E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini dört katına çıkarıyor---

İran zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini dört katına çıkarıyor

İran zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini dört katına çıkarıyor
20 Mayıs 2019 - 23:50 borsagundem.com

İran zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini dört katına çıkarıyor

İran, nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurma kararından bir hafta sonra, az zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini 4 katına çıkaracağını açıkladı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi basına verdiği demeçte, "Natanz nükleer tesislerinde zenginleştirilmiş 3,67 uranyum üretim kapasitesini 4 katına çıkardık." dedi.

İran'ın nükleer anlaşmadan çekilmeyi ve bunu ihlal etmek istemediğini dile getiren Kemalvendi, "Şimdilik nükleer anlaşmasının 26’ncı maddesi gereğince 2 karar aldık. Bundan sonra 2 adım daha atacağız. Ümit ediyorum Avrupa ülkeleri 60 gün içinde sözlerini yerine getirir ve bizim bir sonraki adımı atmamıza ihtiyaç kalmaz." değerlendirmesinde bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşma, Tahran'a yüzde 3,67 oranında zenginleştirilmiş 300 kilogram uranyum üretme izni veriyordu. Tahran'ın ayrıca, fazla ürettiği uranyumu yurt dışında depolama veya yabancı ülkelere satma hakkı da bulunuyordu.

Anlaşmada izin verilen yüzde 3,67'lik zenginleştirilmiş Uranyum, silah üretmek için gereken yüzde 90 seviyesinin çok altında. Anlaşma imzalanmadan önce İran, uranyumunu yüzde 20'ye kadar zenginleştiriyordu.

Ancak Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilme kararının ardından Tahran ile Washington arasındaki ilişkiler günbegün geriliyor.

Son gelişmeler üzerine Trump, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda "İran savaşmak istiyorsa, bu onların resmen sonu olur." ifadesini kullanmış, karşılığında İran Dışişleri Bakanı ise Büyük İskender ve Cengiz Han göndermeli bir cevap vermişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burak21 Mayıs 2019 06:47

    Bence de Türkiye uranyum işine el atmalı , bugün dünya ile barışığız ama yarın düşmanlarımız olursa onlara karşı koz umuz olur.