E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemIrak Meclisi'nden tarihi karar: ABD askeri gitsin---

Irak Meclisi'nden tarihi karar: ABD askeri gitsin

Irak Meclisi'nden tarihi karar: ABD askeri gitsin
05 Ocak 2020 - 16:56 borsagundem.com

Irak'ta ABD'ye yönelik art arda hamleler geliyor. Irak Meclisi "ABD askeri ülkeden gitsin" kararını aldı, uygulama için Başbakan Abdulmehdi'yi yetkilendirdi. ABD elçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı


Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkedeki varlığını ele almak için başkent Bağdat'taki parlamento binasında toplandı. Mecliste yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verildi. Oylamanın ardından Şii vekiller mecliste, “ABD’ye hayır”, “Mühendis’e evet, “Süleymani’ye evet” ve “Ey işgalci çık dışarı” sloganları attı.

Muhammed el-Halbusi başkanlığında toplanan Irak Meclisi, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılmasına karar verdi. Irak Meclisinin, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülmesi sonrasında, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Mecliste yapılan olağanüstü oturumda, oy çokluğuyla ABD ve diğer yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasına karar verildi. Meclisten yapılan açıklamada, kararın uygulanması yükümlüğünün hükümette olduğu belirtildi. Oylamanın ardından Şii vekiller mecliste, “ABD’ye hayır”, “Mühendis’e evet, “Süleymani’ye evet” ve “Ey işgalci çık dışarı” sloganları attı.

ABD'NİN IRAK'TA 9 ASKERİ ÜSSÜ BULUNUYOR

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003'te Irak'ı işgal eden ABD'nin, bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var.

ABD, 2011'de Irak'tan çekilse de buradaki varlığını söz konusu askeri üslerle güçlendirdi. ABD'nin Irak'ta halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor.

ABD, başkent Bağdat'ta Uluslararası Bağdat Havalimanı'daki Victory Askeri Üssü'nün yanı sıra buranın Taci bölgesinde de eğitim amaçlı Taci Askeri Üssü'ne sahip. Ülkenin batısındaki Enbar'da Habaniyye ve Aynu'l Esed adlı iki askeri üssü daha bulunan ABD, özellikle 2014 yazında DEAŞ saldırıları sırasında bu üsleri aktif şekilde kullanmaya başlamıştı.

Amerikan askerleri, Salahaddin vilayetindeki Beled Hava Üssü'nü de kullanıyor.

Irak'ı işgal eden ABD, Kerkük'teki K1 Askeri Üssü'nün yanı sıra ülkenin ikinci büyük kenti Musul'da da askeri üslerle varlık gösteriyor. ABD güçlerinin Musul'da Kayarra (Geyyara) Askeri Üssü de mevcut.

ERBİL'DE 2 ASKERİ ÜSSÜ MEVCUT

ABD Başkanı Donald Trump'ın, askerlerini Suriye'den çekme kararının ardından gündeme gelen Erbil'deki Harir Hava Üssü de ABD güçlerinin bulunduğu üsler arasında yer alıyor. ABD'nin Uluslararası Erbil Havalimanı'nında da bir askeri üssü söz konusu.

ABD, Erbil'de 2015'ten bu yana tamamen kontrolüne aldığı Harir Hava Üssü'nü önce pistini genişletip daha sonra aktif bir şekilde kullanmaya başladı. Erbil'deki Harir, Irak'ın diğer bölgelerine göre DEAŞ tehdidinin çok az olduğu bir bölgede bulunması sebebiyle ABD için oldukça güvenli bir üs olarak görülüyor.

Güvenli olmasının yanı sıra Suriye'nin kuzeyi ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni (IKBY) birbirine bağlayan Fişhabur Sınır Kapısı'na sadece 227 kilometre mesafede yer alan Harir, ABD'nin Irak'ın kuzeyinde Suriye sınırına en yakın askeri üssü konumunda.

