E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-Magazinİran'da başörtüsü protestosu başladı---

İran'da başörtüsü protestosu başladı

İran'da başörtüsü protestosu başladı
30 Ocak 2018 - 12:34 borsagundem.com

İranlı kadınlar, başörtülerini bir bir çıkartarak ülkede yıllardır uygulanan bir yasağa adeta meydan okuyorlar

İran’da bu kez devrime karşı ‘devrim’ niteliğinde bir hareket, kadınlar arasında hızla yayılıyor. Başörtüsü takmanın zorunda olduğu İran’da, kadınlar başörtülerini çıkararak ülkede yıllardır uygulanan yasağa meydan okuyor.

Yüksek bir yere çıkarak başörtüsünü çıkarıp sallayan kadınların hareketi, toplumda hızla yayılıyor. Ancak bu ‘toplu’ yapılan bir hareket değil ve eylemler bireysel olarak gerçekleştiriliyor. Yani buna, bireylerin gerçekleştirdiği toplu hareket demek mümkün...

Son olarak başkent Tahran’da bir kadın, 1.5 metre yüksekliğinde bir yere çıkarak başörtüsünü dalgalandırdı. Bu hareket birçok ülkede ‘küçük bir adım’ olarak görülebilir ama İran için sadece küçük değil, çok büyük bir adım. Çünkü özgürlükleri pahasına bu hareketi gerçekleştiren cesur kadınlar, eylemlerinin ardından ülkedeki Devrim Muhafızları tarafından tutuklanıyor.

Tahran’da kıvırcık saçlarını gururla dalgalandıran ve eyleminin ardından tutuklanan kadın, birçok kişi tarafından da alkış aldı. Bölgeden geçen taksi şoförleri ve kadınlar, bu cesur kadının fotoğrafını çekti. Eylemin gerçekleştirildiği meydanda bir polis kulübü bulunmasına rağmen, polisin olaya müdahale etmediği görüldü. Polisin olayı görmediğimi yoksa müdahale etmemeyi mi tercih ettiği henüz bilinmiyor.

ABD’li New York Times (NYT) gazetesine konuşan ve adını vermek istemeyen 28 yaşındaki protestocu, “Ellerim titriyordu. Gergindim ve aynı zamanda kendimi güçlü hissediyordum. Aynı zamanda gurur, gurur duyuyordum” şeklinde konuştu.

Aynı gün birçok kadın, ülkenin farklı bölgelerinde benzer bir eylem gerçekleştirdi. Bu kadınlardan ise sadece birinin gözaltına alındığı bildirildi. NYT’ye konuşan İranlı avukat ve insan hakları aktivisti Nasrin Sotoudeh, “ Benim tahminim, daha çok protesto gösterisinin bunları takip edeceği yönünde. Şu açık ki, bazı kadınlar ne giyeceklerine kendileri karar vermek istiyor.

İran’da hızla yayılan bu hareket, ‘Beyaz Çarşamba’ diye adlandırılıyor ve adını eylemi ilk gerçekleştiren kadından alıyor. Bunu takip eden kadınlar, çarşamba günleri başörtülerini çıkarıp yüksek bir yere çıkarak, bir sopanın ucunda başörtülerini sallandırıyorlar. Ancak son eylemi gerçekleştiren altıncı kadın, protestosunu pazartesi günü gerçekleştirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol g.30 Ocak 2018 21:28

    Na başörtüsü ne de kavuk/sarık DİNİ DENİLEN UYGULAMALARIN ÇOĞU KURAN'A AYKIRIDIR KURAN NİSA SURESİ 118/119/120/121/122/123/125 AYETLERİNDE ŞEYTAN İNSANDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN HAYVANLARIN KULAKLARINI KESTİRECEĞİM DİYE YEMİN EDİYOR İNSANLAR İSE BIRAKIN HAYVANLARIN KULAKLARINI KESMEYİ ERKEK ÇOCUKLARIN PENİS DERİSİNİ KESİP ÇIKARARAK OLUK OLUK KAN AKITARAK PENİSİN 4/5 SANTİM KISA KALMASINA NEDEN OLUYORLAR BUNA SÜNNET DİYENLER VAR HER GÜN DEFALARCA BENİM PENİS DERİMİ ŞEYTAN'A KANIP/UYUP KESEN ŞEYTAN UŞAĞININ CEHENNEME GİTSİN DİYE BEDDUA EDİYORUM ONUN ÇOCUKLARINA DA TORUNLARINA DA LANET OLSUN Yahudiler ise çocukları 8 günlükken brit mila dedikleri isim/ad verme töreni sırasında pipi derisini bir damla kan akacak kadar çizerek çocuğun yahudi kabilesinden olduğunun işaretini koyuyorlar onlarda pipi derisini kesip çıkararak penisin kısa kalmasına neden olmuyorlar

  • ahmet yemez30 Ocak 2018 13:22

    Zaten ne varsa cesur kadınlarda var , İran daki karanlik yolsuz yobaz molla rejimi modern ve laik bir devlet haline gelse , butun ortadogu da degisim baslar ve İslam cografyasi belki kendi REform ve ronesansini yapar , ama tabii kolay degil ..

  • Cenk30 Ocak 2018 14:58

    Pek cok iranli dostum meslektasim var. tanisip sohbet ettigimiz oldu. Eger bunlar iranliysa, benim tanidigim iranli erkekler bu kadinlari yanliz birakmaz ve yaninda durur. cok centilmenler ve cok ileri gorusluler. Kimse rejim yanlisi degil. sadece korkaklar cogunlukta okadar.