E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomiİran ile altın karşılığı doğalgaz ---

İran ile altın karşılığı doğalgaz

İran ile altın karşılığı doğalgaz
31 Ocak 2014 - 02:18 borsagundem.com

Erdoğan, altının ambargo kapsamına girmesiyle İran ile ticarette açık verildiğini, Taner Yıldız ise emtia ile petrol takasına dönüleceğini söyledi

Başbakan Tayyip Erdoğan, İran ile dış ticaretin, altın ticaretinin ambargo kapsamına girmesinden sonra ciddi şekilde düştüğünü ve dengenin Türkiye aleyhine değiştiğini anımsatarak, 2015 hedefine ulaşabilmek için İran’la stratejik işbirliği konseyi toplayacaklarını açıkladı.

Deniz Zeyrek'in Hürriyet'teki haberine göre Erdoğan, Tahran ziyareti sırasında Azeri ve Rus doğalgazından pahalı olan İran doğalgazında fiyat indirimi istediklerini, İran’ın da indirime sıcak baktığını açıkladı.

ALTIN YÜZÜNDEN AÇIK VERDİK

Erdoğan, Tahran dönüşünde gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi: “İran ile 2012’de hedeflerimize varma noktasında iyiydik. Yaklaşık 21.5 milyar dolarlık bir rakama ulaştık ve o rakamda da denge hemen hemen vardı. Fakat 2013’te yüzde 35’lik düşüş sözkonusu. Zira bizim İran’a en önemli ihracatımız işlenmiş altındı, 6-7 milyar dolar altın ihracı yapıyorduk. Bu neredeyse yok noktasına geldi. Tabii bunlar maalesef cari açığa da yansıyor. Bunları ağırlıklı olarak konuştuk.”

DOĞALGAZA İNDİRİM İSTEDİK

Başbakan Erdoğan ziyaretinde ayrıca doğalgaz konusunun da gündeme geldiğini belirterek, “Malum şu anda İran’ın fiyatları, Azerbaycan ve Rusya fiyatlarına göre biraz daha fazla. Bu konuyu kendileriyle görüştük. Kendileri gerekli indirimi yapacaklarını belirttiler; bununla ilgili olarak enerji bakanlarımıza karşılıklı olarak talimatı tekrar verdik. Enerji bakanlarımızın görüşmesiyle fiyatlar ne kadar aşağıya çekilebilecek göreceğiz” dedi.

EMTİA İLE TAKAS

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide İran petrolünde ilerleyen dönemde emtia ile takas edilmesi sistemine dönülmesinin ticaret dengesini olumlu etkileceğini ve İran ile bunu görüştüklerini belirtti. Şu anda İran’dan alınan petrol miktarını artırma ihtiyacı olmadığını belirten Yıldız “İran’dan doğalgaz fiyatında indirim talep ettik ancak aldığımız teklif yeterli olmadı, İran ek olarak 10 milyar metreküplük gaz önerdi” dedi. Yıldız, bunun için boru hattının yeniden organize edilmesi gerektiğini ve bu konuda bir çalışma yapılacağını söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • daniş31 Ocak 2014 11:04

    Cumhuriyet tarihinin en büyük siyasetçisi, millet hala uyuyor. Tarihte görilmemiş darbeyi bu parti yaptı. Sağ gösterip sol vurdular.