"SÜLEYMANİ MESAJ ULAŞTIRMAYI PLANLIYORDU"

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin yaptığı açıklamalar ise şöyle; "O gün öldürülmeseydi Süleymani ile görüşecektik. Süleymani bir Suudi Arabistanlı'ya İran'ın mesajını teslim etmeyi planlıyordu. Süleymani ve Mühendis'in öldürülmesi politik bir suikasttır. Parlamentoyu acilen Irak'taki yabancı askerlerin varlığı konusunda önlemler almaya davet ediyorum. "

ABD'NİN BAĞDAT BÜYÜKELÇİSİ, IRAK DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Öte yandan, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller, ülkesinin Irak'taki hava saldırıları nedeniyle Irak Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Büyükelçi Tueller'in, ABD'nin 29 Kasım'da Irak'ın batısındaki Kaim ilçesinde bulunan Irak unsurları ve daha sonra 3 Ocak'ta İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in hava saldırısında öldürülmesi üzerine bakanlığa çağrıldığı ifade edildi.

Irak Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abdulkerim Haşim Mustafa'nın Tueller ile görüştüğü belirtilen açıklamada, Mustafa'nın Irak'ın egemenliğini açık bir şekilde ihlal edip tüm uluslararası yasalara aykırı olan saldırıyı kınadığı kaydedildi.

Saldırının iki ülke arasındaki anlaşmaya aykırı olduğunu, topraklarının diğer ülkelere saldırılması için kullanılmaması gerektiğini ifade eden Mustafa, uluslararası koalisyon güçlerinin hedefinin terör örgütü DEAŞ ile mücadele, Iraklı güvenlik güçlerinin eğitilmesi olduğunu aktardı. ABD'nin düzenlediği söz konusu hava operasyonlarının yasa dışı olduğunu vurgulayan Mustafa, bunun bölgedeki tansiyonun artmasına yol açacağını kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aliço06 Ocak 2020 03:30

    Olan Irak ve İsrail e olacak gibi..

  • TEK VATAN05 Ocak 2020 23:04

    Ulkenizi abd sattiniz simdi cik diyorsunuz sizi takarmi zannediyorsunuz. Siz kim abd git diyeceksiniz sinek vizildar ama siz vizillayamassiniz

  • Doğru05 Ocak 2020 23:00

    En mantıklı hareket bence ABD nin bölgeden çekilmesi olur. Ortalık karıştırma, kargaşa yaratma, sokak eylemleri, ekonomik baskı, maşa devlet hayalleri, ABD ve İsrail, Avrupa Birliği gibi yabancı batılı ülkelerin değişik oyunları hep. Söz dinleyen maşa devlet istiyor lar. Gelişmeyen ve gelişmiş ulkelere muhtaç olan devletler istiyorlar Orta Doğu'da. Sürekli altyapı kaynaklarını sömürmek istiyor lar. Afrika gibi aç kalan, kendi kaynaklarını kullanamayan, dışa bağımlı, söz dinleyen maşa devletler istiyorlar. Batılı yabancılar ile iş yapmak çok zor bir iş. Hep kendi çıkarları için çalışıyor lar. Girdikleri yerlerin dengesini bozuyor lar.

  • Şaşı05 Ocak 2020 22:56

    ABD bedava temin etmiş olduğu kaynaklardan İsrail’in izni olmadan kolay kolay terk edemez. İngiltere ve Fransa tarih boyunca sömürerek bedavadan yan gelip yatarak kaynakları tüketiyorlar.

  • Haydi gösterin kendinizi05 Ocak 2020 22:22

    Halep oradaysa arşın burada!

  • Ozan05 Ocak 2020 22:06

    Irak önce savaş tazminatı ödesin..borç bittiğinde konuşsunlar!meclis karar almış!bizdeki gibi ancak halkını kandırır;)...bizdedeki ne diyordu; eğer idam yasası Meclis’ten geçip benim önüme gelirse imzalarım diyordu;)ne oldu ?istese idam yasası 1günde geçerdi!libya örnek!bizdeki ak koyunları güder ancak bize söylicek tek sözü dahi olamaz.

