E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıIrak'ın açıklaması petrol fiyatlarını bozabilir---

Irak'ın açıklaması petrol fiyatlarını bozabilir

Irak'ın açıklaması petrol fiyatlarını bozabilir
25 Ekim 2016 - 11:32 borsagundem.com

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, Irak'ın son açıklamasının petrol fiyatlarına önümüzdeki dönemde nasıl yansıyabileceğini değerlendirdi.

Irak petrol bakanın açıklamalarıyla yeni haftaya düşüşle başlayan petrol fiyatları kayıplarının bir kısmını telafi etse de, piyasa beklentilerinin petrol aleyhine değiştiğini belirtelim. Bilindiği üzere Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Cezayir’de petrol üretimini kısma kararı almıştı. Ancak bu karara Nijerya, Libya ve İran gibi ülkeler kendi özel durumlarından dolayı muaf tutuldu. Adım olarak küçük ancak piyasaya verdiği mesaj açısından büyük olan bu tarihi karardan itibaren petrol yaklaşık %16 düzeyinde değer kazanmıştı. Fakat bu hafta sonu Irak petrol bakanın açıklamaları sonrası ibre tersine döndü. Şuan itibariyle fiyatlar üzerinde keskin bir baskı görmesek de, Irak gibi önemli bir petrol üreticisinin kısma kararına karşı çıkması söz konusu üyeler arasında yine bir anlaşmazlığın hakim olduğunu ortaya çıkarabilir. Bu da petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde kazançların önemli kısmını geri vermesi anlamına gelebilir.

OPEC üyeleri arasında Suudi Arabistan’dan sonra günlük petrol üretimi en yüksek olan ülke Irak olduğu için, Irak’ın antlaşmaya katılmaması petrol fiyatlarının seyri açısından belirleyici olabiliyor. Üretimi azaltma sürecinden muaf tutulan diğer ülkeler gibi Irak da terör olaylarından kaynaklı üretimini kısmak istemiyor. Günlük potansiyel üretimi 4.4 milyon varil olan ülkenin Ağustos ayında günlük petrol üretimi ise 4.2 milyon varil civarındaydı. 28 Ekim tarihinde Viyana’da tekrardan resmi olmayan bir görüşme gerçekleştirecek ülkeler, Irak’ın bu talebinden dolayı antlaşmaya varamayabilir. Bu da 30 Kasım’daki resmi toplantıya dair beklentileri petrol aleyhine değiştirebilir. Irak’ın ülke ekonomisinin yaklaşık 10 dolara kadar düşebilecek petrol fiyatlarına dayanabildiği düşünülürse, anlaşmaya yanaşmak istememesini anlayabiliyoruz. Bu sebeple hafta sonu gerçekleşecek toplantıda Irak’ın ve diğer ülkelerin tutumu kritik olacak.

Ağustos ayından bu yana yaklaşık %30’un üzerinde değer kazanan petrol fiyatları, petrol üretiminin dondurulacağı beklentisiyle yükselmişti. Yani fiyatların arz kısmına yapılacak müdahalenin petrol fiyatlarına istikrar kazandıracağı beklentisi hakimdi. İşin talep kısmında küresel büyüme endişelerinden kaynaklı hikayede bir değişiklik olduğunu görmüyoruz ve talep endişeleri devam ediyor. Dolayısıyla anlaşmanın olmaması piyasa fiyatlarını bozabilir ve fiyatlarda geri çekilme görebiliriz. Hafta sonu ve daha önemlisi 30 Kasım’ da gerçekleşecek OPEC toplantısında istenilen karar çıkmaması, petrolde kazançların geri verilmesine yol açabilir. Şuanda 50 dolar civarında dengelenen ABD tipi ham petrol hareketinde teknik olarak 47.00-46.00 bandı dip bölgesi olarak izleniyor. Bu seviyelerin aşağı yönlü kırılması durumunda, petrolde yükseliş trendi bozulabilir ve satışlar derinleşebilir. Irak’ın son tahlilde karara katılmaması, böyle bir süreci tetikleyebilir.

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)