E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran ekonomisinin yıldızı parlayacak---

İran ekonomisinin yıldızı parlayacak

İran ekonomisinin yıldızı parlayacak
04 Nisan 2015 - 03:42 borsagundem.com

Nükleer müzakerelerin olumlu bir sonuca ulaşmış olması, İran’ın ekonomisinde orta ve uzun vadede köklü değişikliklere işaret ediyor

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile nükleer müzakere için masaya oturan İran'da, mutabakatın sağlanmasıyla bahar havası yaşanıyor. İpek Yezdani'nin Hürriyet'te yer alan konuyla ilgili haberi şöyle: 

Müzakerelerin nihayet olumlu bir sonuca ulaşmış olması, İran’ın ekonomisinde orta ve uzun vadede köklü değişikliklere işaret ediyor.

Hürriyet’e anlaşmayı değerlendiren Tahran’daki İmam Sadık Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Muhammed Hasan Hani, “İran ekonomisi artık yeni bir dönemece ve kulvara girdi. Yaptırımlar tamamen kalktıktan sonra İran ekonomisi patlama yapacak” diyor. 
Tahran Üniversitesi Ekonomi profesörü ve eski milletvekili Muhammed Kohçehre ise anlaşmanın İran’ın hem yurtiçinde hem de yurtdışında ekonomik  kapasitesini artıracağını, ancak bunun zamanla olacağını söylüyor. Peki, aslında petrol zengini olan ancak ambargolar nedeniyle dışarıya işlenmiş petrol satamayan İran ekonomisinin yıldızı nasıl parlayacak? 

AMBARGO AŞAMALI KALKACAK

Öncelikle İran’ın anlaşma şartlarına uyduğu Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) müfettişleri tarafından yapılacak teftişlerde doğrulanması gerekiyor. Her şey yolunda giderse uzmanlar göre 4 ay ile 1 yıl arasında ABD ve AB’nin İran’a uyguladığı ekonomik yaptırımlar aşamalı olarak askıya alınacak. Aynı şekilde BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırımları da kalkacak. Uzlaşmanın tamamına erdirildiği noktadan itibaren İran’ın orta ve uzun vadede uluslararası topluma ve pazara entegre olması bekleniyor.
Bunun ilk işaretleri, Kasım 2013’te yapılan ve Ocak 2014’te yürürlüğe giren İran’ın nükleer programının kısmen saf dışı bırakılmasını öngören ilk anlaşmanın imzalanmasının ardından ortaya çıkmıştı. Birçok Avrupa ülkesinden işadamı heyetleri yatırım olanaklarını araştırmak üzere geçen yıldan itibaren İran’a akmaya başlamıştı.  Şubat 2014’te Tahran’da görüştüğümüz İran-Türk İş Konseyi Eşbaşkanı Reza Kami, İran’a Fransa, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden heyetlerin geldiğini vurgulayarak, “En çok işbirliği yapmak istedikleri alanlarsa enerji ve sanayi” demişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)