E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİran 5.9 büyüklüğündeki deprem! Van'da 8 can kaybı---

İran 5.9 büyüklüğündeki deprem! Van'da 8 can kaybı

İran 5.9 büyüklüğündeki deprem! Van'da 8 can kaybı
23 Şubat 2020 - 09:22 borsagundem.com

İran'da bu sabah 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Türkiye sınırına yakın Kotur kentinde meydana gelen deprem Van'da hasara neden oldu. İçişleri Bakanı Soylu, Başkale ilçesinde 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı


İran'ın batısındaki Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Kotur ilçesinde şiddetli bir deprem meydana geldi. Türkiye'de de hissedilen deprem Van'da hasara yol açtı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'ın Başkale ilçesinde 7 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini açıkladı. 

Tahran Üniversitesi Sismoloji Merkezinden yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Kotur ilçesi olan 5,7 büyüklüğündeki deprem yerel saatle 09.22'de kaydedildi.

Depremin 6 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.

Van ve çevre illerde de hissedildi

AFAD, depremin merkezini Hoy kenti, büyüklüğünü 5.9 olarak açıkladı. 

İran'da sabah meydana gelen depremin, Van ve çevre illerde de hissedildiği kaydedildi.

Van Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, İran'da sabah saatlerinde gerçekleşen ve merkez üssü Hoy kenti olan deprem, kentte de hissedildi.

Açıklamada, "Merkez üssü İran'ın Hoy kenti olan, saat 08.53'te 5,9 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir." ifadesine yer verildi.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde İran'ın sınıra yakın bölgesinde depremin meydana geldiğini söyledi.

Sarsıntının hissedildiği sınır bölgesine ekiplerin sevk edildiğini belirten Bilmez, "Sınıra yakın mahallelerde bazı kerpiç evlerin hasar gördüğü bilgisi var. Bölgeye AFAD ve UMKE ekipleri sevk ettik." diye konuştu.

ACI HABERİ BAKAN SOYLU VERDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ'da düzenlediği basın toplantısında acı haberi verdi. Soylu, İran'daki deprem nedeniyle Van'ın Başkale ilçesinde çok sayıda evin yıkıldığını ve 7 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 5 kişinin de yaralı olduğunu belirten Soylu, enkaz altında olanların da bulunduğunu belirterek, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 

Soylu, basın toplantısında şunları söyledi: 

"Sayın Cumhurbaşkanımıza İran'ın Hoy kentindeki meydana gelen depremde karşı karşıya kaldığımız durumu arz ettik. Evlerde özellikle yıkıklar söz konusudur. Valiliğimiz, kaymakamlığımız ve AFAD ekiplerimiz yola çıktılar. AFAD ekiplerimiz şu anda ilgili köylerde ulaştılar. Aldığımız ilk bilgiler çerçevesinde şu anda enkaz altında olanların olduğu belirtiliyor. 4'ü yetişkin 3'ü de çocuk olmak üzere 7 vatandaşımızı kaybettik. 6'sı Özpınar, 1'i de Güvenlik köyünde. 5 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye ulaştırıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Konuyla ilgili sahadan gelen bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Dışişleri Bakanlığı'nda aldığımız bilgi çerçevesinde İran'ın Hoy kenti için herhangi bir yardım talebi İran tarafından yapılmadı."

Bakan Soylu, CNN TÜRK canlı yayınında "İki köyde 8 vatandaşımız hayatını kaybetti.' açıklamasını yaptı.

SAĞLIK BAKANI KOCA: 21 YARALI VAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "21 vatandaşımız yaralandı, 8'inin durumu kritik, diğerlerinin hayati tehlikesi bulunmuyor." açıklamasını yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BİLGİ ALDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran'da meydana gelen ve Van'da da hissedilen depremle ilgili İçişleri Bakanı Soylu'dan telefonla bilgi aldı.

BAŞKALE'DE BAZI EVLER YIKILDI

Başkale ilçesi Gelenler mahallesinde hissedilen depremde kerpiçten yapılan bazı binaların yıkıldığı görüldü.

Depremin hissedildiği Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi Muhtarı Özcan Işık, sabah saatlerinde şiddetli depremle sarsıldıklarını anlattı.

Köydeki bazı evlerin deprem nedeniyle yıkıldığını aktaran Işık, şöyle konuştu:

"Yıkılan evlerimiz var"

Depremin hissedildiği Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi Muhtarı Özcan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde şiddetli depremle sarsıldıklarını anlattı.

Köydeki bazı evlerin deprem nedeniyle yıkıldığını aktaran Işık, şöyle konuştu:

"Köyümüz 80 haneli ve 700 nüfusu var. Bazı evler ve ahırlar yıkıldı. Şu anda enkaz altında kalan kimse yok. Bazı yaralılarımızı ambulanslarla hastaneye gönderdik. Şiddetli bir sarsıntıyla kendimizi dışarı attık. İnsanlar korktuğu için eve giremiyor. Ahırların yıkılması nedeniyle hayvanlarımız telef oldu. Komutanlarımız geldi. Şu anda incelemeler yapılıyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika23 Şubat 2020 12:02

    1999 depreminden sonra toplanan deprem vergilerinin Van'a harcandığı söylendi, Büyük İstanbul Depremi için deprem fonu hazır tutulmalı.

  • İlginç23 Şubat 2020 11:13

    5.5lik depremlerde tıkılıyoruz!köy evleri için bir kanun çıkarılırsa çok iyi olacak!eski yapılar kentsel dönüşüm gibi “köysel dönüşüm” olsun Çelik evler köyler için harika olur!tabi konteyner tarzı değil !daha modern ve görsel olarakta şık olanlardan kast ediyorum!maliyeti yüksek olabilir ama köylü milletin efendisi! !bunun için öncelikle kanal İstanbul’u iptal edip memleketimizin imarı için seferber olalım.

  • Urla23 Şubat 2020 11:03

    5.7 depremde ev yıkılmaz, yorulanlar baraka