E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem İran günlük vaka sayısında rekor sayıya ulaştı---

İran günlük vaka sayısında rekor sayıya ulaştı

 İran günlük vaka sayısında rekor sayıya ulaştı
10 Ağustos 2021 - 11:08 borsagundem.com

İran, geçtiğimiz şubat ayından bu yana pandeminin Ortadoğu'daki merkez üssü olmaya devam ediyor. İran Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre günlük vaka sayısı dün 40 bin eşiğini aştı. Üst üste ikinci gün de vaka ve ölüm sayılarında rekor kırılmış oldu

İran'da son 24 saatte 40 bin 808 kişiye Kovid-19 virüsü bulaşırken 588 kişi ise virüsten dolayı öldü. Bakanlığın açıklamalarına göre bu artış, virüsün son derece bulaşıcı olan delta varyantından kaynaklanıyor. Söz konusu yeni vakalarla birlikte salgının başından bu yana ülkedeki vaka sayısı 4 milyon 199 bin 537'ye yükselirken vefat sayısı da 94 bin 603'e ulaştı. Salgından en çok etkilenen Ortadoğu ülkesi olan İran'daki sağlık yetkilileri, resmi rakamların gerçeğin oldukça altında kaldığını vurguluyorlar.

Kovid-19 ile Ulusal Mücadele Otoritesi Müdür Yardımcısı Nader Tavakoli’nin açıklamasına göre nüfusu 8 milyondan fazla olan başkent Tahran, salgının başladığı Şubat 2020'den bu yana en fazla vaka, vefat ve hastaneye yatış sayısını kaydediyor.

Yetkililer, vatandaşların sosyal mesafe kurallarına uymadığından şikâyetçi. Resmi medya kuruluşları, birçok hastanenin artık kapasitesini doldurduğunu aktardı. Bazı sosyal medya kullanıcıları, aşı kampanyasının yavaş ilerlemesi nedeniyle iktidardaki dini mercii eleştiriyor. Zira şimdiye kadar ülke nüfusunun sadece yüzde 4'ü aşının iki tam dozunu alabildi.

Nader Tavakoli, ISNA haber ajansına verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

“Önümüzdeki günlerde vefat sayılarında artış bekliyoruz. Beşinci dalganın zirvesine ne zaman ulaşacağımızı bilmiyoruz. Tahran'daki hastaneler ve acil servisler aşırı kalabalık. Şubat ayında başlayan ulusal aşı kampanyası umulandan daha yavaş ilerliyor. Sağlık Bakanlığı’nın pazartesi günü yayınladığı verilerine göre yaklaşık 83 milyon olan toplam nüfusun 13 milyondan fazlası tek doz aşı olurken sadece 3,7 milyon kişi aşının ikinci dozunu alabildi.”

Bakanlık salgınla mücadele kapsamında, yerel olarak üretilen ‘Kovİran Bereket’ aşısının yanı sıra Sinopharm, Sputnik V, AstraZeneca ve Bharat olmak üzere dört yabancı aşı kullandığını bildirdi. İran ithal aşı açığını kapatmak için yerli aşı geliştirmeye çalışıyor. Yetkililer, son dönemde, biri ‘Kovİran Bereket ’olmak üzere söz konusu aşılardan ikisi için acil kullanım izni verildiğini duyurdu.

Ülkenin 448 ilçesinin yarısından fazlası şu an İran'da kullanılan salgın ölçeğine göre en tehlikeli olan ‘kırmızı’ seviyede bulunuyor. Ülkenin 31 eyaletinin çoğunda risk seviyesi, düşük riskli seviye olan ‘turuncu’dan çok tehlikeli seviye olan ‘kırmızı’ya yükseltildi. Bu risk seviyesi, eczaneler ve gıda mağazaları gibi zorunlu olanlar dışındaki tüm mağazaların kapılarını kapatmasını gerektiriyor. Ancak AFP’ye göre özellikle Tahran'ın merkezindeki birçok alışveriş merkezi ve mağaza halen açık.

İran makamları Kovid-19 salgınının başından bu yana dünyanın birçok ülkesi tarafından benimsenen uygulamalara benzer şekilde kapsamlı kapanma tedbirleri uygulamamış, bunun nedenini ise başta Amerikan yaptırımlarından kaynaklanan zor ekonomik koşullara bağlamıştı. Son büyük çaplı kapanma tedbirleri temmuz ayının sonlarında uygulandı. Nitekim Tahran ve Elburz eyaletlerinde hükümet daireleri ve bankalar altı gün boyunca kapılarını kapatmıştı.

Dini lider Ali Hamaney, Ocak ayında ABD ve İngiltere'de üretilen aşıların ithalatını güvenilmez oldukları ve enfeksiyonu şiddetlendirebileceği gerekçesiyle yasaklamıştı. Devlet medyasının haberine göre pazar günü yerli aşının ilk dozunu halka açık olarak alan yeni İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, yetkilileri aşılamayı hızlandırmaya ve salgını durdurmak için gerekli tüm araçları kullanmaya çağırdı.

İran’dan üretim artırım sinyali

 

23 bin 731 yeni vaka: Koca'dan kritik uyarı

 

ABD’den zorunlu aşı kararı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)