E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİran anlaşmasının ardından piyasalar---

İran anlaşmasının ardından piyasalar

İran anlaşmasının ardından piyasalar
25 Kasım 2013 - 15:10 borsagundem.com

İran anlaşmasının ardından gelişmekte olan ülke piyasaları: Öne çıkanlar ve geride kalanlar...

Akbank Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan raporda, İran - BM Güvenlik Konseyi anlaşması sonrası piyasalar masaya yatırıldı.. İşte o değerlendirme:
''İran, BM Güvenlik Konseyi ile vardığı anlaşmayla nükleer programını yavaşlatmayı kabul etti ve karşılığında İran’a uygulanan yaptırımlara ara verilecek. Bu haberle birlikte, başta Brent olmak üzere ham petrol fiyatı hızlı bir şekilde geriledi.

 
Genel olarak Fed’in varlık alım programı ve politika faizi açıklamalarına hassas bir seyir izleyen gelişmekte olan ülke (GOÜ) piyasalarında İran’a ilişkin haber akışı ve petrol fiyatındaki gerileme etki yarattı. Genel olarak risk iştahındaki bir miktar iyileşme riskli aktif piyasalarının geneline olumlu yansırken, GOÜ arasında ayrışmalar görülüyor.
 
GOÜ evreni içerisinde petrol ihracatçısı ülkeler (Rusya, Brezilya, Endonezya) bu gelişmelerden olumsuz etkilenirken, petrol ithalatçısı olan ve yüksek cari açık veren ülkeler (Türkiye, Hindistan ve G. Afrika) olumlu etkilendiler.
 
Bugün dünyanın 2. büyük petrol ihracatçısı olan Rusya’nın ve 10. büyük enerji üreticisi Brezilya’nın para birimlerinde bir miktar zayıflama görülürken, önemli petrol ve doğalgaz üreticilerinden Endonezya’nın para birimi rupiah tarihi düşük seviyelerini gördü.
 
Dünyanın en çok net petrol ithalatı yapan 4. ülkesi olan Hindistan’ın para birimi rupi %0,6 değer kazanırken, net petrol ithalatında 13. sırada olan Türkiye’nin para birimi değer kazandı; USD/TL Kasım başından bu yana ilk kez 2,0 seviyesinin altından (1,9950) işlem görüyor. G. Afrika randı da bugün alıcılı seyrediyor.
 
Benzer şekilde Hindistan borsasında bugün Asya’nın en hızlı değer kazancı görülürken, yurtiçinde BIST-100 endeksi 77.000 ile son 3 haftanın en yüksek seviyelerinde bulunuyor. Türkiye’de gösterge faiz de yeniden %9’un altında.
 
İran’a ilişkin olumlu haber akışının devam etmesi halinde, bu hafta global piyasalarda yukarıdaki resmin devam etmesi beklenebilir. Diğer bir deyişle, petrol fiyatındaki gerilemenin sürmesi halinde, global fonların, GOÜ sepeti içerisinde, petrol ihracatçısı ülkelerin varlıklarından ithalatçı ülke varlıklarına geçmesini öngörüyoruz. Böyle bir senaryoda Hindistan ve Türkiye öne çıkan ülkeler.
 
Yurtiçi piyasalarda önemli eşikler olarak USD/TL’nin 2,0’ın altında; gösterge faizin %9’un aşağısında ve BIST-100’ün de 76.000 direncinin üzerindeki seyrinin kalıcılığında, bu hafta yukarıdaki faktörün de etkili olmasını bekliyoruz.

AKBANK EKONOMİK ARAŞTIRMALAR''


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)