E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİnternet haber sitelerine künye zorunluluğu geliyor---

İnternet haber sitelerine künye zorunluluğu geliyor

İnternet haber sitelerine künye zorunluluğu geliyor
07 Ekim 2022 - 13:13 borsagundem.com

TBMM'nin basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin yaptığı düzenlemeye göre internet haber siteleri, verecekleri beyannameler ile künyelerinde yayımcı, ticarî unvanları ve işyeri adreslerini göstermek zorunda olacak.

TBMM'de ele alınan “sansür yasa” teklifinde değişiklik yapıldı ve internet sitelerine resmi ilan kesme ve çalışanların basın kartı iptaline kadar varacak yaptırımlar getirildi.

İnternet haber siteleri, verecekleri beyannameler ile künyelerinde yayımcı, ticarî unvanları ve işyeri adreslerini göstermek zorunda olacak. Yönetim yeri, sahibi, temsilcisi, sorumlu müdürünün adları da yer alacak. Buna uymayan ya da gerçek dışı beyanda bulunan sitelerin ilan ve reklamları kesilecek, çalışanlarının basın kartına ilişkin hakları da kaldırılacak.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, süreli yayınların beyanname verme yerinin Basın İlan Kurumu olmasına yönelik düzenlenme de tekliften çıkarıldı. Beyannameler yine cumhuriyet savcılıklarına verilecek. Bu hükümlere AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve arkadaşlarının önergesi ile şu fıkra eklendi:

Yayım durdurma müeyyidesi internet haber siteleri bakımından uygulanmaz. Ancak sitelerin bu madde hükmüne uymaması hâlinde, Cumhuriyet Başsavcılığı 2 hafta içinde eksikliğin giderilmesini veya gerçeğe aykırı bilgilerin düzeltilmesini ister.

İstem 2 hafta içinde yerine getirilmezse, Cumhuriyet Başsavcılığı internet haber sitesi vasfının kazanılmadığının tespiti için asliye ceza mahkemesine başvurur. Mahkeme 2 hafta içinde kararını verir. Bu karara itiraz edilebilir. Başvuru kabul edilirse, internet haber sitesinin sağladığı resmî ilan ve reklam ile çalışanlarının basın kartına ilişkin hakları ortadan kalkar.

KOMİSYON ÜYE SAYISI ARTIRILDI

AKP'li Mahir Ünal ve arkadaşlarının bir başka önergesi ile de Basın Kartı Komisyonu’nun üye sayısı 9'dan 19'a yükseltildi. Komisyon İletişim Başkanlığı’ndan 2 temsilci ile, en çok üyeye sahip basın-yayın meslek kuruluşları, İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illerde kurulu basın-yayın meslek kuruluşları, sürekli basın kartı sahipleri, ulusal düzeydeki radyo veya TV'lerin yönetim kurulu başkanı veya gazeteci çalışanları, işçi sendikaları ile iletişim fakültesi dekanları arasından seçilecek üyelerden oluşacak.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na 2 yeni üye seçildi

 

Sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin kanun yasallaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )07 Ekim 2022 14:12

    Borsa gundem manipülasyon duyumunu haber yapamayacak. spk zaten konuşmadan susuyor. :D neden yasa var diye...  yada büyük oligart çalkantısı vurgunu yedik. 1 kişi şu yaptı bu yaptı diyemicek. Neden ? resmi makam spk açıklama yapmadı diye.. spk suscak haber yapan susrutulacak. olay uyutulacak. bu olayın Türk vatandaşına ne faydası var ? Türkiye me ne faydası var ? Anayasa ile kurulan devletimisi koruyan hangi kanuna göre anaya üzeri kanun çıkartılıyor ? anayasaya aykırıdır. millet ve ülke menfaatlerin üzerinde bir kanun teklifi kabul edilmez diye düşünüyorum. Partilerden banane. Araştırmacı gazetecilik yolu kapanıyor. Düşünen beyinler engelleniyor. Yargı ortada. doğru, yanlış vb ne ise zaten gerekli cevabı buluyor ve ulaşıyor. Ekstradan sansür yapmakda nedir? Halk susacak, başa gelen krallar gibi hesap vermeden herşeyin üzerinde iş yapacak, gazetecilerde haber yapmayacak :D iptal oluyor bu kanun diyim sizlere.

  • Mucise Reis ;)07 Ekim 2022 18:54

     Bende Mucise "Nice te meet Sersem Baran" :D 

  • baran07 Ekim 2022 17:11

    Ulan sersem önce haberi oku, 

  • Mucise Reis : )07 Ekim 2022 13:55

    1-Parti ve hukumet de fark etmez... eee nasıl ben vatandaş olarak bilecem ? bilicez ? Böyle saçma uygulama anayasa, ülke çıkarı, ülkenin menfaatleri üzerindedir. Asla siyasi bir takım oluşumlar, vatandaşın anayasal haklarını gasp edemez. Heleki, mahkeme olayı gerçek/yalan vb oldugunu sonuçlamadan cezai parasal yaptırım da ne dir ?

  • Mucise Reis : )07 Ekim 2022 13:54

    2 - Ben vatandaşım. bugun akp , yarın chp, öbür gün iyi parti , mhp, sonra tekrar akp, bir şekilde başa gelenler ülkeyi yönetecek. Fakat benim başımda bu kanun ile, herhangi bir hukumet ve partisi nasıl haklarımı engeller ? haber alma , bilgiye ulaşma, olan biteni almamı engeller. O kadar soyut kavramki bu. atıyorum x köyde bir maden kazası oldu. Siyanur taştı oaraya buraya yayıldı. bir haberciye bu durumu iletip haber yaptıramıyorum. Haber yapan baskıdan, ekonomık , siyasi, vb haber yapamıyor. Resmi makam diyorsun oyk öyle bişi herşey konyrol altında diye kaymadam yada valisi bilgidi veriyor.. şirkete bakıyorsun x siyasinin ortaklı oğlu kızı felan filan çıkıyor... bu x partinin yönettiği dönemde 2050- 2900 fark etmez.