E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa İnternetten borsa e-ğitiminde analiz fırtınası---

İnternetten borsa e-ğitiminde analiz fırtınası

 İnternetten borsa e-ğitiminde analiz fırtınası
25 Eylül 2017 - 11:03 borsagundem.com

Borsa Okulu’nun borsacı olmak isteyen adaylar için başlattığı ve hafta boyunca internette devam eden eğitim atağında harika diyaloglar kuruldu… Hocalar da katılımcılar da mutlu…

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye’nin 2023 vizyonunda sermaye piyasalarına bilinçli yatırımcı kazandırma bayrağını taşıyan Borsagundem.com ile Inforce işbirliğinde internette başlatılan borsa e-ğitimi müthiş bir performansa sahne oldu.

Hafta başında sektörün ünlü ismi Dr. Gökhan Ugan’ın  ‘yatırım ortamı’nı anlatan, Makroekonomik Göstergelerin Takibi ve Yorumu semineriyle başlayan e-ğitim fırtınası, Sermaye Piyasalarının ünlü akademisyeni Doç. Dr. Fatih Dalkılıç’ın ‘doğru hisseyi seçme’ Mali Teknik Analizleri semineriyle devam etti. Çarşamba akşamı Zeynep Candan Aktaş’tan ‘doğru zamanı seçme’ Teknik Analiz sırlarını dinleyen katılımcılar, Gökhan Ugan’dan Perşembe günü Portföy Yönetimi’nde dikkat etmeleri gereken noktaları öğrendi. Final akşamında ise eğitimci Ugan, konu ise Risk Yönetimi’ydi. Zarara uğrama ihtimaline karşı korunma yolları işlendi, portföy getirisinin garanti altına alınması konusunda özel bilgiler verildi.

DOKTORA YAPAN EKONOMİST DE KATILDI, BİR JAPON FİRMASINDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİ DE

Müthiş uzman kadrosu ve yüksek kalitedeki programıyla gündeme damgasını vuran, borsacı olmak isteyen herkese dünyanın her yerinden, internet penceresinden çok özel seminerleri izleme fırsatı veren Borsa Okulu’nun eğitimine katılanların çizdiği profil ise çok dikkat çekici.

İslami Ekonomi üzerine doktora yapan da var, uluslararası bir Japon firmasında üst düzey yönetici olan da.

KUCAĞINDA KIZI, DERSİ İZLEYEN ISPARTALI

İnternetten eğitimle zaman ve mekan engelini tarihe gömen 0’dan 100’e Borsa Seminerleri’ne katılmanın büyük avantajı, ayrıcalığı ise Doç. Dr. Fatih Dalkılıç’ın Mali Teknik Analiz dersinde ortaya çıktı. “İster evinde, ofisinde ol, istersen bir kafede; bilgisayarını, tabletini, cep telefonunu aç, sisteme bağlan” mesajının laftan ibaret olmadığını, borsacı adaylarına ne kadar özel bir rahatlık sağladığını Ispartalı katılımcı ispatladı! Borsacı adayı, semineri evinde, kucağından indirmediği 17 aylık kızıyla birlikte izledi.

Baba-kız ders başında duygu dolu bir hava yaratırken, Doç. Dr. Dalkılıç, Isparta’ya,  “Babalık kutsaldır, önce gelir” diye seslendi.

İnternetten borsa eğitimlerinin en önemli noktalarından biri olan canlı yayında ‘soru sorma, anında yanıt alma’ uygulaması da saat gibi işledi.

MODERATÖR KÖPRÜSÜ!

Eğitimci ve katılımcılar sesli, yazılı, kimi zaman da görüntülü iletişim kurdu. İki saat boyunca mikrofonlar açık tutuldu. Sistemde herhangi bir aksamaya izin vermeyen ve soru trafiğini idare eden moderatör,  Dalkılıç Hoca’yla yatırımcı adayları arasında müthiş bir köprü görevini yürüttü.

Doç. Dr. Fatih Dalkılıç’ın ustalığı, konuya hakimiyeti, anında cevapları, esprileri, seminer anlatımında seçtiği örnekler ve oluşturduğu interaktif hava ortamında zamanın nasıl geçtiğini kimse anlamadı.

Seminerde finansal tabloların borsa ile ilişkisi enine boyuna masaya yatırıldı. Halka açık şirketlere ve hisselerine yönelik Mali Teknik Analiz’in önemini vurgulayan, sırlarını sade bir dille, anlaşılır bir şekilde aktaran Doç. Dr. Dalkılıç, ara ara ortaya attığı suallerle ilgiyi sürekli zirvede tuttu.  Samimi hava da keyifli bir izlemenin alt yapısını oluşturdu. Sanal alemin ördüğü soğuk duvarlar çöktü.

Kimse dersten kopamadı. Çünkü fırsatı olmadı!

DEVLER MALİ ANALİZ MASASINDA 

120 dakika boyunca, Muhasebe Denetim Teorisi,  UFRS Uygulamaları,  Kurumsal Yönetim, Nakit Akış Tablosu- Nakit Yönetimi- Nakit Bütçesi, Nakit Kontrolü, Etik, Sürdürülebilirlik – CSR ve Sertifikasyon başlıkları altında yatırımcıyı ilgilendiren konular ele alındı.

