E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış Piyasalarİran ekonomisi depremi yaşadı---

İran ekonomisi depremi yaşadı

İran ekonomisi depremi yaşadı
29 Haziran 2013 - 06:25 borsagundem.com

İran’ın ekonomisi, ABD ve Avrupa Birliği’nin uyguladığı yaptırımlardan oldukça kötü etkilendi

Ham petrol ve petrol ürünlerinin satışında azalma görülürken, ibrenin öbür ucunda yer alan, yani bu ülkeden ham petrol ithal eden ülkeler de yaptırımlardan nasibini aldı. Türkiye de İran’dan aldığı petrol miktarını düşürmeye devam ediyor. Tüpraş Genel Müdür Yavuz Erkut, geçtiğimiz yıl 7.2 milyon ton olarak gerçekleşen ithalatın bu yıl 5.5–5.6 milyon ton arasında gerçekleşeceğini kaydetti. Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) ile İzmit Rafinerisi’nde gerçekleştirilen toplantıda soruları yanıtlayan Yavuz Erkut, İran’dan ham petrol alımları ile ilgili ABD’nin uyguladığı ambargoya yönelik son durumu değerlendirdi. Yeni bir azaltıma gidilmezse, İran’dan 2013 yılında 5.5 milyon ton civarında ham petrol alacaklarını belirten Erkut, “Şu anda İran’dan petrol alımımız ortalama 105 bin varil/gün civarında” dedi. 2011 yılında İran’dan 9.7 milyon ton ham petrol alan Tüpraş, böylelikle iki yılda bu miktarı neredeyse yarı yarıya azaltmış olacak.

İRAN YERİNE IRAK PETROLÜ
Uzakdoğu’dan gelen talep nedeniyle Rusya’nın fiyatı yükselttiğini ve Rus petrol alımlarını da azalttıklarını söyleyen Erkut, Rusya ve İran’dan açığa çıkan boşluğu Irak, Suudi Arabistan ve Libya’dan yapılan petrol alımları ile telafi ettiklerini anlattı. Özellikle Irak’tan yapılan alımlardaki artış dikkat çekiyor. Tüpraş verilerine göre, bu ülkeden yapılan petrol alımları 2009 yılındaki 1.8 milyon ton seviyesinden, 2010’da 2.1, 2011’de 3.1, geçtiğimiz yıl ise 3.8 milyon tona yükseldi. Öte yandan, Suudi Arabistan’dan alınan ham petrol miktarı ise 2011 yılında 2 milyon ton olarak gerçekleşirken, 2012’de 2.8 milyon tona çıktı. Rusya’dan 2009’da 5.5 milyon ton ham petrol ithal eden Türkiye, bu miktarı 2010’da 3.6 milyon, 2011’de 2.1 milyon, 2012’de ise 2 milyon tona indirdi.

Cari açığa 1 milyar dolarlık neşter
TÜRKİYE’nin döviz açığını yılda 1 milyar dolarlık azaltacak, 2.7 milyar dolar yatırımla yürütülen fuel oil dönüşüm projesinin (RUP) yüzde 78’inin tamamlandığını bildiren Erkut, hedeflerinin 14 Kasım 2014 tarihinde üretime geçmek olduğunu söyledi. Projenin, Tüpraş’ın İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinin de daha yüksek kapasiteyle çalışmalarını sağlayacağını anlatan Erkut, şöyle konuştu: “Projenin gerçekleşmesi ile yıllık 28.1 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi bulunan Tüpraş’ın, kapasite kullanım oranı yüzde 90’lar seviyesine çıkacak. Kapasite kullanımını artırabilmek için diğer rafinerilerimizle İzmit rafinerimiz arasında fuel oil taşımak üzere ciddi lojistik yatırımları yapıyoruz. Her biri 25 bin ton kapasiteye sahip iki gemi siparişi verdik. Bu gemiler, İzmir Aliağa’dan İzmit’e fuel oil taşıyacak. Ayrıca Kırıkkale rafinerimizden İzmit’e demiryolu ile taşımacılık için 300 yeni vagon siparişi veriyoruz.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)