  • Erkam05 Ocak 2020 21:16

    Size demokrasiyi getirecekti, halaylarla karşılamıştınız ne oldu şimdi,o kötü dediğiniz Saddamı arar oldunuz demi, gelen gideni aratır derler, geçmiş ola

  • Berber Bekri06 Ocak 2020 02:29

    Saddam ı ABD öldürdüğünde kına yaktınız şimdi mart karı yağdı anlına libya kaddafi öldürüldüğünde yine aynı diyorum yikacağı ülkede önce kuvvetli bir diktatör yaratıyor sonra sözde demokrasi getiriyor... kuvvetli bir TEK ADAM yaratıyor anlatabildim mi bilmem

  • ooooo05 Ocak 2020 21:00

    Darısı incirlik ve güceik için. TÜm ortadoğu anlaşsın abd üsleri tek tek kapansın. bundan büyük streteji olmaz. 

  • Okivireke Dokisirike05 Ocak 2020 20:24

    bizler abd olarak suriye ve ırak ın kaynaklarına çöktük ki biz asla buralardan kimse çıkartamaz.bir tek güç var o da Türkiye onlar ile asla asla savaşmayı gözönüne alamayız.çok kayıplar veririz.diğerlerini sinek gibi ezeriz.

  • Gazi 05 Ocak 2020 22:53

    Güzel yorum yapılmış bizde ABD yi sinek gibi ezer geçeriz ve arkamıza dönüp bakmayız bile

  • Selahattin Ölmez05 Ocak 2020 20:22

    bizde ve civar illerdeki kürtlerin bir kısmı ülkelerini abd ve ab ye sattılar.bulundukları ülkelerin ekonomilerini hem çökerttiler hemde büyük maddi zarara uğrattılar.eğer zamanında ırak da kürtler abd ile işbirliği yapmasa ve ülkelerini savunsalar idi abd ırak ve suriye ye kesinlikle giremez idi.abd ve ab ne kürtlerin iyiliğini hiç istermi onların ki bu ülkelerdeki müslümanları birbirlerine kırdırtmak ve kaynaklarına çökmek sonrada terk etmektedir.

  • amanin amanin05 Ocak 2020 20:14

    Hadi akp mhp el ele, getirsinler benzer düzenlemeyi incirlik için...bekliyoz...tabii yerse...:))

  • İhtiyar05 Ocak 2020 19:48

    Irak Meclisinden yapılan açıklamada, kararın uygulanması yükümlüğünün Irak-hükümette olduğu belirtildi.

  • sal05 Ocak 2020 19:46

    ırak meclisini de çok takar abd

  • Okuyucu 05 Ocak 2020 19:42

    Irak Meclis kararını Irak hükümetinin de onaylaması gerekiyor diye haberlerde yazıyor.. Irak hükümetinin alınan karar ile ilgili basın açıklaması yapması gerekebilir.

  • Arzu05 Ocak 2020 19:30

    Irak kocasına hiç bişey diyemez

  • Hasan 05 Ocak 2020 19:19

    Hadi bizim meclis ye aynı şeyi yapsın Neredesin MHP?

  • Cego 05 Ocak 2020 19:08

    Bu Araplar çok şerefsiz. Herzaman aynı terane

  • fafa05 Ocak 2020 18:59

    Amerika çıkmak için girmedi ki!Nasıl çıkaracaksınız?

  • mehmet05 Ocak 2020 18:38

    çok kolaydı yaw.. 

  • kılıç05 Ocak 2020 18:21

    IRAK ABD TESLİM OLMUŞ SEN GİT DEFOL CEVABI VERECEKDİR .ÇÜNKÜ SEN ÇAGIRDIN .

  • AAA05 Ocak 2020 18:16

    Hep derim yanlış hesap bagdattan döner. Işte uygulamalı görseli .😂😂😂

  • mehmet05 Ocak 2020 18:09

    çok kolaydı... 

  • AA05 Ocak 2020 17:43

    Irak ABD nin müstemlekesi gibi. Kendileri çıkarlar ABD yi çıkaramazlar bence