E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasalarıİran'da halk dolara karşı hücum etti---

İran'da halk dolara karşı hücum etti

İran'da halk dolara karşı hücum etti
02 Ekim 2018 - 16:51 borsagundem.com

İran'da serbest piyasada 1 ABD dolarının 17 bin tümenden 10 bin tümen seviyelerine gerilemesi üzerine halk, yastık altındaki dolarlarını bozdurmak için sarraflara hücum etti

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ülkede doların hızlı bir şekilde 17 bin tümenden 10 bin tümen seviyesine düşmesi halkı sarraflara yönlendirdi. 

Doların daha fazla düşmesinden endişe eden insanlar, başkent Tahran başta olmak üzere birçok şehirde gece yarısı dolarlarını bozdurmak için sokaklara indi. Sabah saatlerinde halk dolarlarını bozdururken sarrafların satış yapmadıkları belirtildi.

AA muhabirine konuşan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İran Temsilcisi Fatih Çayabatmaz, doların düşmesine dün açıklanan İran Merkez Bankası kararnamesinin sebep olduğunu söyledi. 

Çayabatmaz, "Merkez Bankası tarafından dün yayımlanan yeni kararname ile yurt dışına çıkacak yolcu ve öğrencilerle birlikte hava yolları şirketleri, uluslararası fuarlara katılan şirketler ve yurt dışında tedavi görenlerin de aralarında olduğu 10 grup hizmet sektörüne bundan sonra serbest piyasadaki 17 bin tümen olan dolar kuru yerine, petrokimya ve maden sanayi ihracatçısının NİMA sistemindeki 8 bin tümen olan düşük kurdan döviz temin edileceğini açıklamasından sonra dolar serbest piyasada ani düşüşe geçti." dedi. 

Çayabatmaz, bir gün içerisinde bu denli hızlı düşüşe, İran'da devlete yakın medyanın "dolar düşüyor" haberlerinin etkisi olduğunu ifade etti.

Öte yandan, sabah saatlerinde 10 bin tümene gerileyen doların öğleden sonra tekrar 15 bin seviyelerine çıktığı gelen haberler arasında.

İran Meclisi'nde, "Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu'nu (CFT) da kapsayan Kara Para Aklamanın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu'na (FATF) üyelik" tasarısının onaylanacağı yönündeki haberlerin de etkili olduğu belirtiliyor.  

İran'da mart ayında 4 bin 500 tümen seviyesindeki dolar kuru, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekileceğini duyurması sonrası bir kaç ayda 8-10 bin tümene çıkmış, hükümetin tedbirlerinin işe yaramaması üzerine son günlerde 17 bin seviyesini görmüştü. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hülooğğ03 Ekim 2018 11:44

    bizim insanımız saf millet burda dolar bozdurup kendi parasını alan iranlıların ülkesine destek gibi anlamış bizimkide öyle istedi yaa 4500 tümendi yılbaşında halbuki nükleer antlaşma iptal oldu diye 17500 çıkmıştı şimdi 10000 gerilemiş zaten tüm parası dolar olduğu için her yerde iranlılar var dolar sayesinde sayılıyorlar ahh benim saf türküm

  • YENDUNYADUZENİ03 Ekim 2018 01:50

    en kısa sürede1 doların 0.45 KRŞ ve altında olduğu günleride çok yakında görürüz inş.

  • ...03 Ekim 2018 10:41

    500 milyra dış borç bu borcun sıfırlandıgını goreyım bana yeter. ,45 ne alaka bakırkoye

  • can02 Ekim 2018 23:25

    türkiye , rusya , iran dostluğu meyvelerini vermeye başladı gibi gözüyor. 40 bin tumenden dustu diye biliyorum ... turkiyede de inş. emsal bir tablo olacaktır

  • ...02 Ekim 2018 22:03

    iranlı ümmetçi kardeşlerimizi. van,diyarbakır,erzincan,erzutrum,şanlı urfa gibi turisrtik şehirlere turizme bekleriz. gelsinler krallar gibi ağırlayalım. bizde usd TL yi 6 ya katlıyo

  • Bika02 Ekim 2018 20:14

    İranlılar turist olarak İstanbul'a gelip dolarlarını bozdursunlar, panik yapmalarına gerek yok.

  • Pardus02 Ekim 2018 17:19

    Bu İran ekonomi yönetimini bilmiyor. Onlar da Mckensey ile anlassa iyi olacak

  • Ebubekir 02 Ekim 2018 18:33

    Pardus çok güldüm de yorumunu beğenmeyen trol olsa gerek seni alkışlıyorum kardeşim