E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran: Bugünden itibaren BM'nin silah ambargosu kaldırıldı---

İran: Bugünden itibaren BM'nin silah ambargosu kaldırıldı

İran: Bugünden itibaren BM'nin silah ambargosu kaldırıldı
18 Ekim 2020 - 09:54 borsagundem.com

İran, BM tarafından 2007'den bu yana ülkeye uygulanan silah ambargosunun kaldırıldığını ve bugün itibarıyla her türlü konvansiyonel silahı yasal kısıtlama olmaksızın alıp satabileceğini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Tahran'ın 2015'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyeleri ve Almanya arasında imzaladığı nükleer anlaşma uyarınca, 13 yıldır uygulanan uluslararası silah ambargosu ile bazı İranlı yetkililere yönelik getirilen uluslararası seyahat yasağının kaldırıldığı belirtildi.

Açıklamada, "ABD rejiminin çabalarına meydan okuyarak 2231 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararını ve nükleer anlaşmayı koruyan uluslararası toplum için önemli bir gündür." ifadelerine yer verildi.

İran bugünden sonra yasal olarak silah alıp satabilecek

İran'ın bugünden sonra yasal olarak silah alıp satabileceğine dikkat çekilen açıklamada, "İran, bugün itibarıyla her türlü kaynaktan herhangi bir hukuki kısıtlama olmaksızın, yalnızca kendi savunma ihtiyaçları doğrultusunda gerekli silah ve teçhizatı tedarik edebilir ve kendi siyasetleri doğrultusunda savunma silahlarını ihraç edebilir." denildi.

ABD yönetimi, nükleer anlaşmadan 2018'de tek taraflı olarak çekilmiş, Ağustos 2018 itibarıyla Tahran'ın füze programı ve bölgesel nüfuzunun da sınırlandırıldığı yeni bir anlaşmaya zorlamak için İran'a yönelik "tarihin en ağır yaptırımlarını" uygulamaya başlamıştı.

İran ise ABD'nin yaptırımlarına karşılık Avrupa ülkelerinden beklediği ekonomik desteği alamayınca anlaşmadaki taahhütlerini geçen yıl kademeli olarak durdurmuştu.

BM'nin 2007'den bu yana İran'a uyguladığı ve nükleer anlaşma kapsamında bugün itibarıyla sona eren silah ambargosunu yenileme girişimleri ağustosta BMGK'de başarısızlıkla sonuçlanan ABD, İran'ın nükleer anlaşma kapsamındaki taahhütlerini askıya almasını gerekçe göstererek, Konseyin 2231 sayılı kararı ile kaldırılan tüm yaptırımların tekrar uygulanmasına imkan tanıyan mekanizmayı (snapback) tetiklemişti.

ABD, BMGK üyelerinin anlaşmadan çekilen bir ülkenin söz konusu mekanizmayı hayata geçiremeyeceğini açıklamasına rağmen İran'a yönelik tüm BM yaptırımlarını tek taraflı olarak 19 Eylül'de uygulamaya başlamıştı.

ABD yönetimi, İran'a yönelik tek taraflı uyguladığı silah ambargosunu delen ülkelere yaptırım uygulayacağını duyurmuştu.

İran'dan Irak'a mesaj: ABD güçleri ülkeyi terketmeli

 

ABD'den İran'a güreşçi Afkari yaptırımı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika18 Ekim 2020 21:26

    İran nüfusunun %25'i Azeri olduğundan, bazı olasılıkları düşündüklerinden dolayı silah alışını serbest bırakmışlardır.

  • bu dünyadan biri18 Ekim 2020 19:37

    Alttaki yorumlar çok doğru. Bu işin içinde iş var.

  • fahri18 Ekim 2020 18:02

    Hayrola durup duruken bu nereden çıktı?Amerika istemeden bu iş olmaz.İran'ın Ermenistan'a verecek silahı mı kalmadı?

  • fafa18 Ekim 2020 17:57

    Ambargo neden şimdi kalktıi kim emir verdi?Azerbaycan hızını alamaz İran'a saldırır diye mi? Korkunun ecele faydası yok.er veya geç.birleşecek.

  • Kamil18 Ekim 2020 15:43

    Bayram değil ,seyran değil, BM İran'ı neden öpüyor. Mutlaka bir menfaat vardır. Silah tüccarları silah satsın, Ermenilere silah gitsin, sinsi hepsi

  • vatandaş18 Ekim 2020 11:51

    irana her yönden yaptirim uygulanirken tamda gardaşlar savaşırken böle bişeyin olması haclıların duruşunu net olarak göstermektedir..iran icin halkbankı gündeme getirip ceza kesmeye calisanlar..çok şerefsiz bunlar çok..tek çare türk birliği dünyadaki tüm türkler tek çatı altinda birleşmeli ve kardeş diger ülkeler..

  • Orhan öz18 Ekim 2020 11:10

    Silahları ermenistana satsın diye izin veriliyor.