E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran nükleerden vazgeçmiyor---

İran nükleerden vazgeçmiyor

İran nükleerden vazgeçmiyor
18 Ağustos 2014 - 09:33 borsagundem.com

Batı'yla girdiği nükleer müzakere labirentinden bir türlü çıkamayan İran bu alandaki en üst düzey isimlerden birini ağırladı

Cumhurbaşkanı Ruhani, Tahran'a resmi ziyarette bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Genel Direktörü Yukiya Amano'yu kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası İran Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ruhani, UAEK'nın İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda daha etkili bir rol oynamasını istedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani, "Ciddi bir irade ve azim gösterilmesi durumunda, bir yıldan kısa bir süre içerisinde nükleer mesele çözüme kavuşturulup İran ile UAEK arasında nihai bir anlaşma sağlanabilir" şeklinde konuştu.

‘Barışçıl nükleer program yasal hakkımız’

Ülkesinin kalkınması için nükleer enerji gibi yeni nesil teknolojilere ihtiyaç duyduklarını belirten Ruhani, "Barışçıl hedefler doğrultusunda uranyum zenginleştirme başta olmak üzere sahip olduğumuz yasal haklar dışında bir şey talep etmiyoruz" ifadesini kullandı. 
İran Cumhurbaşkanı, UAEK'nın  12 yıl boyunca İran'ın nükleer tesislerini denetlediğini ve defalarca nükleer programın barışçıl yoldan sapmadığını raporladığını hatırlattı.

İran'ın sadece Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesindeki denetimlerini kabul edeceğini ifade eden Ruhani, "Yasaları aşmayı hedefleyen her türlü denetim düşmanlık içerir ve kalkınmakta olan tüm ülkelerin zararına olur" uyarısında bulundu.
Ülkesinin füze gücünün hiçbir şekilde ve hiçbir aşamada müzakere konusu olmayacağını ifade eden Ruhani, İran ile 5+1 ülkeleri arasında nihai bir anlaşma sağlanması halinde, Tahran'ın ihtiyacı oranında ülke içinde uranyum zenginleştirmeye devam edeceğini açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)