E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran ambargosunu herkes delmiş---

İran ambargosunu herkes delmiş

İran ambargosunu herkes delmiş
02 Aralık 2017 - 10:42 borsagundem.com

US Energy Information Administration’un Türkiye’ye yönelik iddiaları kapsayan Şubat-Haziran 2011 raporuna göre, AB ülkeleri, Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore, İran'a yönelik ambargoyu deldi.

US Energy Information Administration isimli kurumun Şubat -Haziran 2011 dönemini kapsayan raporuna göre, Çin günde 543 bin varil petrolü İran'dan ithal etmiş. Avrupa Birliği (AB) 450 bin varil petrol ithalatı yapmış. Japonya 341 bin, Hindistan 328 bin, Güney Kore 244 bin ve Türkiye 183 bin varil petrol ithalatı gerçekleştirmiş. Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, raporda AB ülkelerine de yer verilirken, yine aynı zaman diliminde İtalya 183 bin varili İran'dan almış. Sadece bu veriler bile İran'a uygulanan ambargonun farklı şirketlerce delindiğinin en önemli kanıtı olarak yorumlandı.

Zarrab’ın İran’la yaptığı ticareti gerekçe gösterip, Türkiye’yi karalamaya çalışan ABD, kendi firmalarının da İran’la alışverişini görmezden geliyor. Dünyada İran’a en çok mal satan firmalar ABD’li Bunga ve Cargill. Bezner şekilde, önceki yıllarda basın yayın organlarında Citibank, Deutche Bank, Merrill Lync, Standart Chartered gibi bankaların da aralarında bulunduğu birçok bankanın son 10 yılda İran ile değeri 20 milyar doları bulan doğrudan 25 bin işlem yaptığı iddiları yöneltildi. İlgili şirketler konusunda ciddi iddialar ve belgeler söz konusu iken ABD ve AB başta olmak üzere ilgili ülkelerde araştırma yapılmaması dikkat çekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • emekci02 Aralık 2017 18:58

    ABD İran'a ambargoyu nükleer silah geliştirme programını sonlandırsın diye koydu. Biz de bu ambargoyu delerek İran'ın nükleer silah geliştirmesine dolaylı olarak yardım ettik. İran'ın nükleer silahı olmasının Türkiye'ye ne faydası olacaktı? Eğer İran nükleer silah geliştirse Türkiye'nin Suriye ve Irak söz hakkı kalmaz, kontrol tamamen şiilere geçerdi. Yani ekonomik ambargo Türkiye menfaatleri aykırı değildi. Ama dış politakada ne doğru yapıldı ki?

  • Misafir02 Aralık 2017 18:01

    Irana ambargo koyup sonrada bankalarını uluslar arası bankacılık sisteminden çıkarmak zaten fareye peynir parçası gostermedir açık ve pilanli uluslar arası bir tuzaktır çünkü ciğerlerini biliyorlar bunlar da bu tuzağa düştü

  • Arif02 Aralık 2017 18:24

    Hatta bel ki ıran bil e işin için de dir

  • sefer02 Aralık 2017 16:55

    Ambargoyu biz delince problem oluyor.Ülkemize para girmezse nasıl büyüyeceğiz?Her ülkeyle ticaret yapalım.Ama ajanları aracı yapmayalım.Rüşvet yiyen varsa cezalarınıda verelim.

  • Yorum02 Aralık 2017 15:48

    Abd ambargoyu koyuyor sonrada kendi şirketlerine buyurun size bakir bir pazar diyor yapın ticaretinizi niye çünkü petrol geliri denince abd nin iştahı kabarıyor böyle pazarları başkalarıyla paylaşmak istemiyor bknz ırak suriye libya sudiarabistan.... tabi bu böyle devam etmez en fazla 20 30 yıl içinde 3. Dünya savaşı var şimdiden dünya ülkeleri saflaşıyor

  • D.demirkan 02 Aralık 2017 15:35

    BAMBARGOYU HERKES DELMİŞ.DELER TABİ SEN SÖZÜ GEÇEN BİR DEVLET DEYİLSİN ARTIK.RUS ÇİN BERABER AB BİR BÜTÜN.SENİN YANINDA DEVLETMİ KALDI Kİ ZORBA. ORTA DOĞUDA YILLARCA ZULÜM UYGULADIN.KOSKOCA DEVLET TERÖRİST LERDEN MEDET UMUYOR.YAZIK SENİN KALIBINA. EN SON ÇARE BAKTI TÜRKİYEDE GİDİYOR. GÖZDAĞI VERİP KENDİ SAFINDA TUTMAK.

  • D.demirkan 02 Aralık 2017 14:38

    YOLSUZLUK RÜŞVET DAHA ÖNCEDEN SORUŞ TURULMALI İDİ.

  • D.demirkan 02 Aralık 2017 14:34

    sayın emekçi. senin yorumun tam bi şamalık. ha kara hasan ha arap hasan.ambargo ne demek o ülkeden mal ithal etmeyeceksin demek. karşılığında ne ödersen öde fark etmez.gaye o ülkenin ekonomisini çöker mek. bakıyorsun bütün ülkeler bizden fazla ithalât yapmış.onlara ses yok maksat türkiyeyi ders vermek.ABD şirketleri bizden fazla ithalât ihracat yapmış. iran bizim sınır komşumuz bizim sınır ticaretimiz var giriş çıkışlar var bizimki özel durum.türkiyeyi abd mi yönetiyor?. kendi pkk ya pyd ye silah veriyor bu yasal mı?. ben güçlüyüm ben ne dersem o olacak demek istiyor geç onu terörist devlet.

  • emekci02 Aralık 2017 13:49

    Haber doğru değil. İran'dan petrol ithal etmek ambargoyu delmez. Petrol alıp karşılığında makina, araba, bilgisayar, ilaç, gıda ihraç ettiğiniz zaman sorun olmuyor. Türkiye ise petrol ithal edip, karşılığında ihracat yapmamış. Hayali olarak altın satışı gösterip sahte belgelerle, İran'a dolar göndermiş. İşte bu ambargoyu delmek demek :-*

  • Dogru02 Aralık 2017 12:52

    Millet ambargoyu deldi biz ambargoyu bide kendi itibarımızı deldik...dunyaya rezil olduk pişmiş kelle gibi sırıtıp bide siviyoruzz

  • A.D.02 Aralık 2017 11:47

    ÇEVİR KAZI YANMASIN.TESELLİMİZ VAR.

  • Nub02 Aralık 2017 11:19

    Elaleme değil kendimize bakalım. Sadece ambargo delme olayı değil bizim ülke açısından. Bu genç İranlı bizim bakanımıza rüşvet verdigini itiraf etti. Yani koskoca TC bakanı rüşvet alıyor ama bizim savcılardan tık yok. Bu daha mühim bir kokusmusluk göstergesi değil mi? Devletin milletin faydası demesin kimse. Devletin milletin yararına rüşvet mi almış bakanlar? Geçiniz efendim.

  • duran02 Aralık 2017 11:03

    Rüşvetler kirli işler birilerine akan paralar alavera dalevera tam bize göre... yetimler yapılan yollarda kaldı...ne diyelim ki daha...