Amerikalı dünya devi ile Türk sanayisinin dev şirketlerinin, Türk sporunun dev kulüplerinin finansal tabloları ekrana geldi. Coca Cola, Koç Holding, Vestel, Fenerbahçe, Galatasaray üzerinden kritik detaylarla yüklü titiz bir çalışma, slaytlar eşliğinde incelendi.

Halka açık şirketlerin finansal tablolarını okumaya başlayan Doç. Dr. Dalkılıç, ‘örnek’ dedi, Koç’u gösterdi.  Sordu: “Koç Holding’in 150 sayfalık finansal tablosu önünüze gelse ilk göreceğiniz nedir, ilk nereye bakarsınız?”  Aynı anda Koç’un finansal raporu pdf haliyle ekrana düştü. Hoca, sayfa sayfa konuyu işlemeye, katılımcılar görüş bildirmeye başladı. 

BAĞIMSIZ DENETİM’İN ÖNEMİ 

Ancak beklediği sözleri duyamayan Doç. Dr. Dalkılıç, ilk görülecek olanı işaret etti: “Bağımsız Denetim Raporu”.  Önemine de dikkat çekti. Hoca, raporun borsacılar için özelliğini kritik içerikteki satırları okuyarak tek tek açıkladı. “O sayfa olmazsa finansal tablolar yok hükmündedir” dedi.

Denetçi imzalı raporların üç hali ‘olumlu / olumsuz / sınırlı olumlu’yu izah eden Hoca, ‘olumsuz’ bir raporun bir şirketi nasıl sarsacağını anlattı.

Galatasaray Kulübü’ne yönelik denetleme firmasının not düştüğü ‘sınırlı olumlu’ seminerin can alıcı ayrıntılarından birini oluşturdu. Hoca ve katılımcılar, denetim raporunda nazik bölümleri paragraf paragraf inceledi.  Dalkılıç, doğru muhasebe kurallarının uygulanması halinde finansal tablo üzerindeki bir bölümde yazan rakamın aslında 14 milyon TL fazla olması gerektiğini ortaya çıkardı. 2016-2017 verileri karşılaştırıldı. 

Kamu Gözetim Kurumu nedir, niçin kurulmuştur? Görevi ve kuruluş sırrı dile getirildi.

Bir başka uyarı ise kurumsal yönetimle ilgili olarak geldi. Her yatırımcının Borsa İstanbul’a girip Kurumsal Yönetim Endeksine tıklaması, ayrıntılara bakması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Dalkılıç, “Orada ilginç bilgilere ulaşacaksınız” diye konuştu.

Önemli bir nokta da nakitle ilgili avantajlar, dezavantajlar bölümünde işlendi. Nakit’in bir yatırımcının kafasında yaratması gereken sorular, kuşkular dile getirildi. Cevabını nasıl bulacağı, nerede arayacağı gösterildi.

MAAŞLAR, ÜCRETLER NEDEN ÖNEMLİ

Finansal tablolar / finansal raporlamalar / işletme raporları zinciri de önemliydi, seminerin gündemindeydi.

Soru şöyle geldi: Halka açık şirketlerin yönetimine ödenen maaşlar, denetim şirketlerine verilen ücretler… Genel kurulların maddeleri arasında kaybolup giden bu ‘para’ların ehemmiyeti nedir? Bir ‘mesaj’ taşıyorlar mı?

Aile kontrolündeki halka açık bir şirkette yönetimin, haliyle, ‘profesyonel tercih’ten çok ‘patron’un göstereceği şahıslardan seçilebileceği ihtimali üzerinde duruldu. Ailenin, ‘kıyak’ maaşlarla kendilerini kayıracak bir idare ile çalışma zemini oluşturabileceğine dikkat çekildi. O zaman yatırımcı haklarını kim savunacaktı? Yanıt mı? Hazırdı!

‘Kırmızı bayrak’ uyarısında da borsacı adayları başka bir alana götürüldü. Bu kez konu bir şirketin çalışan sayısındaki artış ve eksilişlerin yol açacağı durumlardı. Titizlikle bakıldı.

KREDİLER, FAİZLER, STOKLAR…

Banka kredileri, kısa ve uzun vadede borçlanma oranları, davalar, yükümlülükler de masanın üzerindeydi. Doç. Dr. Dalkılıç özellikle yatırımcıların açtığı davalarda neden daha bir uyanık durmaları konusunda katılımcıları ikaz etti. Sordu. Bir hissedar neden dava açar? Anlatıldı.  

Özsermaye, gelir tablosu, dönem karı, zararı, dipnotlarda bu konulara ilişkin detaylar, ticari alacaklar, stoklar, duran varlıklar, şerefiyeler ve sürdürülen yatırımlar…

Halka açık koca şirketler A’dan Z’ye okundu. Tepeden tırnağa mali analiz iki saate sığdı. Hem de usta bir elden, yatırımcının anlayacağı dille, zevkle…

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)