunda daha zamani var dunya bi darbogaza dusene kadar bekleyecekler

  • kerim26 Ağustos 2018 18:02

    Gul gobi damadi harcadilar ac dirtlanlarin onune attilar insallah badarili olur...gunes ruzgar enerjisine gelince onceden ekonomik bi uretim yoktu petrol75 dolara dolarda 6-7 tl ye cikip devletde destek verince oldu bu is

  • KILIÇ26 Ağustos 2018 14:01

    TAKTİR ETTİM MALESEF BÖYLE BİR KÜLTÜRÜMÜZ YOK ÜLKE ÇÖKSÜN ADAM GÖTÜRSÜN KÜLTÜRÜMÜZ VAR BORSAMIZDA YATIRIMCI KALMADI ÜSTÜNE ÜSTLÜK SÜREKLİ SERMAYE OYUNLARIYLA KALAN YATIRIMCI SOYULUYOR HALEN PATRON NASIL ZENGİN EDİLİR MANTIGI İLE ÇALIŞAN KURUMLARIMIZ VAR BU ÜLKEYE NE YATIRIMCI GELİR NEDE KALKINMA OLUR MALESEF BURASI TÜRKİYEM.

  • BİR DOST26 Ağustos 2018 19:18

    Bizim derken CHP'li olarak diyorsun sanırım, yada olup bitenden bir habersin. AK partide Bakanların, belediye başkanlarının, il başkanlarının görevden alındığını hiç duymadın sanırım.

  • recai26 Ağustos 2018 13:44

    bizim damat beye ne zaman sıra gelir? dolar 10 olunca mı?

  • sığır sürüleri26 Ağustos 2018 15:49

    Dolar 7 tl olmasına rağmen ekonomik göstergelerde, dolara bağlı olanlar hariç hiç bir problem yok, 100 tl olsa ne farkeder.

  • gobel6626 Ağustos 2018 15:37

    Batmadıysa biraz dişini sık, AK parti zamanı geldiğinde ilgili bakanını değiştirir, CHP gibi koltuğa yapışmazlar.

  • Zavallı koyunlar 26 Ağustos 2018 14:53

    100 de olsa dolar dokunmazlar ona adı üstünde damatttt 🤣🤣🤣

  • okn26 Ağustos 2018 14:05

    Damat bence ekonomiyi duzeltecek guvenim tam. Nie cunku dierleri gibi amerikada yetistirilmemis. Enerji bakanligina gelir gelmez muthis icraatlar yapti. Bor kalburu kim biliyodu. Hangi madenin icine konsa degerini 60 kat artiriyor. Ruzgar gunes enerjisinin onunu acti. Ruzgar enerjisi suan ulkenin yuzde 10 elektrik ihtiyacini karsiliyor. Ruzgar gerci akparti iktidarinda ele alindi. Akp iktidarindan once yuzde 0.1 degerlerindeyken suan yuzde 10. Damat enerji bakani oldugunda yuzde 7ydi gorevi biraktiginda yuzde 10 bunlarida gormek lazim kör olmamak gerek